kategoria: A600
[#1] A600 zielony ekran śmierci...
Witam, od czego tu zacząć...
Może tak, wczoraj kupiłem A600 od pewnej osoby robiącej porządki w piwnicy :)
Brakowało zasilacza, stacji dyskietek, myszki itp. Czysta klawiatura z płytą w środku rev. 2D + 1MB rozszerzenia. Postanowiłem sprawdzić czy Ami zadziała wiec pierwsze co to rozmontowałem ATX z mojego kompa i posiłkując się który pin do którego uruchomiłem przyjaciółkę bez rozszerzenia 1MB. Zaskoczyła po paru sekundach ukazał się znany obraz startowy. No ok czas na czyszczenie konserwację - pomyślałem i zrobiłem a co zrobiłem ano rozmontowałem wszystko do ostatniej śrubki wliczając klawisze. Płytę wydmuchałem, potraktowałem kurz pędzlem, standard jaki robię od lat ;D, plastyki wyszorowałem wysuszyłem i poskładałem ciesząc się jak dziecko. Przy okazji podjem zamówienie na kicka 3.x (w tej płycie siedzi 37.299, dziwne jak na rev 2D) adapter sd i adapter usb do myszy. Skombinowałem stację, nadaje się do przeróbki samsunga - jeszcze nie zdążyłem jej rozkręcić.
Nastał kolejny dzień. Przyszedł adapter sd z kabelkiem 44. Wsadziłem, podłączyłem, dołożyłem ten ram 1MB w trapdora wcześniej demontując akumulator. Znalazłem mój stary zasilacz ATX by nie demontować znowu z kompa. Zasilacz wyczyściłem sprawdziłem napięcia - wszystko jest na miejscu. Podpoiłem kabel video zasilanie sprawdzając z 10x czy piny z zasilaniem są ok wsadzone i uruchomiłem... i widzę ciemność. podłączyłem klawiaturę i widzę że tylko dioda zielona się pali. Na moim aktualnym zasilaczu zapalały się kolejne diody no i był obraz. Odłączyłem adapter SD, 1MB ze slotu i znowu odpaliłem i znowu cisza. Sprawdziłem miernikiem na gnieździe pod obciążeniem 12v... ok, 5v? = 2.75v-3.6v hmm? Trochę poczekałem i sprawdziłem czy coś się nie grzeje. Pamięci zimne, gayle zimny. Kick wyjąłem sprawdziłem i nic. Docisnąłem układy niby nie ma jak ale lekko sprawdzając czy coś nie ma zimnego lutu - ciężko stwierdzić. No to podłączyłem zasilacz z kompa znowu. I coś się wydążyło, zaczęła migotać dioda zielona , podłączyłem kabel video i pojawił się zielony obraz resetując się co chwila. Dioda pulsuje z 10 razy albo 11 i na moment staje i znowu pulsuje... Szybkie sprawdzenie na necie kodu i wygląda na pamięć, agnus lub coś innego. Podłączyłem jeszcze rozszerzenie 1MB i Ami przestałą się resetować ale obraz nadal zielony. Wyjąłem Kicka i wsadziłem, ram odpiąłem, klawiaturę też i wszystko bez rezultatu.
Komp mi jest potrzebny więc Ami wróciła do "felernego" zasilacza, nie wiem dlaczego nie ma obrazu na nim???

Podsumowując od sprawnego uruchomienia minęły 24h w tym czasie nie dotykałem sprzętu pod względem testów tylko zająłem się czyszczeniem, zamówieniami itp.
Chyba dobiłem chip ram lub coś po drodze pamięcią 1MB, która dołożyłem na starcie? A może starym zasilaczem albo adapterem SD, lub podczas demontowania gdzieś puścił lut?
Gayle i 2 kości pamięci są zimne, inne letnie po około 1-2 min po włączeniu.
Teraz jestem w kropce, szukam rozwiązania mało inwazyjnego tzn bez rozlutowania pamięci i zamiany reszty z innej amigi bo takich nie posiadam, szkoda że 600 nie ma podstawek było by zapewne łatwiej.
Ktoś jest w stanie pomóc lub skierować na dobry trop, może multimetrem coś zacząć mierzyć z rana przy dobrym świetle?
[#2] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@Sidroff, post #1

Amiga "ruszyła", trochę dodatkowego czyszczenia przeszła, parę lutów poprawionych głownie socket romu - najbardziej trzeszczał :).
Działa z rozszerzeniem jak i bez. Zrobiłem nowe piny do gniazda zasilania Amigi - ruszyłą też "felernym"(starym) zasilaczem.

Kick wymieniony na Kickstart 3.x z racji na adapter SD.
Domówiłem stację dyskietek i kondensatory. Poszukuję myszki :) - mam adapter usb, dziś przyszedł ale żadna mysz nie ruszyła a mam ich kilka.

Mam jednak następujący problem, ekran powitalny pokazuje się 5-12 sekund, czasem wywala błedy więc chyba kondensatory, ale te już jadą.
Dysk botuje z 20 sekund widzę powitalne informacje wersji workbench i po tym pojawia się pusta plansza z belką "Worbench Screen" i nic więcej. Testowałem kilka wersji WB1-3 i ClassicWB x68, wszędzie ten sam objaw - ktoś wie co to może oznaczać?

Odpaliłem DeluxeGalaga botując z SD i działa dźwięk, klawiatura częściowo. Brakuje mi jeszcze stacji i myszki czy bez tych dwóch rzeczy Worbench ma prawo się wieszać?
Koś coś ?
[#3] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@Sidroff, post #2

Odp. Workbench powinien działać prawidłowo nawet jak masz odłączone FDD i KEY.
[#4] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@mwb113, post #3

Ok, dzięki, przynajmniej wykluczyć mogę jedną tezę.
Ostatni mój pomysł to zostaje poczekać na kondensatory... bo jeśli stacyjka nie jest ważna a komp wisi to chyba zostaje coś z płytą do roboty.

Miałem choć mała nadzieję, że wiesza się podczas sprawdzania któregoś z komponentów, które zawsze są na miejscu. Zostają więc trzy rzeczy w podejrzanych (kondensatory, ram i kontroler IDE).
Ale dlaczego Deluxe Galaga startuje i można grać - botuje ją skrypt startowy Wb.
W zasadzie jest też cały Wb na dysku, który też zwisa gdy wykluczę grę z autostartu.

Spać mi nie daje i kasa leci na kompletację sprzętu :D, szkoda że z aktualnymi kompami nie ma takich problemów, stare sprzęty mają jednak duszę z wieloma problemami :)
[#5] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@Sidroff, post #4

skąd masz dysk i WB? Trochę chaotycznie piszesz. Jakiś stary dysk czy nowy z nowo nagranym (przez Ciebie?) WB?
Może kupiłeś kickstart z nowym scsi.device i w nim nie będzie widać ikon, będzie czysty blat WB. Musisz wgrać plik workbench.library do katalogu libs. 5-12 sec do ekranu powitalnego jest całkiem w normie, choć może po wymianie kondensatorów się coś zmieni. Ja bym przemył dobrze kości / stycki kickstartu na początek.
[#6] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@zmiennik, post #5

Sprawdziłem to workbench.library naprowadziłeś na rozwiązanie problemu.

"To create the additional space required for the updates, the workbench.library had to be removed from the ROM - it has to be loaded from disk now. Cloanto's own Workbench distributions are prepared for this, AmigaOS 3.5 and 3.9 also feature a separate workbench.library on disk" wycinek z http://www.amiga-news.de/en/news/AN-2015-10-00068-EN.html

A co do instalacji to już wyjaśniam może się komuś przyda.
Więc kupiłem adapter sd 44 piny + taśma do niego. Do adaptera podpiąłem przygotowane zwykłe karty SD oraz micro sd 2-4gb + przejściówka (mam kilka takich kart więc wykluczam, że to wina karty czy przejściówki micro sd). Partycje zrobiłem w winuea w hddtools według standardowych ustawień.
Karta sd botuje, co bym nie zrobił to zawsze działa w emulatorze. System przeniosłem Dopusem z partycji classicwb na nową botowalną partycję, Instalowałem też od zera czysty WB pod emu z "dyskietek" na nową partycję.

Edit. Ostateczni rozwiązaniem braku ikonek był brak biblioteki workbench.library w Libs wb w romie Cloanto 3.x został wycięty? dla amigi 600.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2016 10:05:09 przez Sidroff
[#7] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@Sidroff, post #6

Szkoda, że nie można edytować po czasie swojego posta.
Ale doszedłem do momentu gdzie zmierzyłem start kompa i wynika, że uruchomienie systemu potrzebuje:
(czas mierzony do załadowania się myszki gotowej do pracy)
WBclassic x68 52 s
WBclassic menu wyboru x68 (lewy przycisk myszy) 35 s
WBclassic Minimum x68 startup 48 s
WB 1.3 27 s

Kickstart 3.x Cloanto 17sekund (do pojawienia się ekranu powitalnego) z tego co gdzieś czytałem to spowolnili startowanie aby dyski nabrały prędkości... pewnie nie da się tego usprawnić?

Da się coś poprawić wyniki głównie jeśli chodzi o kartę sd z adaptere? :/

I zostały jeszcze błędy przy pierwszym uruchomieniu typu (sama płyta amigi podłączona do zasilacza i do monitora) FF08 0004 lub 8000 0204 lub ff03 0003 lub też 8000 0004, poczekam jednak na kondensatory :P
[#8] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@Sidroff, post #7

Dodaj bufory do partycji z jakiej startujesz za pomocą addbuffers. np.
addbuffers dh0: 200
[#9] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@Norbert, post #8

Podepnę sie tu na szybko, szuram do pracy za 10 minut.Przy włączeniu Amigi zielony ekran , mruga dioda power i raz błyśnie caps lock.Grzeje się układ U2 i U4 oraz procesor.Prosiłbym o trochę słow pomocnych jak dalej postępowac.
[#10] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@Stoopi, post #9

Alarm odwołany.Ku potomności tylko dodam że winowajcą była pamięć wpinana do Indivision ECS ,była lekko obluzowana.Nie mam pojęcia jakim cudem ale wypadła z zacisków.
[#11] Re: A600 zielony ekran śmierci...

@Stoopi, post #10

Też miałem ten sam problem z nowym A604, raz łączyło a raz nie, nawet podczas wpinania nie stawiało większego oporu. Doginanie pinów w złączu nie dawało zadowalającego efektu, pomogła wymiana złącza na nowe. z Kartą ACA1232 w A1200 jest ten sam problem że nie łączy, jest po prostu luźne i tak jakby za krótkie, karta nie zachodzi ładnie na płytę, brakuje jakichś 2-3mm.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem