kategoria: Sprzęt
[#1] automat ARCADE home-made
Czy ktoś z Was zabierał się za złożenie takiej zabawki samodzielnie? Potrzebowałbym mentora bo się właśnie przymierzam.

Pytania:
1. Który z telewizorów z epoki miał najlepsze fabryczne wyświetlanie funkcji ScanLine?
2. Czy ktoś z Was używał kiedykolwiek Scanline Generatora (może dla Ami na telewizorze lcd)?
3. Polecacie jakieś głośniki?
4. Który emulator Waszym zdaniem jest najlepszy i najbardziej stabilny (do odpalenia na pc pod xp)

Temat nie do końca Amigowy, ale jakoś mam przekonanie, że znajdę u Was pomoc :).
Z góry dzięki.
[#2] Re: automat ARCADE home-made

@wilkwcieniu, post #1

Ja przerabiałem ze znajomym automat SEGI. Podłączaliśmy wszystko przelotką vga scart polutowaną wg schematu gdzieś z internetu. Za hardware robił kadłubek laptopa - chodziło to pod Windows XP z wymuszonym 15khz (Linux też daje rade, w Xorgu można ustawić 15khz), a od strony emulacji obsługiwało to Mame. Joye były podłączone przez interface starej klawiatury usb, zamiast taśmy do płytki przylutowane zostały przewody i podłączone tak aby nie kolidowały z klawiszami specjalnymi. Skróty klawiszowe skonfigurowane z poziomu mame.

Grało się...
[#3] Re: automat ARCADE home-made

@wilkwcieniu, post #1

Heh
przymierzałem się :) Ale na razie skończyło się na tym: https://www.youtube.com/watch?v=O_CvS2UK-oA

Do tego chcę dobudować fajny joy arcade (np. z tych taili: joytaile)

Ja wykorzystuję Raspbery Pi i projekt RetroPie - według mnie bardzo dobry do arcade.
przewaga taka, że mogę sobie go wyjąć z mojego przenośnego monitorka i podpiąć na przykład pod rzutnik czy duży TV.

Frajda z arcadeowania - nieziemska :) ale nigdy nie dorówna realnej maszynie... nigdy....
[#4] Re: automat ARCADE home-made

@wilkwcieniu, post #1

Proponuję od przejrzenia forum elektrody. Nawet dwa dni temu ktoś wrzucił tam taką maszynę wykonaną samodzielnie na "pandora box 3" . Jest tam kopalnia wiedzy na ten temat nie ujmując PPA.
[#5] Re: automat ARCADE home-made

@WojT_GL, post #3

ciao!
Najfajowszy monitor to sony pvm , ale jest b. drogi i rzadki ....
https://www.youtube.com/results?search_query=sony+pvm
Z przystępniejszych analogowych to każdy tv z kineskopem trinitron, bo to był szczyt
osiągnięć crt i można upolować. Proponuję zawsze podłączyć swój komp i przetestować.
Podłączać możliwie najlepszym sygnałem - RGB+synchronizacje.
W stanach jest tv który jest crt ale ma też wejście dvi - marzenie, ale też drogie i rzadkie.
Najszybszy sposób wg mnie to dobry dzojstick z gałką=arcade.
Przymocować porządnie do stołu i już jest b.dobrze. Dla lepszego odczucia
proponuje zrobić wersję, że gra się na stojąco.
Klasyczny warunek to ofcoz drugi player, bo samemu to cienka zabawa....
pozdr
[#6] Re: automat ARCADE home-made

@wilkwcieniu, post #1

1. Który z telewizorów z epoki miał najlepsze fabryczne wyświetlanie funkcji ScanLine?

PVM albo coś na Trinitronie.

2. Czy ktoś z Was używał kiedykolwiek Scanline Generatora (może dla Ami na telewizorze lcd)?

Mam takie coś w opcjach upscalera. Działa doskonale ale trzeba na kilka rzeczy zwrócić uwagę. Dla PAL scanlines najlepiej wyglądają jeśli na wyjściu HDMI jest 576p (2x288) - wtedy co druga linia jest przyciemniona i jest idealnie. Przy 720p albo 1080p jest straszna kaszana. Dla NTSC jest oczywiście inaczej (a chyba większość maszyn Arcade działa na NTSC). Przy wyborze upscalera trzeba jeszcze uważać żeby przy PAL na wyjściu było 50Hz. Niektóre urządzenia niezależnie od tego co dostają na wejściu, na wyjściu wywalają 60Hz i jest zgrzyt (dosłownie - widać brak płynności animacji, scrolli).

3. Polecacie jakieś głośniki?

Nie polecę bo nie cierpię plastikowych pierdziawek ;) A jeśli już miałbym coś takiego brać to jakieś małe, aktywne monitory.

4. Który emulator Waszym zdaniem jest najlepszy i najbardziej stabilny (do odpalenia na pc pod xp)

Ja korzystam z MAME64/MAMEUI64 (ale na Win10). Na XP szukaj wersji 32bit.
[#7] Re: automat ARCADE home-made

@wilkwcieniu, post #1

najlepsze jest arcade oparte na JAMMA i na CRT. sprawdzone i testowane. lotharek przymierza sie do robienia takiego cuda.

Ja osobiscie mam bude a wniej raspberry i "emulation station"

link

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2016 15:57:46 przez pabloz
[#8] Re: automat ARCADE home-made

@wilkwcieniu, post #1

A czy mozecie polecic jakiś serwis ze skryptami starych automatow? moze pokusilbym sie na replike. Albo chociaz strona z grafikami, zeby moc sie zasugerowac.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem