kategoria: A1200
[#1] Apollo 40 /50
Skoro koledze konta nie otwieracie to w jego imieniu pytam jaki procesor Motorola 60 kupić?Chciałby mieć z MMU i koprocesorem.Przeglądaliśmy na forum o procesorze ale jaki kupić to nie wiemy tylko że są podróbki.
[#2] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #1

Sam procesor nic nie pomoże, potrzebna jest karta turbo.
Np Apollo 1240 , Blizzard 1240.
Podróbki to najczęściej procesory MC68060
[#3] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #1

Przeglądaliśmy na forum o procesorze ale jaki kupić to nie wiemy tylko że są podróbki.

Ode mnie. Otwartoreklama.
100% oryginał. Testowane. Mozliwość montażu. Szczegóły na priv.
Warto po prostu ogłoszenie napisać.
[#4] Re: Apollo 40 /50

@stachu100, post #3

Definitywnie polecam od Stacha i montaż też ok, racja
[#5] Re: Apollo 40 /50

@Amigo-A1200-040, post #2

Z tego co wiem to mój kolega ma Apollo 40/50 a ile trzeba zapłacić za taki procesor?
[#6] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #5

Polecam stachu100, mnie tez przerabiał Apollo 1240 na 1260. Przeróbka to nie tylko włożenie innego procka w podstawkę. A skoro Twój kolega miał problemy z jakimiś prostymi urządzeniami IDE to tym bardziej nie poradzi sobie z własnoręczną przeróbkę. Co do ceny to proszę zajrzeć do działu giełda i za ile ktoś chce sprzedać kartę Apollo 1260. Oczywiście przeróbka tyle nie będzie kosztować ale rzuci światło jaki to może być koszt. A dokładną cenę poda wspomniany kolega stachu100.

P.S.
Proszę staraj się używać znaków przestankowych oraz lepiej formułować zdania. Patrz twój inny post odnośnie problemów z kątówką kolegi i kartą CF. Konia z rzędem temu kto będzie wiedział o co Tobie chodziło dokładnie. Chciałem na niego odpisać ale po kilku krotnym przeczytaniu nie byłem pewien o co dokładnie pytasz?
[#7] Re: Apollo 40 /50

@Tomski, post #6

Zapytam się mojego kolegi czy jest w stanie wysłać urządzenie nieosiągalne w nabyciu i dość drogie do przeróbki .(A w instrukcji Apollo zamiana procesora na większy to chyba jest opisane? ).Jesteśmy z Dąbrowy Górniczej
Co do pisowni to kolega ma rację ale edukację skończyłam na szkole zawodowej a do prymusów nigdy nie należałam i z stąd ta pisownia za co wszystkich przepraszam i proszę o wyrozumiałość .Szkoda że tylko błędy ortograficzne automatyczny słownik poprawia przydało by się więcej
[#8] Re: Apollo 40 /50

@Tomski, post #6

Witam.
Apollo 040 o prędkości 50mhz to rzadka wersja tej karty.Naprawdę ją macie?
Jak tak, to spokojnie można postawić wszystko na niej i już pracować/grać/oglądać dema.
Stachu przywróci ją do pracy(gdyby nie startowała). Najlepiej wysłać z całą płytą.
A potem będzie wiadomo czego wymagać od 060ki.
p.s. Stachowi ludzie wysyłali i z Nowej Zelandi

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016 09:52:11 przez Mikrobi
[wyróżniony] [#9] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #7

Fachowców jest więcej na naszym forum, do wyboru oprócz Stacha masz:
- SuperBonio
- Dez3
- Kwaku
- Kilos

Tylu kojarzę..
[#10] Re: Apollo 40 /50

@Mikrobi, post #8

Tak twierdzi mój kolega że 50 mHz ja się na tym nie znam u niego wszystko działa tylko chciał wymienić na 60 bo jest lepszy.Ja mam płytę A 1200 do naprawy ale już jestem umówiona z serwisantem tylko nie ma kto zawieść do Katowic
[#11] Re: Apollo 40 /50

@Mikrobi, post #8

Czym się sprawdza prędkość procesora bez odklejania radiatora jest program?
[#12] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #11

Na przykład WhichAmiga i SysInfo pokazują taktowanie procesora
[#13] Re: Apollo 40 /50

WhichAmiga
Albo po prostu zobacz na karte jakiej predkosci jest kwarc (ile MHz) i bedzie wiadomo jakie jest taktowanie procesora.
[#14] Re: Apollo 40 /50

@lekarz_med, post #13

Tylko ze mhz podzielić na dwa.powinno być 100mhz czyli procesor na 50.
[#15] Re: Apollo 40 /50

WhichAmiga, albo chociażby SysInfo.
[#16] Re: Apollo 40 /50

@Mikrobi, post #14

To kazdy wie wiec nawet nie ma co o tym pisac.
Jak poda wartosc mhz to bedzie wiadomo na ile taktowany jest procesor.
[#17] Re: Apollo 40 /50

@lekarz_med, post #16

Na razie kolega co ma Apollo jest w pracy po południu już będzie wszystko wiadomo
[#18] Re: Apollo 40 /50

@Mikrobi, post #14

Pewno jest kwarc 50MHz i procek będzie taktowany na 25MHz.
[#19] Re: Apollo 40 /50

@Tomski, post #18

Niestety realia są inne na kwarcu pisze 80 000 mHz Sysinfo podaje 43,50 mHz w tytule postu powinno być Apollo 40/43,50 widocznie czas zatarł obraz pamięci .Mój kolega nabył komputer 15 lat temu do orłów nie należał i teraz coś zaczyna znowu działać w temacie Amiga.
[#20] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #19

na kwarcu pisze 80 000 mHz Sysinfo podaje 43,50 mHz w tytule postu powinno być Apollo 40/43,50

SysInfo różne rzeczy potrafi podawać. Jeżeli jest kwarc 80 MHz, to procesor ma dokładnie 40.
[#21] Re: Apollo 40 /50

@Krashan, post #20

Ok
[#22] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #21

Sysinfo faktycznie potrafi przeklamac wynik. WhichAmiga jest tutaj dokladniejsza.
[wyróżniony] [#23] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #19

Prawidłowo, u mnie na Apollu 1240/40MHz Sysinfo pokazuje bodajże 44.4 MHz. Ten program niejako "szacuje" prędkość procesora, a jako że Apollo posiada szybką pamięć to może tyle wskazywać.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2016 07:21:09 przez madman15
[#24] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #7

[offtop mode: "on"]

Co do pisowni to kolega ma rację ale edukację skończyłam na szkole zawodowej a do prymusów nigdy nie należałam i z stąd ta pisownia

Wprowadzanie otoczenia w błąd, że do zawodówki chodzą debile to twój sposób na tłumaczenie swojego lenistwa?
Ten drugi powód jest prawdziwy, a dla twojej wiadomości: interpunkcji uczą w szkole podstawowej.

[offtop mode: "off"]
Musiałem ale już powrót do wątku.
[#25] Re: Apollo 40 /50

@Creonix, post #24

Może i uczą w szkole podstawowej uczyć a nauczyć to dwie kwestie i tych kolega widać nie rozróżnia .Nie trzeba być osobą zbyt inteligentną by pojąć znacznie moich słów większość kolegów to zrozumiała a ponadto to jest forum o problemach z komputerem Amiga i oby tak dalej ,kto się nudzi bądź nie chce udzielić pomocy to polecam kółko różańcowe . Ja też musiałam i proszę o wybaczenie cierpliwszych i tolerancyjnych sympatyków i użytkowników Amigi..
[#26] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #25

kto (...) nie chce udzielić pomocy to polecam kółko różańcowe

Nijak nie widzę logiki w tym zdaniu.

Ale mniejsza z tym. Piszesz:

Nie trzeba być osobą zbyt inteligentną by pojąć znacznie moich słów

To prawda, do tego nie trzeba doktoratu. Niemniej jednak wypadałoby (choćby z szacunku do kolegów z forum, którzy - jak widać - na wyprzódki lecą z pomocą) konstruować swoje wypowiedzi w takiej formie, która nie będzie kłuła w oczy. Wierzę, że potrafisz to zrobić zarówno Ty jak i Twój milczący kolega.
[#27] Re: Apollo 40 /50

@recedent, post #26

Za udzielenie pomocy przez ekspertów z tematu Amiga staram się dziękować są bardzo pomocne doceniam ich bezinteresowny gest aby pomóc osobie z taką mierną wiedzą o Amidze jak moja.W życiu staram się by prze ze mnie nikt nie płakał ,nikogo nie zamierzam pouczać , krytykować ,napominać jednak kilku użytkowników forum PPA wychodzi poza temat problemu jaki jest do rozwiązania (nie pomógł ale swoje powiedział i stąd to kółko różańcowe) .Mój milczący kolega nie ma internetu nie ma konta w PPA u mnie bywa rzadko więc zdany jest tylko na moje wypociny na forum.
[#28] Re: Apollo 40 /50

@barbaramazurek, post #27

Ok.Do roboty.
Trzeba to posprawdzać teraz przez ok. godzinę
Najpierw sama amiga bez dysku ale z włożoną kartą.Jeżeli ten zestaw działa dobrze i nie
wiesza się to podłączajcie dysk i stawiajcie system.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem