[#1] ACA 1232 vs 1233
Hejka!
Czy możecie mi wytłumaczyć jaka jest różnica między ACA 1232 40MHz a ACA 1233 40 MHz
Jeśli mam ROM 3.0 to potrzebuję zainstalować coś takiego jak ACATune, żeby A1200 widziała RAM z karty. Czy jest to swego rodzaju soft, który instaluję na HDD ? Oznacza to, że 1200'tka bez HDD nie będzie rozpoznawała RAMu z karty ACA ? Jak to działa ? Proszę o krótkie info.
Pozdro.
Boyo

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2016 16:18:26 przez Boyo
[#2] Re: ACA 1232 vs 1233

@Boyo, post #1

Z romem 3.0 będziesz widział tyko chyba 1MB fast ram. Trzeba uruchomić programik Acatune z dysku lub dyskietki, żeby Amiga widziała całość. Ale jak masz A1200, to chyba dysk nie problem, 35pln CF 4GB + 20pln przejściówka i masz dysk.

ACA1233 od ACA1232 różni się tylko tym, że w ACA1233 można dolutować koprocesor (który w Amidze obecnie jest zbędny w 95% zastosowań). Oczywiście wiąże się to z utratą gwarancji.
Jeżeli masz okazję kupić ACA1232 40MHz z 68030 taniej niż ACA1233, to brałbym tą tańszą (chyba że chcesz pisać coś na koprocesor, albo renderować na Amidze w 3D), szybkość procesora w obu przypadkach powinien być identyczna.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2016 16:28:30 przez flops
[#3] Re: ACA 1232 vs 1233

@flops, post #2

Wystarczy zmapować Kick 3.1 i widzi całą pamięć. Dopisanie jednej linijki w S-s.
Zresztą mapowanie przyspiesza wszystko. Polecam mapowanie Kicka zawsze i wszędzie.

Flops Ty masz chyba kooproc wlutowany w swojej ACA, z jakich programów najczęściej korzystasz? Myślę, że te 5% procent to pewnie dema i niektóre gry i programy. IBrowse 2.4 też ma wersję pod FPU.
[#4] Re: ACA 1232 vs 1233

@Sir_Lucas, post #3

Praktycznie tylko dema. Odpalałem Scennery pod FPU i inne programy do renderowania tylko po to, żeby przetestować FPU. Mi się przyda jak kiedyś znajdę czas i będę chciał się pobawić FPU z poziomu asemblera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem