[#1] [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?
Witam.

Jak widać na screenie, tak się u mnie przedstawia chęć sformatowania dysku (jedna partycja wielkości 16MB na dysku "Caviar 850MB"). Jak widać na belce, Chipu jest ponad 959,2kB, Fastu 825,9kB, a temu wciąż mało :(

"Only quick format is allowe" - hehehe, tylko że tego "quick" to nie mogę wykonać. System to 2.0, klikając ikonke "format" pisze, że mam wybrać dysk a potem z menu dopiero "format disk" - efekt jest jaki widzicie.
Jak w CLI wpisuję "FORMAT DH0: QUICK", to wywala info "not available". Jak bez QUICK, to znów informacja że za mało argumentów do wykonania . W "helpie" [FORMAT ?] jak byk pisze: DRIVE, NAME, FFS, QUICK, a sformatować sie nie daje.

Macie koledzy jakieś pomysły albo podpowiedzi?

PS: partycje zrobione na PC pod Amithlonem (czysty FFS bez dodatków) bo nie mam jak ich zrobić w A600 (brak dyskietki instalacyjnej [mam, ale w ADF na PC]). Partycja jest widzialna pod Amigą, ale - patrz początek postu :/

Ostatnia modyfikacja: 23.09.06 00:23
[#2] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #1

wpisz
format drive dh0: name test FFS QUICK
[#3] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #1

Hmm.. może problemem jest właśnie to że partycja została zrobiona pod amithlonem. Mam A600 z 2 MB Chip i dysk 2 GB i problemów z formatowaniem partycji nie mam.

A spytam się, jaki masz kickstart w A600 Bo problemy z dyskami w A600 to własnie wina kickstartu :)

[#4] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@Olo, post #3

Kickstart to v2.05 czyli 37.300. Ponoć jakieś tam ma ograniczenia (do 40MB?) ale nie powinno być to problemem przy partycji 16MB. Spróbuje zlikwidować pozostałe partycje i zostawić tylko tą 16MB.

[#5] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #4

A co sie pokazalo po wpisaniu komendy z linka http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=33347&t=33344&ostatnie=1#reply_33345
[#6] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@Norbert, post #5

OK, zadziałało. Wymagane było podanie 'FFS' i 'QUICK'. Dysk się sformatował. Ale tylko w QUICK - normalnie się nie da (za mało pamięci )

[#7] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #4

Kickstart 37.300 obsługuje dyski normalnie. To 37.299 miał problemy z dyskami większymi niż 40 MB :D

[#8] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #6

...Ale pojawił się kolejny problem:
- dysk sformatowany w A600, w WinUAE jest jako N-DOS
- dysk sformatowany w WinUAE, w A600 jest jako N-DOS
(uzywam emulacji A600)

A600 --> WinUAE -->

Więc nici ze skopiowaniem czegokolwiek z PC na dysk Amigi :( .
A potrzebne mi to, bo muszę na dysk Amigi zrzucić obrazy ADF systemu i zrobić sobie nowe dyskietki, bo te co dostałem z Amigą... poprzedni właściciel nieźle w nich namieszał i są nieźle "odchudzone" :(

---- EDIT ----

A może jest ktoś z Poznania lub okolic, kto by na Amidze zrobił mi dyskietki systemowe pod KS 2.05? Nośnik oczywiście mogę dostarczyć.

Ostatnia modyfikacja: 23.09.06 12:44
[#9] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #8

To teraz wyjaśnij nam jak robisz partycje i formatujesz pod winuae, krok po kroku bo coś tu pokićkałeś. :P
[#10] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@Sylwester, post #9

Partycji pod WinUAE nie zrobię bo nie czynny jest HDToolBox. Robię je pod Amithlonem. W WinUAE zrobione partycje formatuję poleceniem jakie wyżej podał kol.Norbert (FORMAT DRIVE DH0: NAME test FFS QUICK). To samo polecenie sformatuje mi HD na Amidze. Problem w tym, że Amiga nie widzi partycji sformatowanej w WinUAE i odwrotnie - Win UAE nie widzi sformatowanej w Amidze.

Ok, więc po kolei od dysku nie podzielonego na partycje:

1. Dysk [HD] podąłczam do PC, uruchamiam Amithlona, w nim robię partycje (nie formatuje!)
2. odłączam HD od PC, podłączam w A600, partycje są ale niesformatowane, formatuję - partycje są widziane
3. odąłczam HD od A600, podąłczam do PC, uruchamiam WinUAE (żeby skopiować ADFy z dysku PC na dysk Amigi) ale partycje są NDOS :(
4. formatuję partycje pod WinUAE (emuluje cały czas A600). Partycje są ok, kopiuję co potrzeba na te partycje
5. odłączam HD od PC, podłączam go do Amigi - partycje sa NDOS :(

Jednym słowem, jeśli sformatuję HD pod WinUAE, dla Amigi są one NDOS. Jesli to samo zrobię w Amidze, wówczas WinUAE ich nie rozpoznaje (NDOS). i kółko się zamyka. A muszę mieć widzialne i tu i tu.

Ostatnia modyfikacja: 23.09.06 13:24
[#11] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #10

Wydaje mi się, że formatowanie quick nowo stworzonych partycji nic nie da, bo quick format formatuje tylko 2 bloki: boot i root. Trzeba robić pełny format. Po drugie spróbuj pod WinUAE w HDToolbox zmienić w tooltypach nazwę device'a ze scsi.device na uaescsi.device. Teraz powinien się uaktywnić.
[#12] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@cholok, post #11

Jak pisałem na początku [1], nie mogę zrobić pełnego formatowania. Próbowałęm nawet z "czystego" CLI. Komp usilnie informuje że trzeba to zrobić z przełącznikiem QUICK.
Niestety, wpisanie w tooltype 'device=uaescsi.device' i nie uruchamia HDtoolbox-a; nawet jak w "Misc." zaznaczyłem 'uaescsi.device'. Fizyczny dysk z partycjami jest widziany na blacie, ale jako NDOS.

[#13] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #12

proponuje poczytaj to:
http://valwit.net/uaehd.html
[#14] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #1

ja hd robilem pod Amithlonem. Zrobilem normalnie partycje sformatowalem zainstalowalem system wlozylem do Ami i odpalilem. Dziala.

Benedykt

[#15] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #12

Chociaż masz mały dysk to może trafię w problem. Jeśli masz możliwość to ustaw w biosie peceta dla tego dysku tryb CHS a nie LBA czy AUTO, czyli 16 głowic a nie 255. Na Amithlonie zrób partycje i sformatuj, partycje powinny być widziane wszędzie.
[#16] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@Norbert, post #13

Dziękuję! Zadziałało wg. tego tam opisu. Partycje dało się załozyc i podzielić pod WinUAE i zainstalwoać system. teraz tylko sprawa czy ruszy toto pod A600 .

[#17] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #16

Ok, dysk działa pod A600 bez najmniejszych problemów.

Czym się różni Workbench 2.05 od 2.1? I czy każdy z nich wymaga innej wersji KS-tu? (37.300/37.350)?

[#18] Re: [A600 i format DH0] Może mi ktoś to wyjasnić?

@AlaN, post #17

Masa poprawek. Zobacz tutaj http://www.gregdonner.org/workbench/wb_21.html
Nie ma kickstartu 2.1, więc nie go nie wymaga. Oba chodzą na kicku min. 2.04.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem