[#1] Internet przez USB
Witam,

Od jakiegoś czasu myślę o podłączeniu mojej A1200 do sieci.
Nie chodzi mi o www itp, tylko o zwykłe komfortowe przesyłanie danych Ami -> PC.

Przejrzałem forum, i jeśli dobrze zrozumiałem to wystarczy kupić kompatybilną kartę sieciową PCMCIA, podłączyć do Ami, wetknąć w nią kabelek od netu, zainstalować kilka plików i powinno działać.

Ja chciałbym jednak zapytać o inny aspekt tej sprawy.

Znalazłem na allegro taką oto kartę:
http://allegro.pl/item126315968_hit_kontroler_usb_2_0_pcmcia_4_x_usb_promocja_.html

Czy podłączając takie coś do Amigi, będę w stanie podłączyć ją do sieci poprzez USB? Tak się składa że internet mam przez modem kablowy, który mogę podłączyć jednocześnie do dwóch kompów - jednego poprzez ethernet a drugiego poprzez USB. Ethernet mam wsadzone do PC, więc pomyślałem, że USB wpakuję do Ami :)

Czy jest to realne czy lepiej poprzestać na zwykłej Ethernetowej karcie?

Mój sprzęt:
A1200 rev2b, Blizzard 040/40, 32 MB RAM, AGA, E/Box Tower, HDD 3 GB, CD-ROM.

[#2] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #1

A nie możesz wsadzić USB do PC? Wtedy ethernet mógłby być do Amigi. Wątpie żeby przez USB zadziałało, chociaż pewności nie mam :)

[#3] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #1

a niby jak chcesz to odpalic na amidze??

ani sterownikow aby ta karte odpalic

ani sterownikow aby na tej karcie odpalic USB2Lan

Podepnij PC do modemu poprzez USB, a do amigi podepnil lana poprzez sieciowke PCMCIA
[#4] Re: Internet przez USB

@ZimA, post #3

Hehe, no i tak też zrobię :)

Pytałem tylko tak, z ciekawości ;)

To teraz dalsza kwestia - nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie działa mój modem. Mam w domu 2 PC, które czasem łączę ze sobą właśnie tak jak chcę z Ami, tzn. jeden Ethernet drugi USB. Lanczat działa, gierki po lanie bez problemu, ale jak już przyjdzie udostępniać pliki (w otoczeniu sieciowym czy jakoś tak) to już kicha...

Dlatego nawet jeśli podłączę Ami przez Ethernet... to chyba raczej wymiana z PC nie będzie możliwa?

[#5] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #1

- po pierwsze nie podepniesz tej karty do A1200, bo ma 32 bitowe złącze
- po drugie na Ami nie ma do niej sterowników
- po trzecie nie istnieje na Amigę soft wykorzystujący USB do przesyłania danych między komputerami
Każda z tych spraw uniemożliwia skutecznie użycie tej karty w celu który podałeś.
Najprościej i równie tanio, jest kupić kartę sieciową PCMCIA 3Com zgodną ze sterownikami dla Ami, podpiąć się do PC przez skrosowany kabel, skonfigurować sieć i do przesyłania danych używać SMBFS (banalnie prosty w obsłudze). Prędkość - kilkaset kb/s, czyli całkiem przyzwoita, koszt jakieś 20-30 zł (o ile w PC masz już kartę sieciową).
[#6] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #4

W PC udostępniasz katalog jak dla drugiego PC, w Ami odpowiednio podajesz SMBFS ścieżkę sieciową do tego katalogu. Wszystko jest opisane w instrukcji. Jeśli prawidłowo podasz parametry dla SMBFS, to pojawia się urządzenie o tej nazwie, gdzie jest zawartość udostępnionego katalogu na PC, uzywając dowolnego file managera możesz kopiować w obie strony....
Prostsza w obsłudze jest Samba plus Tango, ale konfiguracja o wiele bardziej skomplikowana... a pozatym jednym działa a innym nie (mi np. nie działa, coś musiałem pokiełbasić). Użyj SMBFS :)
[#7] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #1

Nie da się, jak narazie, podpięć net do amigi przez USB. Prościej będzie podpiąć peceta przez USB, a amigę przez ethernet .

[#8] Re: Internet przez USB

@wali7, post #6

Ok, no to lecim po kolei... która z nich będzie najlepszym rozwiązaniem? :)

http://allegro.pl/item127520342_karta_sieciowa_pcmcia_2_1_3com_farallon_bcm_.html
http://allegro.pl/item128844096_karta_sieciowa_pcmcia_3com_sprawna.html
http://allegro.pl/item128230029_sieciowka_3com_do_wszystkich_laptopow_najtaniej.html
http://allegro.pl/item129243425_pcmcia_ibm_turbo_16_4_token_ring_pc_card_2_kabel_.html

[#9] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #8

Te dwie środkowe powinny działać, tym bardziej, że są kompletne (jak jest napisane, że "bez kabelka" to się narażasz na spory ból głowy). Sprawdź sobie w readme sterowników 3Com, tam masz kompatybilne chipsety kart i krótką listę na pewno działających modeli.
Oczywiście kupujesz na własną odpowiedzialność :)
[#10] Re: Internet przez USB

@wali7, post #9

Albo ja jestem jakiś dziwny, albo w 3c589.lha nie ma żadnej listy z kompatybilnymi kartami...

[#11] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #10

Ślepy :P

[#12] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #10

Jest, ale w Manualu a nie readme :)

[#13] Re: Internet przez USB

@wali7, post #9

Ok, a jeszcze póki nie kupiłem karty, to jak kupię sieciówkę bez kabelka chcąc zakupic kabelek osobno, to taki się nada?

https://ssl.allegro.pl/item127270114_kabelek_do_karty_sieciowej_pcmcia_3com_wroclaw_.html

[#14] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #13

Mam taką kartę i ten kabelek (prawie identyczny, tylko lampkę mam we wtyczce :D). Nada się :)

Ostatnia modyfikacja: 26.09.06 17:07
[#15] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #13

ale po co kupować kabelek za 15 zł, skoro całą kartę z kabelkiem (albo nie wymagającą kabelka... patrz dwa środkowe linki z Allegro, które podałeś) kupisz za niewiele więcej? nie będziesz musiał się zastanawiać czy kupiony osobno kabelek będzie pasował i koszty wysyłki zapłacisz tylko raz... no chyba że masz już kartę bez kabelka :)
[#16] Re: Internet przez USB

@wali7, post #15

Ok, mam kartę... i kolejny problem :)

Jak ją wsadzić w gniazdo PCMCIA w obudowie E/Box?

[#17] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #16

za pomoca takie katoweczki...
bardzo taaaaaniej

[#18] Re: Internet przez USB

@11MASTEr, post #17

-=-=-= Ogłoszenie =-=-=-

Kupię kątówke PCMCIA

TANIO

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

:D

[#19] Re: Internet przez USB

@AceMan, post #18

Napisz do Efunzine, czasem maja wersje "naprawiane" co prawda niewiele taniej ale to juz cos ... w tej materii na Allegro nie licz (rarytas, a jak juz jest to cena tez jest odpowiednia). Dla desperatow zostaje samodzielne wykonanie (zegarmistrzowska robota) z kawalkow zepsutych kart PCMCIA i jakiegos gniazda (sa takie do kieszeni 3,5'' , 5,25'' lub w wersji wymontowanej z laptopa) ale osobiscie nie polecam - szkoda kasy i wysilku. Jezeli mieszkasz w jednym z wiekszych polskich miast i bardzo Ci na tym zalezy to mozesz spytac u rzemieslnikow produkujacych elektronike na zamowienie ... ale podejrzewam ze koszt bedzie w granicach 100zl choc moze trafic sie ktos kto zrobi taniej ... Najprostsza droga to Efunzine i Animart ...
Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem