kategoria: A1200
[#1] Czemu stacja nie chce działać jako DF1?
Witam.

W A1200 mam w tej chwili zainstalowanego małego goteka i stacje dysków na jednej taśmie wewnętrzej. Gotek jest ustawiony jako DF1 a stacja na DF0. Wszystko pięknie działa ale duża cześć gier nie chce mi działać z goteka na DF1.
Dlatego chciałem przestawić to na odwrót gotek na DF0 a stacje na DF1.

I problem jest w tym że moja stacja Panasonic JU-253-043P nie chce działać jako DF1. Nieważne czy sama jest na taśmie czy z gotekiem. Po ustawieniu ją zworką na DF1 , amiga dalej ją widzi jako DF0 ale stacja i tak nie działa. Przy rozruchu tylko zakręci silniczek na chwilę. Zworki z tyłu stacji działają prawidłowo , sprawdzałem połączenie SEL0 (10) i SEL1 (12) w stacji po przełączeniu zworki na stacji z 0 na 1 i jest ok.
Ja się już poddaję , co można jeszcze zrobić aby stacja działała prawidłowo na DF1 ?

[#2] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@maliniak, post #1

A gdzie masz sygnał MTRON na tasmie dla df1? Ten co jest , jest dla df0.
[#3] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@Norbert, post #2

Na taśmie wewnętrzej jest tylko MTR0 , na wyjściu zewnętrzej stacji na DB23 jest MTRX.

Czy mam do stacji zamiast MTR0 puścić sygnał MTRX ?
[#4] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@maliniak, post #3

Wspominałem o tym w komentarzach do twojej galerii zdjęć mini gotka

Tak właśnie. Trzeba sygnał pociągnąć z zewn. złącza.

Ps.
Na zdjęciu masz zworkę ustawioną na 2 czyli df2

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2016 16:28:02 przez Norbert
[#5] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@Norbert, post #4

Ok dzięki zaraz to sprawdzę.

Tak na zdjęciu jest na 2 bo i DF2 sprawdzałem czy działa a po tym fotkę strzeliłem.
[#6] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@Norbert, post #4

Niestety to nie to.

Sygnał MTRX pociągnołem do FDD 4 i 16 i dalej stacja nie działa. Oczywiście MTR0 był odłączony.

Jak przestawiłem na DF0 to działa , nawet gdy jest MTRX.

edit.

w bootmenu stacja jest cały czas widoczna jako DF0 gdy zworka jest w pozycji 1. Ale nie działa.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2016 17:13:11 przez maliniak
[#7] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@maliniak, post #6

Bo do tego jest potrzebny sygnał MTR1, a nie MTRX.
[#8] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@jarob, post #7

Ok. Temat zamknięty.
[#9] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@maliniak, post #8

Taka niewidoczna stacja jest widoczna pod xcopy
Wystarczy uaktywnic wszystkie stacje w menu
[#10] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@Norbert, post #9

Taka niewidoczna stacja jest widoczna pod xcopy
Wystarczy uaktywnic wszystkie stacje w menu

Dzięki, później sprawdzę, jak narazie stacja jest rozłączona, a gotek działa na DF0.
[#11] Re: Czemu stacja nie chce działać jako DF1?

@maliniak, post #10

Udało mi się odpalić stację jako DF1 i gotka jako DF0. Stacja i gotek jest widoczna w bootmenu.
Wszystko działa jak powinno.

Aby to działało trzeba wygenerować sygnał READY przez 74LS00 wykorzystując 2 sygnały SEL1 i INDEX. Dodatkowo trzeba podciągnąć sygnał MTRx do stacji (zamiast MTR0). Sygnał READY od stacji ma być odłączony.
[#12] Przeróbka

@Norbert, post #4

Mogę prosić o schemat podłączenia goteka w zewnętrznej stacji jako DF0: a stacji dysków wewnątrz Amigi jako DF1: ? Chodzi mi o uruchamianie niektórych gier z goteka które wymagają (maja pzrypisane na sztywno) uruchamianie sie z DF0:

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2016 09:04:09 przez Stoopi
[#13] Re: Przeróbka

@Stoopi, post #12

Da radę, ale to większa przeróbka, możliwe że cięcie ścieżek na płycie wchodzi w grę.

Sygnał READY dla DF1 musisz wygenerować przez bramkę LS00 z INDEX i SEL1.

Dodatkowo sygnał SEL1 który idzie na gniazdo DB23 musisz zastąpić sygnałem SEL0 z wewnętrzego gniazda FDD.
I jeszcze sygnał MTRx musisz zamienić w gnieździe DB23, musi być MTR0 a na wewnętrzym gnieździe FDD dać MTRx.

W ten sposób na zewnętrzym gniazdku db23 otrzymasz SEL0 i MTR0 a na wewnętrzym gniazdku będziesz mieć MTRx , a SEL1 już jest.
Prawdziwy flop będzie działać na wewnętrzym gnieździe jako DF1 , a gotek jako DF0 na zewnętrznym db23.
[#14] Re: Przeróbka

@maliniak, post #13

Taki projekt juz kiedys byl opisany.
Nazywal się FDD2Int.
Byl na stronie mguc.ppa.pl
[#15] Re: Przeróbka

@Norbert, post #14

No dobrze.A czy tak samo wygląda sprawa z Amigą 1200? wersja od Comodore.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem