[#1] Dysk 20 GB
Mam pytanie dotyczące dużych dysków. Co trzeba zrobić jeśli na jednej z partycji padnie walidacja? Mam teraz taki dysk podzielony na 2 partycje po 2 GB i 4 po 4 GB. Podłączony jest do FastAty, w s-s mam wpisany waitvalidation. Z poprzednim dyskiem 2.1 GB wszystko działało bez problemów.

[#2] Re: Dysk 20 GB

@Olek, post #1

Z tego co wiem, jedynym sposobem naprawy partycji przekraczających granicę 4GB jest ewakuacja danych na inny dysk, format i przekopiowanie danych z powrotem. Chyba, że Amiga zwaliduje partycję sama. Znane mi programy do naprawy dysków działają do granicy 4GB.
[#3] Re: Dysk 20 GB

@Olek, post #1

Użyć np. DiskSalv jesli masz FFS na tej partycji. Jeśli używasz IBrowse warto ustawić cache na RAM: wtedy jest znacznie mniejsze prawdopodobieństwo, ze w razie resetu nie padnie walidacja, a i komp ciszej pracuje jak dzialasz w necie.
[#4] Re: Dysk 20 GB

@rjack, post #3

Dzięki za pomoc. Wybraîem poôrednie wyjôcie, ustawiîem cache na drugim dysku.

Ostatnia modyfikacja: 27.09.06 11:14

Ostatnia modyfikacja: 27.09.06 11:15
[#5] Re: Dysk 20 GB

@Olek, post #1

Z tego co sić orientuje to ata3.driver ma w sobie funkcje odpowiedzialne za naprawe walidacji.
Jesli masz dysk w trybie split to mozesz na kazdej partycji uzywac oprogramowania tak samo jak na tej pierwszej <=4GB.
Polecam tryb nosplit i SFS. OK

[#6] Re: Dysk 20 GB

@rjack, post #3

komp ciszej pracuje jak dzialasz w necie.

To raczej nie ma juz znaczenia przy nowych dyskach. Chodza tak cicho, ze skutecznie zaglusza je wentylator z zasilacza (sam naped HD jak i odczyt). Bez kontrolki ciezko stwierdzic czy dysk pracuje :)

Chociaz w jakims "biurowcu" lub wyciszonym Pegazie, HD bedzie najglosniejszym elementem, ale nie sam odczyt/zapis, tylko stala praca silnika (no chyba ze bedzie przechodzil co sekunde w stan uspienia) :)
[#7] Re: Dysk 20 GB

@11MASTEr, post #5

Tak, gdy s-s dojdzie do ata3.driver (po zimnym resecie) lub po zwieszcze (wtedy ata3.driver jest caly czas aktywny), to zatrzyma ladowanie systemu i naprawi walidacje. Nie ma znaczenia czy HD jest w split czy no split. Jakby na to nie patrzec, FastATA to dobro, mimo wielu wad. Natomiast przy WB3.1, jest niezbedny (np. bezproblemowa praca z dyskami 256 GB i wiecej :) ).
[#8] Re: Dysk 20 GB

@Andrzej Drozd, post #6

Mylisz się niestety; w cichym kompie najbardziej w HD słychac ruchy głowicy i towarzyszące im skrobanie - przynajmniej ja tak mam. (HD60GB)

[#9] Re: Dysk 20 GB

@11MASTEr, post #8

Niektóre wiatraki na cpu (12v) również robią dużo hałasu.

[#10] Re: Dysk 20 GB

@Malin, post #9

Dysk 20 GB pracuje tak cicho, że nie słychać głowic. Muszę wypróbować działanie ata3.driver, później napiszę jak poszło.

[#11] Re: Dysk 20 GB

@Olek, post #10

Próbowałem kilka razy wywołać pad walidacji, komputer za każdym razem wystartował bez problemów. :D

[#12] Re: Dysk 20 GB

@11MASTEr, post #8

Jakiej firmy masz HD? Byc moze trafiles na glosny HD i juz. Ja mam teraz na chodzie takie dyski: (wymienie je pod wzgledem objetosci, ktora co ciekawe jet rownoznaczna z glosnoscia i wiekiem) ;)

WDC 256 GB - bardzo cichy HD
Samsung 40 GB - cichy HD
Samsung 4 GB - cichy HD
Seagate 1.2 GB - dosc zgrzytliwy
Seagate 40 MB - totalny zgrzyt, dziala tylko na PIO0 i trnasfery nie przekraczaja 150-200 kB

Ogolnie rzecz biorac, WDC mam w Amidze (gdyby nie kontrolka, to nie wiedzialbym ze pracuje), natomiast Samsunga 40 GB w biurowym IBMie 300GL z wyciszonym wentylatorem na zasilaczu. Efekt jest taki, ze jedynym glosnym elementem tego IBMa jest wlasnie HD, ale nie glowice, tylko silniczek, ktory najbardziej halasuje (na szczescie i tak jest cicho).

Druga sprawa to filesystem. Tak sie sklada ze pecetowe filestemy oraz amigowy SFS, pracuja bardzo cicho, natomiast zwykly FFS z blokiem 512, okropnie "rzezbi", co np. na takim Seagate 1.2 GB czasami jest nie do wytrzymania :P . Jednak WDC pracuje cicho nawet przy "skrobliwym FFS z blokiem 512.
[#13] Re: Dysk 20 GB

@Andrzej Drozd, post #12

Bardzo ciche są Seagate Barracuda - mam dwa - jeden w Pegazie (40 GB) i jeden w PC (80 GB), obydwa niesłyszalne (a mam raczej ciche wiatraki).
[#14] Re: Dysk 20 GB

@wali7, post #13

No, ogolnie kiedys troche ponarzekalem na Seagate, ale to solidna firma. Juz sam fakt mowi za siebie, ze mam tego 1.2 GB od 1996 (jestem pierwszym wlascicielem) i wciaz dziala. Nie ma uszkodzonych blokow itp.
Przez jakis czas uzywal go nawet bracik jako systemowego w pececie, gdy padl mu HD w kompie :)
[#15] Re: Dysk 20 GB

@wali7, post #13

Ja mam starą barracude (z '99) w pc i jest dosyć hałaśliwa. Ale jest to solidny dysk, nie ma żadnych badow :). Medalist w Amidze jest trochę starszy od barracudy i również sprawuje się idealnie (jest cichszy od barracudy).

Ostatnia modyfikacja: 28.09.06 19:57
[#16] Re: Dysk 20 GB

@Malin, post #15

Ja mogę powiedzieć tak. Ogólnie dyski IDE są cichsze od dysków SCSI (tych starszych). Mój 9GB UWSCSI Baracuda jest tak głośny, że jak pracuje to zagłusza wentylatorki. Ale ponieważ jest najszybszym dyskiem w mojej A4000, to można mu wybaczyć :) Inny mój dysk UWSCSI (4GB Micropolis) jest znowu niesłyszalny, za to nagrzewa się do 60 stopni C.
[#17] Re: Dysk 20 GB

@kmilota, post #16

A nie myślałeś o wymianie tego starego SCSI na coś nowszego? Bo podejżewam, że ich głośna praca wynika ze starej mechaniki... współczesne konstrukcje są bardzo ciche.
Nie wiem jak teraz jest z dostępnością dysków do starszych odmian SCSI, ale w A4000 masz chyba ultra wide, to chyba nie jest taki zupełny staroć (jak np. narrow z którym ja miałem przyjemność :) ). Dyski, nawet SCSI to nie jest dzisiaj wielki wydatek.
[#18] Re: Dysk 20 GB

@kmilota, post #16

Miałem dysk SCSI chyba ze 4GB dwukrotnie grubszy od zwykłych IDE (nie w Amidze), grzał się okrutnie a jak startował to cały dom się trząsł. :) Pewnego ślicznego dnia powiedział DOŚĆ i odszedł do krainy wolnych elektronów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem