[#1]
FastATA - problemów ciąg dalszy!!!
Witam.
Dziękuję Wszystkim za pomoc w uruchomieniu mojej Amigi z kontrolerem FastATA.
Mam jednak dalsze problemy.
Polegaja one na tym, że dziwnie zachowuje się dysk.
Raz jest widziany, raz nie.
Czasami dostaję informację, typu "DYSK has cheksum error on disk block ....", a czasami wszystko jest ok z dyskiem. Można go zformatować i pracować na nim bez problemów.
Czasami w boot-menu są widoczne wszystkie partycje i wtedy HDTOOLBOX czyta informacje o dysku prawidłowo, a czasami w boot-menu nie ma nic na temat dysków twardych i w HDTOOLBOX są dziwne krzaczki zamiast informacji o dysku (nazwa, firmware, pojemność itd.)
Chcę jednocześnie zaznaczyć, że kontroler Fast ATA siedzi dobrze w podstawkach na romy, złapany jest opaskami samozaciskowymi.
W nakładce na Gayle'a poodginałem lekko styki i przeczyściłem je drobnym papierem ściernym, tak aby ewentualne zaśniedzenia styków usunąć.
Czy na takie działenie komputera może mieć wpływ wysoka temperatura w jego wnętrzu?
Czy może być to spowodowane tym, że jedną z partycji mam większą niż 2 GB i zformatowaną pod FFS?
W "Magazynie Amiga" z marca 99 roku jest informacja wydana przez Pana Dariusza Duliana z firmy ELBOX na temat instalowania dysków większych niż 4GB i podłączonych do kontrolera FastATA.
Jest tam napisane, że FFS nie obsługuje poprawnie partycji większych niż 2 GB.
Pozdrawiam.
Marcin.
Ostatnia modyfikacja: 21.09.06 09:34
Ostatnia modyfikacja: 21.09.06 09:40
Ostatnia modyfikacja: 21.09.06 10:11