[#1] DD w A600
stacja wewnetrzna w mojej A600 nie przyjmuje wszystkich dyskietek HD (przerobionych poprzez zaklejenie otworu na DD), gdy nagram takie dyskietki na A1200 to ona je widzi bez problemu. Natomias A600 pokazuje ze sa uszkodzone sektory w niektorych czesciach dysku. Gdy wloze do A600 wewnetrzna stacje z A1200 to jest ok. Co jest ze stacja z A600? Jest calkowice sprawna orginalne DD czyta z "bata". Uff namieszałem... Mam nadzieje ze sie polapiecie:)

[#2] Re: DD w A600

@figaro_79, post #1

Śpecem nie jestem - ale pamiętam że moja A1200 niezbyt lubiła takie dyskietki. Swego czasu przerabiało się DD na HD poprzez wywiercanie otworków :D .. Generalnie pamiętam że część dyskietek chodziła w miarę ok , ale w przeważającej większości były z nimi problemy - no i w miarę krótko dane na nich zawarte "wytrzymywały". Gra nie warta świeczki.Dostałem kiedyś cała kolekcję ( ok 100 dysków ) firmówek z Urzędu Skarbowego ( po uprzednim formacie). Był tam jakiś program (+ dodatki etc.) Dyskietki były nówki - no ale co z tego - format ok, zero błędów ale z niewiadomych przyczyn jako DD chodziły cienko - co chwilę read/write error i te sprawy. Podejrzewam oczywiście jakość stacji. Nieprzystosowana głowica do zapisu tego typu nośników ( które ciutkę mają inną powierzchnię od DD ). Dobra stacja powinna załatwić sprawę podejrzewam ale niech się bardziej obeznani z tematem wypowiedzą .
[#3] Re: DD w A600

@TJindy, post #2

tak to prawda a wszytsko siedzi (przynajmniej mi się tak wydaje) w Kickstracie problemy były chodzi tu też o układ fizyczny HD
to wszystko moje przypuszczenia nie jestem stwierdzić czy to prawda :(

[#4] Re: DD w A600

@figaro_79, post #1

W mojej A1200 mam stację HD z PC (1,44MB) przerobioną na DD sposobem opisanym ongiś w ACSie i zachowuje się tak samo z dyskietkami gęstymi przerobionymi na rzadko ;) Zauwarzyłem jednak, że gdy przed formatowaniem zapuszczę X-Copy i potraktuję dyskietkę funkcją ERASE (czyli czyszczenie/zerowanie), to dane pewniej się trzymają na dyskietkach po formacie.

[#5] Re: DD w A600

@figaro_79, post #1

nie ma sensu zaklejać w dyskietkach otworu DD ponieważ stacja z 600 nie ma czujnika w tym miejscu, więc nie ma to większego sensu. Ja nie miałem większego problemu z dyskietkami HD na samej ami. Z czasem zniszczyły mi się wszystkie dyskietki DD i nie miałem na czym przenosić danych z pc. Zaklejałem otwór i formatowałem na Ami. PC rozpoznawał wtedy ją jako DD, mimo że w rzeczywistości była to HD z zaklejonym otworem. Ale często bywało tak, że szybko padały pierwsze sektory w takich dystkietkach. Czasem po paru użyciach. Spróbuj przenieść stację z 600 do 1200 i spróbować odczytać takie dyskietki.

[#6] Re: DD w A600

@figaro_79, post #1

To wszystko wina stacji, ta z 1200 mieli dyskietkami az milo :) nawet HD jej nie straszne ;) Działają po formacie w niej naprawde dluuuugo. Co do stacji z 600, chociaz sprawna, na razie ja odstawie i bede uzywal z 1200. W towerce z 1200 mam inna, tez nie ma problemu z HD, widocznie ta z 600-tki jest troche niedorobiona :( . Dzieki! :)

[#7] Re: DD w A600

@figaro_79, post #6

Dyskietki HD od dyskietek DD różnią się przede wszystkim nośnikiem. Jest trochę inny. Dlatego stare stacje DD mogą mieć poważne kłopoty z odczytem takich dyskietek, przeformatowanych na DD. Ja odradzam takie zabawy..

[#8] Re: DD w A600

@OSH, post #7

Hmmm bardzo dziwne. Ja mam około 200 dyskietek Verbatim nówek HD i bez problemu odpalam je (nagrywam i zaczytuję) na mojej Amidze 500+ ! Żadnych write errorów i nic takiego. Podobnie na mojej A1200 - zero problemów. Polecam Ci zatem dyskietki Verbatim w takim niebieskim pudełku (ja kupowałem swoje w markecie po 9zł paczka (10szt.)). Bez problemu je dostaniesz np. tu: http://www.allegro.pl/item129876364_dyskietki_verbatim_1_44_mb_10_szt_.html .

Pozdrawiam

Azzorek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem