[#1] Flash Disk PCMCIA
Czesc, mam pytanie: Czy takie cos zadziala z Amiga 1200? Czy trzeba bedzie instalowac jakies sterowniki czy pojdzie jako standardowe urzadzenie PCMCIA?

LINK

[#2] Re: Flash Disk PCMCIA

@Czarek, post #1

Masz jakieś turbo/FAST RAM? Jeżeli tak - sprawdź, czy czasem nie "włazi" z adresowaniem pamięci w zakres PCMCIA. Pozatym, cytuję za instrukcją obsługi A1200, max. 4 MB RAM może być dodane poprzez slot (A maximum of 4 MB of RAM may be added using the card slot.) :/ i to może być ból - mam kartę PCMCIA TOSHIBA 128MB - PrepCard ładnie ją widzi i wyświetla prawidłowe info o niej, niestety to na tyle - nie można jej używać ani jako RAM ani jako dysk (na czym mi szczególnie zależało).

[#3] Re: Flash Disk PCMCIA

@APC74, post #2

Fast Elboxu jest w drodze (wyslany z polski - pewnie bedzie pozniej niz ta karta). Kurcze 4MB spokojnie by mi wystarczylo, pozatym nie zamierzam uzywac tej karty jako RAM tylko do przenoszenia danych miedzy Amiga a PowerBookiem... Skoro standardowy starownik tego nie rusza to moze cfd.lha sobie poradzi?

[#4] Re: Flash Disk PCMCIA

@Czarek, post #3

Jesli chcesz wykorzystywać li tylko do przenoszenia danych (a nie jako RAM), to co stoi na przeszkodzie aby uzywać karty CompactFlash + adapter? Sterowniki są, karta taka działa (sam sprawdziłem) a i całość tania.

[#5] Re: Flash Disk PCMCIA

@AlaN, post #4

Karta rzeczywiscie nie dziala - pokazuje, ze jest write protected, a nie ma zadnego przelacznika wiec po prostu - nie dziala...
Problem przenoszenia danych rozwiazalem bardziej elegancko - zamowilem sieciowke WiFi na chipsecie Prism2 - koszt niewielki a mozliwosci ogromne chociaz pewnie dopoki Fast RAM nie dotrze o czymkolwiek innym niz FTP do przenoszenia danych miedzy PowerBookiem a Amiga moge zapomniec...

[#6] Re: Flash Disk PCMCIA

@Czarek, post #5

obadaj compactflash.device (cfd.lha) w aminecie
[#7] Re: Flash Disk PCMCIA

@Valwit, post #6

hmm... jeśli jest tak to znaczy że pcmcia szwankuje
oczywiscie sie nie znam tylko taka diagnoza...

[#8] Re: Flash Disk PCMCIA

@pwe, post #7

nie. wbudowany device jest do kart pamieci ram ale nie flashowych, do nich potrzeba specjalny device. ten sam co co do kart podlaczanych przez przelotke
[#9] Re: Flash Disk PCMCIA

@Valwit, post #8

Przed chwila sprawdzalem z CFD.device - nie dziala.
Mam karte PCMCIA do ozdoby ;)

Ostatnia modyfikacja: 08.10.06 21:34
[#10] Re: Flash Disk PCMCIA

@Czarek, post #9

Musisz mieć:

SYS : DEVS/DOSDrivers --> CF0 i CF0.info
SYS : DEVS --> compactflash.device
SYS : L --> fat95 <--------------- tego u siebie nie masz!

Te trzy pliki ściągnij STĄD i wrzuć w odpowiednie miejsca. Nie ma siły - musi działać. Jeśli u Ciebie nie rusza, to masz coś z portem PCMCIA albo coś nie teges z tą kartą.
Na wbudowanych sterach dziła CC0: ale TYLKO z kartami S-RAM. CompactFlash nie ruszy bez tego co podałem wyżej.

-- EDIT --
teraz widze: w pakiecie "cfd.lha" nie ma pliku "fat95" (który nota bene jest wymieniony w pliku CF0: [FileSystem = l:fat95]) , a bez niego nie ruszy karta :) . Pod linkiem wyżej masz komplet (3 potrzebne pliki).

...nie ma za co ;)

PS: a *.readme to się nie czyta... co?

System requirements
* AMIGA 1200 or 600, OS 2.0+
* "CompactFlash to PCMCIA/ATA" adapter card,
see adapter.jpg for an example
* fat95 file system (disk/misc/fat95.lha)

Oj... wstyd... wstyd... :P

Ostatnia modyfikacja: 08.10.06 22:06

Ostatnia modyfikacja: 08.10.06 22:07
[#11] Re: Flash Disk PCMCIA

@AlaN, post #10

Chyba sie nie zrozumielismy. To karta SRAM flash. FAT95 nie ma nic do rzeczy skoro amiga nie widzi nic w PCMCIA (tzn prepcard widzi, ale o nim zapomnijmy).

PS. FAT95 mam zainstalowany. Readme czytam (EDIT: zazwyczaj zaraz po sciagnieciu z sieci - zanim pofatyguje sie przetransferowac paczke na amige)

Aha. Nie probuj mi wjezdzac na ambicje bo domyslam sie, ze amige znam troche dluzej niz Ty (co znam oprocz amigi - i w jakim stopniu - to juz nie bede sie chwalil).

Ostatnia modyfikacja: 09.10.06 14:59
[#12] Re: Flash Disk PCMCIA

@Czarek, post #11

Bez urazy, nie mam zamiaru "wjeżdżać Ci na ambicję". Poprostu myślałem, że tu może leżeć Twój problem. Chciałem pomóc, skoro uważasz się za większego guru - nic więcej nie piszę. Kombinuj, może Ci się jednak uda to uruchomić.

PS: "przepraszam" za zawracanie głowy . A kto co zna - przemilczmy ;)

Ostatnia modyfikacja: 09.10.06 15:21
[#13] Re: Flash Disk PCMCIA

@Czarek, post #11

ja tylko wtrace ze albo SRAM albo FLASH. To sa 2 rozne rzeczy. SRAM widac defaultowo i prepcard powinine dac rade. co zrobic z karta FLASH juz tu wspominano.
[#14] Re: Flash Disk PCMCIA

@AlaN, post #12

Przeciez juz wszyscy doskonale wiemy, ze karta nie dziala i dzialac nie bedzie.

[#15] Re: Flash Disk PCMCIA

@Valwit, post #13

Valwit? Czytales to:
http://www.cisco.com/warp/public/63/pcmciamatrix.htm
???
To jest i Flash i SRAM. No i trzeba pamietac, ze Flash to nie to samo co Compact Flash.

[#16] Re: Flash Disk PCMCIA

@Czarek, post #15

co mam czytac? blad serwera ze strona jest gdzie indziej? to ze device nazywa sie compactflash nie znaczy ze tylko do tych kart jest.
[#17] Re: Flash Disk PCMCIA

@Valwit, post #16

No ilez mozna drazyc ten temat drodzy Panowie. Karta nie dziala z cfd.device + fat95 + CardPatch + CardReset. Jesli chcecie sie nia pobawic moge ja wyslac.

[#18] Re: Flash Disk PCMCIA

@Czarek, post #17

co nie dziala, jak dziala. pod warunkiem ze jest fat 95 na miejscu. przezuc z fata na dysk do C i do L co trzeba, a bedzie dobrze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem