kategorie: A1200, A500
[#1] Wygaszacz
Wygaszacz Matrix na A500 lub A 1200 to skąd nabyć i jak go zainstalować w Workbench?
[#2] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #1

Ale o który chodzi, o GLMatrix? Bo jeśli tak to znajdziesz go tutaj, ale na A500 na pewno nie pójdzie, a na A1200 będzie wymagał solidnej dopałki i karty graficznej na dodatek.
[#3] Re: Wygaszacz

@recedent, post #2

Dla mnie na A 500+ dla mojego kolegi A1200.
Dziękuję za szybką odpowiedz
[#4] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #1

Zainstaluj sobie amikit na windowsie , Matrix będzie w katalogu WBStartup. Skopiuj go sobie i też wrzuć do WBStartup.

Ten wygaszacz jest mniej wymagający niż GLMatrix.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2016 15:40:26 przez HanSolo
[#5] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #3

Ten Matrix to mi się podoba ale widzę że nie na mój sprzęt a innych na A 500+ to nie ma?
[#6] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #5

Jak się bawisz w barabara retrocomputing, to bardziej by pasował wygaszacz ten na zasilaczu.
A jak chcesz na poważnie to Amiga 500+ raczej nie służy za stojący bez użytku komputer, na którym "fruwa" wygaszacz...
[#7] Re: Wygaszacz

@Voyox, post #6

Bardzo cenię sobie każdą uwagę od znawców i użytkowników Amigi ale jednak zdarza mi się odejść od komputera na parę minut i chciałabym oszczędzić telewizor bo podobno nieruchomy obraz coś tam wypala na telewizorze a nie chcę go wyłączać
[#8] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #7

Śliczne kreseczkowe wygaszacze masz w systemie, z tego co pamiętam. Archaiczne nieco, ale chodzi przeca o oldskulowe wrażenia:).
[#9] Re: Wygaszacz

@fazior, post #8

Mam Workbencz 2.1 spolszczony zainstalowany na dysku podpinanym z boku co mi już szwankuje nieraz nie działa botuje się z dyskietki na kick 2,05 w którym miejscu ten wygaszacz jest?
[wyróżniony] [#10] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #9

W tools/commodities powinien być blanker.
[#11] Re: Wygaszacz

@fazior, post #10

Dzięki jakie to proste jak się wie ja nie miałam o tym pojęcia hula jak trzebaszeroki uśmiech:
[#12] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #11

I moim skromnym zdaniem ładniejszy jest od matriksa:).
[#13] Re: Wygaszacz

@fazior, post #12

Mnie się podoba Matrix ale jak mi spec z Sosnowca naprawi płytę od A1200 to go sobie zainstaluje.A kolega jaką ma Amigę i jak długo się interesuje Workbenczem opis miał po polsku użytkowania Amigi czy metodą prób i błędów doszedł do wiedzy?
[wyróżniony] [#14] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #13

A500 x5, 2x A600, 5x1200, CD32x1, CDTVx1. Pierwszą Amigę, CDTV miałem chyba w 1993. Apogeum amigowania przypadło mi na lata 1998 - 2004. Teraz się bawię od czasu do czasu. To że blanker leży w commodities to nie jest żadna wiedza tajemna i niekoniecznie trzeba do tego podręczników. Ale jak chcesz się czegoś dowiedzieć o systemie Ami to polecam książki Adama Zalepy. Edit. Są do kupienia, w aktualnościach PPA znajdziesz informacje.

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2016 21:17:42 przez fazior
[#15] Re: Wygaszacz

@fazior, post #14

A gdzie to wszystko trzymasz przecież to zajmuje sporo miejsca i co na to domownicy?Nie piszę więcej bo mi zamkną konto .
[#16] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #15

Jakoś się mieszczę:).
[wyróżniony] [#17] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #15

Nie ma się co bać. Za niewiedzę i pytania początkującego nikt na pewno nikomu konta nie zamknie :). Każdy z nas tu kiedyś zaczynał.
Dla zaspokojenia ciekawości - może też warto pomyśleć o tym, o czym napisał Fazior - książki dokładnie opisujące Amiga OS 3.1 są dostępne po polsku, można by rzec - tu i teraz (1, 2, 3, a dodatkowo w maju wychodzi wersja elektroniczna. Duuuuużo wiedzy podanej w przystępny sposób.
[#18] Re: Wygaszacz

@baderman, post #17

Dziękuję za pomoc poczekam na wydanie elektroniczne mniej miejsca zajmuje
[#19] Re: Wygaszacz

@fazior, post #10

Na mojej A500+ hula jak tralala ale na A1200 mojego kolegi to commodities jest pusty nie ma Blankiera Worbench 3,9
[wyróżniony] [#20] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #19

Zawsze jest jeszcze Aminet?
[#21] Re: Wygaszacz

@recedent, post #20

Dziękuję zapisałam 5 bo resztę tylko na emulatory
[#22] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #21

Hę? Tam gdzie masz taki tęczowy checkmark to znaczy "m68k amigaos", czyli klasyk a nie żaden emulator. Takich jest zdecydowana większość z tych stu kilkunastu, które masz w util/blank.
[#23] Re: Wygaszacz

@recedent, post #22

A ja myślałam że te z kulą to do Amigi a te z ptaszkiem to do emulatora winuae
[#24] Re: Wygaszacz

@barbaramazurek, post #23

Z piłeczką są programy dla AmigaOS 4.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem