kategoria: A1200
[#1] Mediator Pci A 1200 TX
Witam

Mam kolegę co nie ma internetu ale zamierza kupić do A1200( Mediator Pci A 1200 TX)
ja w imieniu jego zadam pytanie do fachowców mających Mediatora bądź do tych którzy się znają pytanie :
1 Czy można podłączyć kontroler SATA lub IDE jeśli tak to jaki.?
2 Czy można podłączyć grafikę jeśli tak to jaką?
3 Czy można podłączyć kartę dźwiękowa jeśli tak to jaką?
4 Czy można podłączyć kartę USB jeśli tak to jaką?

Oczywiście karty do których są dostępne drivery najlepiej darmowe bo sam Mediator kosztuje majątek pod Workbench 3,9
[wyróżniony] [#2] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@barbaramazurek, post #1

[#3] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@_arti, post #2

Dziękuję bardzo za szybką i skuteczną pomoc (jak się wie co wpisać to szukanie bardzo owocne niestety ja bym takich słów do szukania nie wymyśliła pomimo swoich 30 l z dorobkiem 10 letniego syna, internet to dla mnie na razie mordęga cudem się zarejestrowałam na tutejszym forum)
[#4] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@barbaramazurek, post #3

Przekazałam odpowiedz mojemu koledze ,kolega ma jeszcze jedno pytanie czy ten Mediator będzie działał bez problemowo z kartą turbo Apolla 40/50mHz 64Mb ram ?
[#5] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@barbaramazurek, post #4

Powinien ale pewności nigdy nie ma
[#6] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@barbaramazurek, post #4

Miałem Apollo 040 i Mediatora i wszystko bardzo ładnie współpracowało ok, racja
[#7] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@barbaramazurek, post #4

Apollo 1240/50mhz to dobrze podkrecoy procek.
Pewnie bedzie chodzić ale stabilność to już inna historia.
[#8] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@barbaramazurek, post #4

Ja miałem taki zestaw, wprawdzie mediator zwykły nie TX a apollo 040/40 - ale ze wszystkich moich zestawów A1200 (a trochę tego było) ten wspominam najlepiej. Stabilny był jak skała.
[#9] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@fazior, post #8

Pytanie za 100 pktow. Czy ma sens wsadzenie mediatora z radeonem do Amigi z Blizzardem 1230-II 50 mhz 64 MB Ram ?

--
MB
[#10] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@miroll, post #9

Chociażby sens taki że będziesz mógł używać eleganckiego blatu w 16, 24 lub 32 bitowej palecie kolorów oraz użyć trochę wolniejszej ale dodatkowej pamięci (196MB) fast z Radeona w przypadku karty 256MB ale to tylko z każdym mediatorem prócz zwykłego 1200 (4xPCI)
[#11] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@superbonio, post #10

Właśnie o ten blat mi chodziło. Pytanie tylko czy to 030 nie będzie trochę zamulać w wyższych rozdzielczościach (wolne rysowanie ikon itp) ? Nigdy nie pracowałem na ami z karta graficzną, stąd pytania.
[#12] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@miroll, post #11

Jeżeli posiadasz jakąkolwiek kartę graficzną w Amidze, komfort pracy z systemem znacznie się poprawia, szczególnie wyświetlanie okien i ikon przestaje zamulać.
[#13] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@superbonio, post #12

Jak dluga jest tasma laczaca zlacze krawedziowe w a1200 z medkiem ? Mam troche nietypowy pomysl ulozenia plyty wewnatrz obudowy - chce aby plyta byla prostopadle do medka a nie rownolegle jak zwykle sie to montuje. Tak aby pcmcia wychodzila do tylu obudowy. Jest mozliwe aby to pomiescic ?
[#14] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@miroll, post #13

A mam pytanie czy FastATA może być zamontowana razem z mediatorem TX ??
[#15] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@miroll, post #13

Tam nie ma taśmy, to jest łączone na sztywno.
[#16] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@Amigo-A1200-040, post #14

Ja miałem FastATA z mediatorem A1200.
[#17] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@miroll, post #11

Ja mam Mediatora z 030. Do 1024x768 jest całkiem spoko. No i emulacja maczka fajnie działa.
[#18] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@superbonio, post #10

W zwykłym Mediatorze można używać Radeona. Tak jest u mnie. Chodzi o to by przylutować jeden kabelek do slotu PCI od spodu Medka, który poda 3.3v. Strasznie prosta sprawa, banalna. Co do 030, mam sentyment związany z dużą Amigą 3000 na początku lat 90-tych i do pierwszego Maca z 030. Maca "odzyskałem" zaś do A3000 jeszcze nie było mi dane wrócić.
Na 030 ładnie śmiga Warcraft II na emulowanym Macu. Ja bym zdobył kartę retro, kolekcjonerską czyli np. Blizzarda i czekał na FPGA. Jest jeszcze jedna sprawa, otóż na 030 można się śwoetnie bawić. Z czasem człowiek dochodzi do custom romu i nowych bibliotek przez co obserwuje spore przyspieszenie i z 030 ma świetną zabawę. Najlepsze czasy Amigowania miałem na 030. Jak się przeniosłem na 060 to był to już czas upadku Amigi. Czas oddawania kart i Amig kolegom za darmo. Bijcie. Tylko zdejmę okulary.
1
[#19] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@adamlnowak, post #18

Panowie powoli zaczynam miec smaka na medka - chyba w okolicach wakacji sobie sprawię. Czy karta S3 trio 64 1MB będzie wystarczajaca do Amigi w 2D i ładnego workbencha ? Mam takich kilka na stanie. Virge DX PCI tez sie chyba znajdzie.
[#20] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@miroll, post #19

1 MB grafiki, może być mało.
[#21] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@miroll, post #19

Byle szrot komputerowy czy giełda elektroniczna. Jak dasz facetowi 20 zł to cię pocałuje w rękę i będziesz miał 4 MB. Przy odrobinie zapału za 30 zł można mieć Radeona. Gorzej z Voodoo choć I 4 MB leży po pchlich targach czasem. We Wrocławiu jest parę miejsc np. T-Rex tylko, że trzeba dzwonić bo w samym sklepie z używanym sprzętem kompiterowym sprzedaje gość jak Hardkorowy Koksu tyle, że wredny i nieprzyjemny, pozatym niemający pojęcia, facet pod telefonem za to konkretny i potrafi jak coś znajdzie odłożyć i oddzwonić a nawet jak od PC sprawdzić plus 3 miesiące gwarancji. Kupiłem sobie tam Voodoo za 30 zł. Facet patrzył na mnie jak na wariata z tym Voodoo.
[#22] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@adamlnowak, post #20

Z dawnych czasów Pentium 200 MMX pamietam ze S3 Trio 1 MB wystarczało do 1024x768 w 16bitach. Pytanie tylko czy to wydoli w 1280x1024 w 256 kolorach (taka mam natywna rozdziałke na LCD) ? Z moich wyliczeń wynika ze zajełoby to ok 1.3 MB ramu, więc słabo... Mediator TX ma sterowniki do Virge DX 2 MB ? Udało mi się jeszcze takie cos znaleźć...

Kurcze zapragnąłem medka ... :)
[#23] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@miroll, post #22

U mnie gdzieś leżą karty na PCI, jakieś S3 i Virge 2MB i 4MB. Z 4M można spokojnie pracować w każdej normalnej rozdzielczości.
Ale jednak jak ma się Medka, to najlepiej zapolować na Voodoo3. 16MB ram i można odpalić Quake (i pewnie jakieś inne gierce), który działa dużo szybciej i wygląda o wiele lepiej niż na software rendererze. Minus, że trzeba polować i cena sporo wyższa.
[#24] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@flops, post #23

GLQuake powinien ruszyć na S3Virge/4MB - sam kiedyś odpalałem. Są sterowniki do Warp3D przecież Ale więcej niż 400x300 się raczej nie wyciągnie.
[#25] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@_arti, post #24

A czy te sterowniki Warp3D dla Virge przypadkiem nie działają tylko z CyberVision 64/3D?

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2016 11:15:06 przez strim_
[#26] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@_arti, post #24

Quake na 030 to chyba nie polata nawet w GL... Arti tak btw to podesłałem Ci email. Jakbyś mógł kuknąć - będę wdzięczny :)
[#27] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@_arti, post #24

Arti nie wprowadzaj ludzisków w błąd. GlQuake na S3Virge to tylko w trybie software (o ile taki jest obsługiwany, przez dany port Quake)!

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2016 11:15:17 przez BULI
[#28] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@BULI, post #27

@BULI
Ah, zapomniałem. To na PC bawiłem się GLQuakiem pod Virgem. Mea culpa.

@miroll
Widziałem. Niestety, nie mogę ci nic nagrać, bo z uwagi na remont chałupy, wszystko mam spakowane do maja
[#29] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@_arti, post #28

Spoko nic sie nie dzieje. Jeszcze prosiłem jedna osobę o filmik bardzo by mi to pomogło podjąć decyzje . Już sobie nawet namierzyłem medka do kupienia :)
[#30] Re: Mediator Pci A 1200 TX

@miroll, post #29

Witam
Czy mieliście kiedyś styczność z taką kartą
3DFX Banshee 3D Blaster CT6760
16MB 128bit PCI i czy na tej karcie będzie działać 3D na medku ?? bo szukam i nie mogę znaleźć wiem że ta karta działa ale nie wiem czy będzie chodziła w 3D.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem