kategoria: A1200
[#1] Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci
W mojej Amidze jest najmocniejsza ACA (bez mmu), dysk na cf. Czy 1,5 chip to nie jest "odrobinę" za mało?... Gry wymagające 2MB chip nie chcą się odpalić. What is goin' on? HELP.

[#2] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@wilkwcieniu, post #1

Widzę tam też, że masz dużo kolorów na AGA i pewnie to zeżera Ci chip. Spróbuj użyć FBlit i/lub nowej graphics.library - powinno pomóc.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016 11:12:15 przez Jenot
[#3] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@wilkwcieniu, post #1

Tak to niestety bez karty graficznej wyglada. Masz wb w wielu kolorach oraz tapete. Zmien wb na 4 kolory i wyrzuc tapete to od razu bedziesz mial 1.7-1.8 mb CHIPu.

Po za tym zainstaluj sobie nowe icon.library, ktory nie zre pamieci CHIP przy otwieraniu okien.
pamięć chip a dużo podkatalogów
[#4] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@wilkwcieniu, post #1

Ja używam ClassicWB w 16 kolorach i zostaje mi prawie cały chip (około 1 999 000), ale oczywiście FBlit tutaj dużo pomaga.
[#5] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@sordan, post #3

Zmieszcze jakąć kartę w klasycznej obudowie?...
[#6] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@wilkwcieniu, post #5

Bvision, ale do tego musisz mieć BlizzardaPPC i robi się wydatek:).
[#7] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@wilkwcieniu, post #5

Bedzie ciezko. To nie takie hop siup dolozyc karte graficzna do Amigi 1200.
Musialbys miec albo bardzo droga karte BlizzardPPC + bardzo droga karte graficzna Bvision albo drogiego mediatora + na przyklad tania voodoo pod PCI, albo drogie sloty Zorro, ale nie wiem czy jakakolwiek z tych opcji zmiesci sie w desktopie. Do takiej rozbudowy to juz bardziej potrzebowalbys obudowy tower.

Jesli mozesz grzecznie poczekac i nie potrzebujesz miec 2MB wolnego CHIPu po zaladowaniu Workbencha na juz :) to Vampir2 do amigi 1200, ktorego zmiescisz w desktopie bedzie idealnym rozwiazaniem. Wtedy tanim kosztem procz szybkosci bedziesz mial jeszcze `karte graficzna`.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016 14:17:05 przez sordan
[#8] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@sordan, post #7

A że tak spytam z innej beczki kiedy ma wyjść to vampire2 do A1200 ??
[#9] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@Amigo-A1200-040, post #8

Nie jest to scisle okreslone. Poki co koncza wersje do Amigi 600, pozniej bedzie do Amigi 500, a dopiero pozniej do Amigi 1200. Moim zdaniem wyjdzie mniej wiecej za rok.
[#10] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@wilkwcieniu, post #1

Tak jak powiedział Jenot, a ja się do tego dołączam. Z FBlit powinno ci zaoszczędzić pamięć CHIP. Ikonki daj do fastu (specjalna wersja icon.library i/lub FBlit).

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016 15:41:06 przez Solo Kazuki
[#11] Re: Ami dziwnie rozpoznaje ilość pamięci

@Solo Kazuki, post #10

Fblitem zaoszczedzi pare kb na krzyz. U mnie na AGA w Hires Laced bez Fblita po zaladowaniu systemu jest 1.73MB wolnego CHIPu, a z Fblitem 1.78MB.

Zeby zobaczyc pelne albo prawie pelne 2MB CHIP po zaladowaniu Workbencha trzeba miec albo karte graficzna, albo uzywac WB w 4 kolorach w jak najnizszej rozdzielczosci i bez tapety.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016 15:44:27 przez sordan
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem