[#1] Amiga 600 brak niebieskiego koloru
Taki mam dziwny przypadek przez RGB brakuje niebieskiego koloru biały jest żółty itp, nie działał też jeden kanał dźwięku, wymieniłem kondensatory wszystkie są nowe dźwięk działa idealnie ale żółta poswiata na wszystkim pozostała, ktoś spotkał taki problem? Problem jest tylko przez RGB jak podlacze przez chinch obraz jest ok
[#2] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #1

Ja miałem kiedyś identyczny problem i skutecznie rozwiązał go kolega Jarob (jakieś zimne luty to były jeśli mi pamięć nie szwankuje).
[#3] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #1

Kabelek RGB do TV masz sprawny ? Jeśli tak, to schemat i miernik w dłoń i lecisz miernikiem od gniazda DB23 od koloru B, 10 minut i masz naprawione.
[#4] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@Esio, post #3

Tak zrobiłem, przewód mam ok gniazdo też praktycznie cały tor mam sprawdzony oprócz tranzystorów, układy u31 i u32 nawet zamieniłem że sobą miejscami i dalej jest to samo gdyby to było denise to chyba po composite też bym miał brak jednego koloru prawda?

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2016 10:12:42 przez kataklysm
[#5] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #4

Trochę za daleko zaszedłeś. Ciebie interesuje PIN 21 układu CXA1145 oraz to co idzie w stronę gniazda RGB:

- R231C
- 2N3904
- R234C

Często wylane elektrolity zjadają ścieżki przy CXA. Jeśli nie masz oscyloskopu to spróbuj w ten sposób. Ustaw najlepiej całkowicie białe tło na amidze i porównuj napięcia na torach R, G, B, zaczynając od pinów 21, 22, 23 na CXA. Może z CXA nie wychodzi kolor niebieski, bo na pewno wchodzi bo Composite jest dobre.
[#6] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@Esio, post #5

napięcia na nogach cxa dzisiaj jeszcze sprawdzę bo przyznam się że jeszcze tego nie sprawdziłem
Natomiast rezystory
- R231C
- R234C
Mam już sprawdzone tak samo jak inne inne przy innych kolorach i wartości są ok
Został mi jeszcze do sprawdzenia tranzystor 2N3904

Podstawie dzisiaj jeden z innego koloru i zobaczę co będzie
[#7] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #6

Na CXA każdy kolor ma wszędzie napięcia ok 2v
Na gnieździe RGB na linii blue brak napięcia co tłumaczy wygląd ekranu
Teraz tak, w linii blue sprawdziłem cała drogę od gniazda do tranzystora wszystko ok, jeszcze chciałbym sprawdzić połączenia tranzystora, na schemacie jest jedna noga zakończona napisem +VOUT być może tu jest problem, z jakim elementem ja mierzyć? Jest to gdzieś na schemacie?
[#8] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #7

Znalazłem wg schematu video power +VOUT wychodzi zna 19 nodze CXA ale mam tam opór w granicach 250 z tym ze na każdym z 3 tranzystorów więc chyba ma tak być
[#9] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #7

Tam powinno być +5 V względem masy, to jest zasilanie obwodów video.
[#10] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@Krashan, post #9

Przy ekranie kicka miałem mniej ale temat już ogarnięty uszkodzony tranzystor Q233 zrobiłem zamianę z Q232 i teraz ekran jest różowy :D

Pytanie za 100 pkt gdzie kupię taki tranzystor? 0_o
[#11] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #10

W tme.eu są po 10 groszy, ale trzeba 25 sztuk kupić co najmniej... Chociaż i tak najwięcej wyniesie przesyłka .
[#12] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@Krashan, post #11

Znalazłem u siebie w lokalnym sklepie jeden z zamienników które podał mi jarob, jutro kupie (40 gr) i napisze czy problem zniknął
[#13] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #12

Wymienione, kolor wrócił do normy :) koszt naprawy 40gr
[#14] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #13

To teraz piwo i można zapuścić demko.OK
[#15] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@Stoopi, post #14

Dokładnie :D
[#16] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #13

Oby tylko takich usterek
[#17] Re: Amiga 600 brak niebieskiego koloru

@kataklysm, post #13

No cóż. Pozostaje mi tylko pogratulować. Dobra robota OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem