kategoria: CD32
[#1] Amiga cd32 - kupno
Mam okazje tak mi sie wydaje w dobrej cenie nabyć owe cudo.... ale wetuje google i za bardzo nic mi z tego nie wynika .. myślę że rozwiejecie moje wątpliwości szybciej i co nie co mi rozjaśnicie :)

1. Jak to wygląda z grami czy gry z przykładowego modelu Amiga 500 działają na tym... czy tylko gry które były bezpośrednio na to cudo wydawane

2. z tego co oglądam oryginalne gry na to to masa kasy ... czy jest jakaś opcja zakupu przegrania takich gier w niższych cenach ? tu opcja bardziej startowej ekonomi nie chce od razu kupować do tego nie wiadomo co i za ile ..

3. Najważniejsze .. na co zdecydowanie zwrócić uwagę przy zakupie .. czytałem że jaki defekt fabryczny był z klapką z cd "czeto bywała uszkodzona".. jak to sprawdzić i ewentualnie co jeszcze tam może być nie tak i da się po jakimś wstępnym obejrzeniu wykryć ?

pozdrawiam z góry dzięki za info
[#2] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #1

Zależy, czy chcesz piracić, czy nie. Jeżeli chcesz mieć przynajmniej paręnaście oryginalnych gier, inwestycja w końcu osiągnie wartość przeciętnej CD32. Wysmażenie zbiorów z piratami to paręnaście minut. O zamknięciu nie słyszałem, by było szczególnie bardziej wadliwe, niż jakiekolwiek inne wykonane w tej technologii.
[#3] Re: Amiga cd32 - kupno

@F7sus4, post #2

eżeli chcesz mieć przynajmniej paręnaście oryginalnych gier, inwestycja w końcu osiągnie wartość przeciętnej CD32.

nie mam nic przeciwko oryginałom .. bardziej mam problem bo dopiero zaczynam zabawę z Amigami .. mam aż Amige 500 od 3 tygodni :)

docelowo wlałbym kupić A1200 .. ale akurat się okazało że ktoś z znajomych ma coś takiego i nie chce dużo a bynajmniej nie o cenę chodzi a o to czy mnie to wciągnie i kupowanie od razu starty oryginalnych gier .. wydaje mi sie bezsensowne .. a piratów tez nie mam zamiaru od razu kupić 100 a kilka sztuk bardziej w celu sprawdzenia sprzętu i siebie na tym:)
[#4] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #3

E, nie, mamy już 2016 rok i pirata można sobie wypalić samemu.
[#5] Re: Amiga cd32 - kupno

@F7sus4, post #4

W sumie może inaczej czy ktoś może podać jakiś link do jakiś obrazu płytki który mogę wypalić na pc .. może to być jakaś płytka z demami lub coś takiego dla samego sprawdzenia konsoli.
[#6] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #5

Religia forum zabrania zamieszczenia takich linków, ponieważ interpretuje świętą księgę abandonware bardziej ortodoksyjnie, niż odłam na zachodzie (na przykład na popularnym Lemon Amiga). Pozostaje również wiadomość prywatna.
[#7] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #1

1. Jak zapewne szybko zauważysz to standardowa CD32 nie posiada napędu dyskietek, w skutek czego wszystko co do niej pasuje to płyty CD-rom.
- Odczyt danych z cdrom jest utrudniony, konsola resetuje się automatycznie po otwarciu klapy. Potrzebna jest komenda "noreset" na płycie bootowalnej żeby można było wymieniać kompakty.
Wpisać można coś tylko za pomocą podpinanej klawiatury... i tu kolejny problem cd32 standardowo jej nie ma. Pad standardowo nie udaje myszki.
- gry z 500tki, można użyć specjalnej wersji whdload i dedykowanych whdloadowi obrazów gier, ale trzeba pamiętać że cd32 ma tylko 2 mb pamięci. Gry 1-2 dyskowe to maks.
- najlepiej sprawują się gry dedykowane tej konsoli i nieautoryzowane "składaki".

2. Oryginalne gry poszły mocno w górę, ale dobry gier, wartych ceny jest na tej platformie niewiele. Białych "krapowatych" kruków coraz więcej.
- konsola nie posiada zabezpieczeń antypirackich, możliwe jest "odpalenie" kopii. Trzeba pamiętać jednak że konsola jest bardzo kapryśna, kompakty muszą być dobre i nagrane z jak najmniejszą prędkością. Marne płyty, szybko nagrane będą się wpisywały dłużej albo "w ogóle nie".
- warto się zapoznać z kopią jakiejś gry i potem poszukać sobie oryginału.

3. Przy zakupie zwrócić uwagę:
- klapka - może opadać, standardowo pęknięta sprężyna, klapka nie trzyma się otwarta. Nie ma to wpływu na grę, płyta włożona do środka dobrze się trzyma a jest dodatkowo dociskana przez ciężarek.
W przypadku połamanego zawiasu z tyłu konsoli to jest już ciężej, ale jak dobrze zamocujesz klapkę też grać się da.
- pady - to delikatne rzeczy, często mają wyłamane ząbki krzyżaka, który się zaczyna obracać. Da się to z pomocą "kropelki" naprawić.
Konsola ma fatalnie umieszczone gniazda na manipulatory, często zdarza się że kable przy wtyczce pękają. Trzeba wtedy wymienić wtyczkę na nową, typ rs232.
- zasilacz - nie pasuje od innej amigi, ma inną wtyczkę.
- zaślepka - z tyłu konsoli jest taka plastikowa klapka na śrubę, jeśli jej nie ma to nic się nie stało, konsola będzie sprawna i będzie działać.

Masz więcej pytań? Pytaj
[#8] Re: Amiga cd32 - kupno

@Koyot1222, post #7

Składaki ciągle jakieś się ukazują:

http://www.indieretronews.com/search/label/AMIGA%20CD32
[#9] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #1

Na kompilacjach znajdziesz raczej to czego szukasz, chyba wszystkie hiciory z A500/1200 tam są. Wkładasz płytkę, przyjemne menu wybierasz gierkę i grasz ..bez wachlowania dyskietkami :) Gry wydane na CD32 mają dodatkowe atuty, możliwość zapisywania stanu gry, często jest jakaś miła dla ucha ścieżka audio no i wykorzystanie wielu przycisków pada. Pad może nie jest zbyt wygodny dla osoby która nigdy nie miała go w ręku ..bo kiedyś się nie wybrzydzało :D . Ale są różne alternatywy czy to pad od firmy MATT czy np. interfejs do pada od PSX czy też upolowanie pada competition pro/honey bee.
Fajną rzeczą przy tej konsoli jest wyjście S-VIDEO, odpada zakup czy wykonania kabla RGB dla uzyskania lepszego obrazu. Klapka nie jest taka straszna, w razie usterki daje się to naprawić ..nawet jeśli wyłamie się plastik przy śrubce. Jeśli chciałbyś podłączyć klawiaturę chyba najtańszym rozwiązaniem jest podłączenie klawiatury od A500 z dorobioną końcówką, żeby to jakoś wyglądało przydała by się jakaś obudowa...może od jakiejś PeCetowej po niewielkim piłowaniu by podeszła :)

Pozdrawiam
[#10] Re: Amiga cd32 - kupno

@companiero, post #9

Oki co nieco mi rozjaśniliście i tyle co zdarzyłem coś doczytałem u wujka google ..

4. A wiec tak w zestawie na pewno niema oryginalnych padów a 2 Joysticki ... skoro tak sprzedaje to chyba to działa ? ewentualnie czy podpięta myszka amigi 500 będzie tam działać ?

Doczytałem również o grach z starszych modeli .. ze są na rożnych własne wspomnianych przez was kompilacjach ale niestety można zapomnieć o zapisach stanu gier w tych przypadkach czy rekordach :(

5. Dlatego pomyślałem czy nie zaopatrzyć sie w czytnik kart cf do tego i w ten sposób skorzystać z dobrodziejstw softu z przykładowej amigi 500 .. czy ktoś może napisać czy będzie do działać i czy w takim przypadku owe zapisy i rekordy bada działać poprawnie ?

6. Czy takowa konsola ma dokładany ram podobnie jak amiga 500 z dołu gdzie po otwarciu jakiejś klapki ?

Cały problem ze mimo że to znajomy i z chęciom mi to da na okres próbny to muszę po to podjechać dość daleko ... a niema żadnych gier do tego i tu problem bo nawet po pożyczeniu na te 1-3 dni nie wiem za bardzo jak to przetestować .. ale będę kombinować ile się da :)

numerki pytań zgodne z 1 postem ... :)
[#11] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #10

4. Joye i myszy będą działać
5. Potrzebujesz przystawki która ma kontroler od dysku twardego Pomodule/SX1 itp.
6. j/w
[#12] Re: Amiga cd32 - kupno

@mikser, post #11

5. Potrzebujesz przystawki która ma kontroler od dysku twardego Pomodule/SX1 itp.

to troszku inaczej zapytam czyli samo to nie wystarczy ?

link
[#13] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #12

Niestety nie, cd32 podobnie jak cdtv nie ma kontrolera i gniazda ide.
[#14] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #10

4. Joye amigowe działają z CD32 ale nie obsługują funkcji dodatkowych takich jak na padzie CD32 bo nie mają tylu przycisków.
Mysz od amigi będzie współdziałać z Cd32.
- gry specjalnie dedykowane Cd32 zapisują savey w pamięci konsoli, inne mają passwordy. Gry z kompilacji nie są zmienione i zapisują savey na nośnikach zewnętrznych których Cd32 w standardzie nie obsłuży.

5. Nie podłączysz czytnika CF do Cd32 bo nie ma tam wyprowadzonego złącza, nie da się podłączyć takiej przejściówki bezpośrednio.
Aby podłączyć taką coś takiego potrzebujesz dodatkowej przystawki do Cd32, promodule lub SX1 itp.

6. Konsola posiada podobne złącze rozszerzeń z tyłu z widoku trochę podobne jak 1200, ale inne. Do niego podłącza się rozszerzenia dedykowane cd32, ale kart z pamięcią lub turbo np od 1200 nie da się podłączyć.

- przetestować możesz choćby włączając. Powinna wgrać się i powitać Cię kolorowa płyta i dźwięk. Po włożeniu zwykłej płyty audio powinien wgrać się automatycznie program do odtwarzania płyt audio.
Ew 2 przyciskiem na myszy możesz wywołać menu "save manager" albo "language managera". Tyle co przetestujesz bez płyty dedykowanej.
To i tak sporo więcej niż np w przypadku Nintendo 64 które bez karta świeci co najwyżej czerwoną diodą ;)
[#15] Re: Amiga cd32 - kupno

@Koyot1222, post #14

Oj trochę mnie zmartwiliście ...:((

7. Czyli w takiej sytuacji jeśli przyszłościowo docelowym produktem do zabawy ma być 1200 "szukam w dobrej cenie" to czy nie łatwiej obecnie będzie mi korzystać z Amigi 500 ?

8. czy możecie mi podać jakieś ceny tych kontrolerów promodule lub SX1 nie widzę nigdzie na allegro :( ... i czy owy kontroler działa tak samo na Amidze 500 gdybym tam podpinał CF ... czy 1mb to już za mało do takiej zabawy z cf ?

9. no i w sumie miałem nie pytać bo nie chodziło tu o kasę i te 100 zł w tą czy w tamtą .. ale skoro zrobił mi się w głowie dylemat czy takowa cd32 z 2 joystickami i oryginalnym zasilaczem opłaca sie za 300 zł brać ?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 13:55:32 przez xanthe
[#16] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #15

To chyba uczciwa cena pod warunkiem, że sprzęt na chodzie. Goła A500 lekka we współżyciu też nie będzie. Trzeba zdobyć dyskietki, nagrać je ... dlatego zamiast stacji gotek :) Oczywiście trzeba nakarmić a500 ramem. Bez tego pograsz sobie w gry typu frogger czy 1942. To tak na start przy obecnych cenach to ze 4 stówy. I tak szału nie będzie.
[#17] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #15

7. CD32 to bardzo ciekawy sprzęt i warto ją mieć nawet jeżeli planujesz inny model.
8. Kosztują pewnie w granicy kosztu konsoli może nieco więcej. Ogłoś się na giełdzie ppa może ktoś będzie miał.
9. Jeżeli jest sprawna to warto się zastanowić, ale nie ma tam org. pada?
[#18] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #15

7. Jak miałbym wybierać to 1200, praktyczna i "rozbudowywalna". Jak masz sprawną 500tkę to też dobry sprzęt.

8. Przystawki do cd32 pojawiają się rzadko i często w cenach dużo powyżej 700zł.
- nie jestem pewien, ale do 500tki potrzeba chyba coś jeszcze żeby hdd podłączyć, do 1200 podłączysz od razu dysk (patrz: szerokość taśmy).

9. I "tak" i "nie"
- tak - cd32 to fajna konsola, jak jest sprawna i ma choć 1 sprawny joypad ze wszystkimi przyciskami to jest na niej kilka świetnych gier, spokojnie wystarczy na wiele miesięcy "ciorania".
- nie - nie jest to sprzęt do taniej rozbudowy, nie zrobisz z niej 1200tki. 300-400zł za samą konsolę w dobrym stanie z zasilaczem to nie jest najgorsza cena. Ale to tylko konsola ograniczona do dedykowanych temu systemowi kompaktów.
[#19] Re: Amiga cd32 - kupno

@mikser, post #17

ale nie ma tam org. pada

napisał mi ze niema tylko Joysticki

Jeżeli jest sprawna to warto się zastanowić

właśnie jeśli jest :(

Może jest ktoś z Bytomia okolic będę przejeżdżał jadąc do niego i pożyczy oczywiście pod zastaw kasy jakiś gry na to nie muszą być oryginały ważne żeby działały w celach testowych:)
[#20] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #15

7. Chyba jednak A1200 jest lepsza do zabawy (obsługuje tytuły na AGA i w duecie z WHDLoad praktycznie wszystko co ukazało się na OCS/ECS). Łatwiejsza (nieco) w zdobyciu i ciągle tańsza jest A500. Ilość kart rozszerzających jej możliwości ostatnio mocno wzrosła, jednakże nie odpala tytułów na AGA.

8. SX-1, SX-32 - ich zdobycie to marzenie ściętej głowy. Promodule już częściej się pojawia, przy czym nadal BARDZO rzadko. Ceny adekwatne do częstotliwości ich pojawiania się. Kiedyś SX-32 Pro na ebayu widziałem za ponad 4k eur.
Na A500 1mb to za mało na zabawy z dyskiem, ale jak wspomniałem wyżej - pojawiają się rozszerzenia, które daja 8 mb + ide. To już jest całkiem ok

9. CD32 z 2 joyami i zasilaczem - za 300 zł? To doskonała okazja, moim zdaniem. Sęk w tym, że jeżeli nie chcesz mieć kilku sprzętów, a jeden konkretny, to możliwości rozbudowy CD32 są dość mocno ograniczone na chwilę obecną. Jeżeli zaś chciałbyś mieć np. A500 + ram + ide np. do przygodówek sierry :) i CD32 do prostego odpalania składanek z grami i mniej wymagających gier na AGA - to cóż - tylko brać :).
[#21] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #15

8.

link

[#22] Re: Amiga cd32 - kupno

@winder, post #21

zabiłeś mnie i moje marzenia tym linkiem :( o rozbudowie cd32 :P

Jeżeli zaś chciałbyś mieć np. A500 + ram + ide np. do przygodówek sierry :) i CD32 do prostego odpalania składanek z grami i mniej wymagających gier na AGA - to cóż - tylko brać :).

Amige 500 mam z 1mb tak do wstępnej zabawy ale rozbudowywać tego raczej nie będę jak wspomniałem docelowo przyszłościowo 1200 ale niestety nic ciekawego na horyzoncie a tez nie ukrywam ze o koszta chodzi ... bo widziałem ze ktoś teraz łady zestaw na Giełdzie oferuje ale muszę jednak polować na coś tańszego i bardziej ubogiego w zestawie :(

Inna sprawa że fajnie by było mieć kila starych wersji komputerków ale tez miejsca tyle ze trzeba sie skopić na jednym porządniejszym ....

No nic Panowie bardzo dziękuje za rozjaśnienie sprawy wiem chyba z podstawowych rzeczy wszytko co chciałem jeśli zakupie owy model zapodam jakieś fotki ot tak dla potomności :)))
[#23] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #22

Kupić możesz, zapoznać się, potestować w tej konfiguracji, później sprzedać, zamienić. Warto jednak upewnić się czy działa, żeby się nie zrazić. Samo włączenie nie wystarczy. Jak często czyta się na ppa bywają problemy z laserem ... i chyba jeszcze większe z jego naprawą.
[#24] Re: Amiga cd32 - kupno

@misiek2, post #23

Dokładnie. Za te pieniądze jak tylko Cd-32 jest sprawna, to warto kupić, nagrać płytkę 555 on CD albo coś w tym stylu, można wygodnie grać wybierając gierki z listy. Jak masz już A500, to idealnie, tam możesz się pobawić w jakieś drobne użytki, czy programowanie na początek, jak Ci się znudzi to wymienisz Cd-32 na A1200 i wyjdziesz na tym do przodu, bo za A1200 sprawne trzeba dać koło 500pln, a CD-32 normalnie chodzi od 400pln (w słabym stanie bez pada), do 700pln z padem i dobrym stanie.
[#25] Re: Amiga cd32 - kupno

@flops, post #24

E tam, ja właśnie nabyłem Amigę CD32 i koniec szukania swojego miejsca przy klasyku. Sprzęt ma służyć tylko do gier, do bawienia się użytkami, programowania mam PM z MorphOS-em, a konsola będzie jeździła ze mną do znajomych i na wczasy.

Oficjalnie chciałem podziękować FLOPS-owi za sprzedaż fajnej maszynki. WIELKI POZYTYW szeroki uśmiech
[#26] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #10

Lista gier dedykowanych CD32 jest całkiem pokaźna, tak że tutaj zapisem stanu gry bym się zbytnio nie przejmował grać raczej w co będzie :)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Amiga_CD32_games

Przystawki umożliwiające podpięcie dysku są drogie, i o ile nie jesteśmy napaleńcami którzy koniecznie chcą zrobić z konsoli komputer to lepiej kupić Amige 1200 i do tego jakieś tanie turbo czy pamięć niż upierać się na CD32 + przystawka (promodule czy SX1). Chodzi tu bardziej o koszty bo CD32 z przystawką to fajna rzecz. Jednak są też tańsze interfejsy umożliwiające podłączenie tylko stacji dyskietek i to już by starczyło do zapisu gier innych niż dedykowane. Problem w tym że są to rzadkie przedmioty i trudno powiedzieć ile może to kosztować może się udać kupić za 100 zł ale może też 300 kosztować :) Może się też zdarzyć że kiedyś ujrzy światło dziennie jakieś całkiem nowe rozszerzenie dla Amigi CD32, ciągle mam taką nadzieję :)
[#27] Re: Amiga cd32 - kupno

@xanthe, post #22

Amige 500 mam z 1mb tak do wstępnej zabawy ale rozbudowywać tego raczej nie będę...

Z zapowiedzi wynika, że niebawem do A500 powstanie vampire v2 - koszt zakupu tej karty będzie oscylował w okolicach A1200 w przyzwoitym stanie. A 500 z wampirem to będzie demon, więc ja bym poczciwej pięćsety nie skreślał tak szybko.
[#28] Re: Amiga cd32 - kupno

@KM, post #25

Ja również dziękuję za zakup
Właśnie z przystawkami jest ciężka sprawa, chciałem przeznaczyć do 1000pln na SX-1 lub Promodule, ale nie znalazłem. Mi CD-32 była potrzebna tylko do sprawdzenia Akiko jak w rzeczywistości się spisuje, ale bez przystawki to za dużo zachodu z wypalaniem płytek z exe i jednak ten fast też byłby potrzebny. Do grania CD-32 jest idealna, pod TV, wygodnie, szybko, bezproblemowo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem