kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Naprawa karty Blizzard
Kolega poprosił mnie o przetestowanie karty Blizzard PPC 200 MHz, 040 50 MHz.
Okazuje się, że Amiga nie widzi pamięci FAST RAM ani procesora PPC.
WitchAmiga/SysInfo pokazują poprawnie 040, MMU, FPU.

Nie działają obydwa sloty pamięci i kilka modułów ROM.
Który układ jest najbardziej podejrzany i odpowiada za pamięć FAST na karcie?

Pomijam sprawy prądowe/sterowników bo na tej Ami działa poprawnie moja powerka.
[#2] Re: Naprawa karty Blizzard

@pong777, post #1

U z PPC to sam wiesz pewnie jak jest z naprawą. Szukał bym pomocy u naszych forumowych szamanow, jak tu nie pójdzie to na youtube widzialem filmiki gościa ktory naprawia powerki. I szukał bym pomocy w świecie.
Pozdrawiam
[#3] Re: Naprawa karty Blizzard

@mwb113, post #2

Akuratnie karta jest u takiej osoby. Chciałem pomóc zakładając wątek i wymieniając spostrzeżenia.
[#4] Re: Naprawa karty Blizzard

@pong777, post #3

No cóż .. zawsze zostaje jechanka punkt po punkcie (tak naprawiłem ostanio SD Elboxu zakupiony od forumowego speca od naprawy sprzętu) mierzymy od gniazda SIMM po ścieżkach RAS CAS i cała reszta może to jakiś bzdet typu rezystor czy przerwana ścieżka ... na końcu dojdziemy do CPLD i wtedy tylko podmianka ...
[#5] Re: Naprawa karty Blizzard

@lukzer, post #4

Scandex ? czy Elbox ?
[#6] Re: Naprawa karty Blizzard

@pong777, post #3

Brak detekcji CPU PPC.
[#7] Re: Naprawa karty Blizzard

@Hubez, post #5

Elbox .. a co do braku detekcji PPC to może któraś linia adresowa padła. . Tak jak mówiłem bez schematu to tylko na macanego ew. przy pomocy sprawnej karty
[#8] Re: Naprawa karty Blizzard

@pong777, post #1

Zaflashuj firmware. Jeśli nie wykrywa karty (widać tylko 040), to użyj opcji FORCE.
[#9] Re: Naprawa karty Blizzard

@alt_, post #8

Dokładnie - w early startup brak karty. Widzi tylko 040 w SysInfo. Testowanie prędkości działa ale z racji braku fastu wyniki są mizerne.
[#10] Re: Naprawa karty Blizzard

@pong777, post #9

Zrób więc jak pisałem - pobierz najnowszy FW z phase5.a1k.org, wrzuć na zainstalowaną dyskietkę, odpal z shella z opcją FORCE. Powinno wykryć, zaflashować (będzie TRWAAAAAŁOOOO DŁUUUUGOOO), a potem karta wstanie. Jeśli po jakimś czasie problem się powtórzy - sugeruję wymianę kostki flash na nową.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem