[#1] A570 i HD RocTec RocHard 800C
Witam wszystkich. Kupiłem niedawno A570 w bardzo dobrym stanie. Chciałbym go podłączyć do mojej A500+, problem jednak polega na tym, że jest już do niej podłączony kontroler dysku twardego SCSII z Fast RAM - niestety nieprzelotowy :( :

http://www.amiga-hardware.com/display_photos/rochard.jpg

Pytanie brzmi zatem, czy jest jakiś sposób aby te dwa urządzenia mogły razem współdziałać (bez konieczności odłączania jednego bądź drugiego? Ten kontroler HD co mam jest odpowiednikiem A590.
Na dzień dobry jednak nie mogę uruchomić żadnego kompaktu w tym czytniku (mam 8 oryginalnych kompaktów dla CDTV). Wkładam płytę w caddy i nic się nie dzieje). Czytnik zaczytuje przez chwilę i staje :(. Sprzedawca zapewniał, że napęd jest sprawny :( . W A500+ mam rom 2.0 (37.175).

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 30.09.06 20:12

Ostatnia modyfikacja: 30.09.06 20:13
[#2] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #1

Cześć,

Czy po włączeniu CD i Amigi wyświetla Ci się obraz z logo CDTV?

Jesli nie to musisz przekręcic pokrętło z przodu CD aby go włączyć.
Co do HD jeśli nie jest przelotowy to będziesz miał chyba mały problem :)

mic
[#3] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@mic, post #2

Mic jesteś masterem!!! Rzeczywiście chodziło o pokrętło!!! Ale jaja w życiu bym na to nie wpadł :D . Rany ale się cieszę. Kurdę to mam już komplet do mojej Amigi 500+, jedyne czego brakuje to akceleratora (turbo), ale ten jest po prostu nieosiągalny mawet na eBay. Dzięki stary za info ;) . A wracając do kontrolera HD i A570, to widziałem niedawno na Allegro replikator portu SCSII któy umożliwiał podłączenia dwóch urządzeń! Chciałbym się tylko dowiedzieć, czy taki replikator można wykonać samemu?

Pozdrawiam

Azzorek

[#4] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #3

No to super, że Ci odpaliło. Wiedziałem o co chodzi, bo sam mam taki zestaw jak ty od dobrych paru latek :) . Kupiłem go w sklepie do A 500 :) Nawet nie będę Ci mówił ile to wtedy kosztowało uff... :) . I tak został do dziś . Co do turbo też sie zastanawiałem, ale jak zobaczyłem ceny na aukcjach to dałem sobie spokój. Nawet kilka tygodni temu było takie na allegro i poszlo za cenę niezłego zestawu 1200 . Z resztą po co Ci turbo do 500? Chyba tylko jako rarytas kolekcjonerski :) . Bo jesli chodzi o gierki to i tak to co Masz w zupełności wystarczy. No chyba, że Ci się jakaś tnie :) :) :) .

mic
[#5] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@mic, post #4

Ten "replikator" ja sprzedalem i mam jeszcze jeden, lezy w szufladzie i czeka, a co do turbo..030+882+fast w mojej a500 (razme z a570, hdd itd) pokazuje ze nie jest taki nieosiagalny:) A co do pokretla w A570 (a doladniej poziomu glosu, ktory wlacza ROM CDTV w A570), to nie jeste takie smieszne, bo ma ustwaniony tak priorytet bootowania, ze albo CD, albo FDD. Jak chcesz cos z CD na HDD przegrac to zabawy, ze hoho. Poza tym tylko z ROMem 1.x i 2.x sensownie dzial. Z 3.x kaplica. PS. Po cholere Ci A570 jak masz SCSI???? Uwierz mi, poza klimatem Commodore itd. to kicha. Wsadz dowolny CD SCSI a a570 sprzedaj komus kto nie ma wyjscia (tak jak ja jade na IDE, wiec musze A570 urzywac), bo tylko takim ludziopm to jakas korzysc daje:)

Ostatnia modyfikacja: 30.09.06 21:51
[#6] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@MrT, post #5

Hmmm. Rzeczywiście klimat dla mnie jest ważny (to dla tego m.in. nie przełożyłem jeszcze mojej A1200 do towerki). No niby CDROM na SCSII byłby rzeczywiście najlepszy, tyle, że nie wiem jak ze sterami do czegoś takiego. System na HD mam postawiony pod kick 2.0, a pamiętam "zabawę" z CDFS na A1200 (ten wnerwiający kompunikat o potrzebie zarejstrowania itd itp) zanim nie zainstalowałem sobie sterów z AMigaOS 3.9. Jest jakiś darmowy driver dla CDROM pod SCSII dla systemu 2.0? Czy każdy CDROM SCSII będzie od razu widziany w systemie (np nagrywarka x5) i zaczytywał (bootował) płyty od CDTV ?

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 30.09.06 22:19
[#7] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #6

Poczytałem cały wątek który zakładałem w podobnej sprawie (skleroza nie boli ;) ):

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=21121&t=20788#reply_21121

Jednak nadal nie wiem czy każdy napęd CD/CDRW na SCSII pasuje do wyjścia SCSII mojego kontrolera. I co trzeba zrobić (stery itp.) żeby taki napęd był widoczny przez system i żeby można było z niego bootować płyty przeznaczone np. dla A CDTV (żeby działał po prostu tak jak teraz moje A570).

Czy taki napęd będzie pasował?:

http://www.allegro.pl/item129063694_nec_cdr_601.html
http://www.allegro.pl/item129371896_zewnetrzna_yamaha_crw_f1_5x_cd_r_rw_bcm.html
http://www.allegro.pl/item129170488_nagrywarka_scsi_yamaha_crw4416sx.html

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 30.09.06 23:58
[#8] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #7

Myślę, że każdy CDRom SCSI będzie działał (stery niepotrzebne), ale w nagrywarkę raczej nie wchodź (pewnie i zadziała, ale raczej nic nie wypalisz :D). Ja podpiąłem jakiegoś NECa 32x i chodzi jak złoto (nota bene dalej podpiąłem jeszcze ZIPa 100 i przenoszę szybciutko gierki z PieCa).
Pozdro.

P.S.
Ale jak to będzie z bootowaniem z CDROMu, niestety nie mam pojęcia.

[#9] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #7

Naped dowolny, sterow nie potrzebujesz (device w kontrolerze wystarczy i do tego CacheCDFS, lub cokolwiek innego), o bootowaniu zapomnij:)

[#10] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #7

Jak rozumiem, pisząc o replikatorze portów masz na myśli urządzenie umożliwiające podłączenie do SCSI kolejnego urządzenia, tak? Czyli po prostu potrzebujesz taśmy 50 pin (bo pewnie masz złącze podobne do IDE, tylko z 50 pinami) z więcej niż dwoma złączami, kup albo zrób taką taśmę. W starym SCSI możesz poza kontrolerem mieć do 7 urządzeń, każdy musi mieć inny numer (ustawiane trzema zworkami ID), z tym że kontroler też ma własny numer, zazwyczaj 7. Ważne też jest zaterminowanie, więc podłącz CD między dyskiem (bo jesli chodzi, to pewnie jest zatermonowany) a kontrolerem, tylko upewnij się że CD nie jest zaterminowany (zworka TERM). Poza tym potrzebujesz mountlisty i filesystemu - filesystemów jest wiele, bierzesz ten który Ci najbardziej odpowiada, w mountliście podmieniasz tylko nazwę device na ten który ma twoje SCSI, a unit ustawiasz na ten który dałeś zworkami ID. Powinno działać (raczej w systemie 2.0, bo nie wiem, czy są filesystemy CD pod 1.3). A te requestery i konieczność rejestracji dotyczyły urządzeń ATAPI - samego pliku device, a to jest to czego nie potrzebujesz, bo podpinasz CD przez SCSI. Z bootowaniem różnie bywa, to musi obsługiwać kontroler, raczej nowsze urządzenia mają tę funkcję (np. SCSI w BlizzardziePPC).
SCSI to świetny sposób podpięcia czytnika CD, tym bardziej że będzie to czytnik min 16x, a nie 1x bez multisesji (jak A570). A nagrywarki pewnie by działały, o ile masz wystarczająco RAMu aby odpalić jakiś program wypalarkowy (nie wiem też jakiego wymagają CPU, bo system 2.0 powinien wystarczyć).
Co do akceleratora, to możesz pokusić się o wykonanie prostego turbo 14 MHz którego schemat jest na Aminecie. Koszt minimalny (a jaka satysfakcja ;) )
[#11] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@wali7, post #10

Idealnie byłoby, aby ten mój kontroler HD i A570 działały razem. Tak naprawdę mam CDROM w mojej Amidze 1200 i nie jest mi potrzebny jako taki w innej (bo to co mogę zrobić na CDROM SCSII na A500+ zrobię szybciej i wygodniej na A1200). Mnie głównie chodzi o to, abym mógł odpalać moje niektóre oryginalne płyty (gry) dedykowane właśnie dla A570/CDTV, np. gra "Prey An Alien Encounter". Jak podłącze CDROM na SCSII do mojego kontrolera HD to będzie super wszystko chodzić tylko, że ja mam już efektywny zestaw w A1200 i w sumie to będzie dubel, bo nadal nie będę mógł bootowac gier dla CDTV i obecny problem nie będzie rozwiązany :( . Stąd też było pytanie o ten replikator portów dla SCSII A500+ (Wali dzięki za wstępne info ;) ). A jak współpracuje A570 z kontolerem MegaRAM HD Elsatu? Z tego co wiem jest przelotowy. Ma ktoś taki zestaw?

Pozdrawiam

Azzorek

[#12] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #11

Niektóre CD filesystemy mają wbudowane emulatory CDTV i CD32 (np. AsimCDFS), więc jeżeli chodzi Ci jedynie o granie w gry na CD, to może warto zainteresować się takim rozwiązaniem i dać sobie spokój z replikatorem złącza.

[#13] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #11

Mam taki zestaw,super,fajnie...ale albo HDD, albo CD hehe..po prostu a570 ma wyzszy priorytet niz HDD, oprocz CD zobaczy tylko FDD. Nie wiem jak to obejsc..:(

PS.Owszem, bootujac Amige z CD, lub flopka HDD jest widziany w MegaRam, tylko nie ma bata, zeby zbootowac calosc z FDD:)

Ostatnia modyfikacja: 07.10.06 22:06
[#14] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@MrT, post #13

Czyli wynik jest jeden: "d.pa przecinek d.upa koma d.pa" :(:(:(. Ehhhh. Lipa ! Pozostaje tylko przepinać do A500+ albo A570 albo Rochard'a " :/ ...

Pozdrawiam

Azzorek

[#15] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #14

cześć,

W tej sytuacji możesz kupić sobie drugą A500 lub A500+ ;) i w jedej mieć HD a w drugiej CD :) . Przynajmniej nie będziesz niszczył złącza w Amidze i urządzeniach. Na aukcjach są do kupienia za małe pieniądze.

Pozdrawiam wszystkich na forum,
mic

--

Amiga 1200 Escom, 3.1, Bizzard 1230/50+FPU+16 MB, HD 1,6
Amiga 500 +CD
Amiga CDTV
[#16] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@Azzorek, post #14

Nie no.Ja mam wpiete razem wszystko.Jak chce cos z CD na hdd przegrac to wrzucam flopka z wb 2.1m przelaczam KICK na 2.0 (pod 3.1 nie widzi polowy plyt, a pod 1.3 AOS;). Bootuje z tego flopa, przerzucam co trza na hdd i tyle:)

[#17] Re: A570 i HD RocTec RocHard 800C

@wali7, post #10

Łaziło po mnie, łaziło i stwierdziłem że rzeczywiście będzie lepiej kupić i podpiąć do kontrolera HD CDROM na SCSI (A570 owinąłem grubo folią bąbelkową i schowałem do pudełka na lepsze czasy - jego wartość kolekcjonerska rośnie ;) ). Zresztą na A570 mogłem tylko dodatkowo odpalić trzy gry dla systemu CDTV, bo resztę odpalam na mojej A1200. Jednak przed zakupem chciałbym się upewnić co do pewnych rzeczy.

1.) Czy KAŻDY zewnętrzny napęd CD, CD-RW, będzie poprawnie (technicznie) pracował?
2.) Czy standard SCSI-2 jest obsługiwany przez kontroler HD - Amigi 500+ ?
3.) Czy pod kickiem 2.1 nagrywarka zostanie poprawnie wykryta i będzie pracowała bez problemu (po instalacji stosownych programów i sterów)?
4.) Czy da radę wypalać na takim napędzie dyski zakładając, że mam A500+ jak w opisie i kupię zewnętrzną nagrywarkę SCSI (wymagania techniczne co do możliwości nagrywania płyt) ?

Dzięki za info.

P.S.

Właśnie padł mi oryginlany dysk 400MB w moim kontrolerze HD (zaczął wywalać write/error i do tego dziwnie hałasował). Po rozkręceniu całego kontrolera zrobiłem małą modernizację. Przede wszystkim wymieniłem twardy dysk na 2,5" Seagate 810MB (bardzo cichy), używając specjalnej przejściówki 2,5"-3,5". Musiałem niestety zrobić parę małych otworków w balszy ekranującej aby móc ten HD jakoś przymocować. Wyłączyłem także wentylatorek chłodzący (za bardzo hałasuje, a nowy dysk nie będzie się tak nagrzewał). Zainstalowałem AmigaOS 2.1 (formatując wcześniej dysk pod DOSem) i system elegancko działa, a co najważniejsze ciszej niż moja A1200 ;). Teraz chciałem nadać mojej pupilce A500+ trochę multimedialności i podłączyć elegancki napęd CD, CD-RW SCSI, a później zrobić turbo 14MHz o któym mówił Wali7.

P.S.2

Jak skończę ze wszystkim zapodam linki do zdjęć mojej pupilki :).

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 14.11.06 12:34
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem