[#1] HDD nie może "zaskoczyć"
Witam.
Wydłubałem ze starego laptopa taki mały dysk 120MB, Conner CP2121 (2.5''). W laptopie chodzi bez problemu, w połączeniu z Amigą nie ma siły wystartować. Po właczeniu zasialnia, słychać jak sie rozpędza, po czym silnik spada z obrotów do zera i dysk się wyłącza. Po sekundzie znów rusza, po rozpędzeniu zwalnia i tak w kółko. W sumie raz się zdarzyło, ze zaskoczył i działał.
Pytanie: o co mu chodzi? Czemu w PC rusza absolutnie bez żadnych problemów, a w Amidze są z nim kłopoty? Zasilanie za słabe czy co? Na nalepce pisze: 5V/640mA więc aż dziwne, żeby była to wina zasilacza (A600), bo stary 270MB Caviar który żre prądu jak smok rusza bez problemu.

[#2] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@AlaN, post #1

Hmm.. Mój Medalist 3,5" ma na nalepce 5V/560mA, 12V/180mA :). Może coś z taśmą?

[#3] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@Malin, post #2

Raczej to nie wina taśmy, bo podłączam go do taśmy 3,5'' przez przejściówkę 3.5/2.5 (fotka). Na tej samej taśmie normalnie ruszają HD trzy i pół calowe.

[#4] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@AlaN, post #3

a nie czasem to jest adapter tylko w jedna 2.5>3.5 strone?

[#5] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Nie, bo ten mały HD działa tak w laptopie na złączu 44, jak i z prtzejściówką podłączony do dużego PeCeta. przejściówka jest do podłączania małych HD do złącza 40pin - więc ten problem odpada.
Ciekawostka: podłączenie HD 6,2GB (IBM) z innego laptopa nie sprawia problemu; dysk rusza bez kłopotów. A ten maluch jakby nie miał siły się rozpędzić. W Amidze, bo w PC rusza

[#6] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@AlaN, post #5

Zmierz napięcie na molexie.
[#7] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@Sylwester, post #6

Eeee..... na czym?

[#8] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@AlaN, post #7

Na 4-pinowej wtyczce doprowadzającej napięcie.
Ja też bym stawiał na braki prądu. Może pobór prądu z 12V jest za duży?

[#9] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@Prince, post #8

2.5 calowe dyski korzystaja tylko z napiecia +5V.
[#10] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@Norbert, post #9

Nie wiedziałem. W takim razie skupiłbym się na tej "piątce". Przydałby się jakiś amperomierz, ewentualnie woltomierz i sprawdzenie spadku prądu/napięcia w momencie zatrzymywania się HD. Jeżeli mierniki nie wykażą żadnego spadku, to nie wiem co :)

[#11] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@AlaN, post #1

I wszystko jasne. Coś go strzeliło i dysk siadł; nie rusza nawet teraz pod PC (choc przedtem ruszał). Inny HD bez kłopotu się rozkręca, a ten ma opory - do kosza z gadem

[#12] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@AlaN, post #3

A ja tak tylko zapytam? Po co podlaczasz go przez takie dziwadla do amigi 600 skoro ma ona zlacze 44pinowe? Nie wystarczy 2-3cm kabelka 44zylowego?

[#13] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@Czarek, post #12

Owszem, to by było najlepsze wyjście. problem w tym, że jedynym (narazie) kabelkiem jakim dysponuję, jest taśma 44/40. Dlatego na złączu 40 podąłczam przez przejściówkę HD 44pin. Na około, ale działa :) Póki co, jade tak jak jest. Będzie taśma 44 ze ząłczami, to ten "wynalazek" pójdzie do pudełka :)

[#14] Re: HDD nie może "zaskoczyć"

@AlaN, post #11

Jesli to nie wina dysku (tz. jesli nie padl na dobre) posprawdzaj samo podlaczenie tych 5V. Mialem tak kilka razy ze wtyczka byla nieco luzna i po chwili, (ew. kilku chwilach) cos sie jej odwidziwalo i dysk stawal potem znow sie rozkrecal i takie tam podobne.

[#15] Re: HDD nie może

@AlaN, post #1

To na 90% wina zbyt niskiego napiecia 5V.
Zasilacz moze dawac powiedzmy 4.7 i dysk nie moze wystartowac.
Mialem taki sam problem z dyskiem 2.5 cala w kieszeni USB
Powoli siadal mi w kompie zasilacz (spadaly napiecia 5V i 12V) i w pewnym momencie komputer przestal wykrywac dysk (identyczne objawy - dysk startowal i zatrzymywal sie).
Na komputerach w firmie bylo w porzadku.
Zanim wymienilem zasilacz w kompie stosowalem zewnetrzny zasilacz do kieszeni.
Po wymienie zasilacza w kompie na nowy (i sporo mocniejszy btw) problem zniknal. Dysk znowu pracuje na pojedynczym kabelku USB.

Poza tym zawodowo spotykam sie z dziesiatkami dyskow 2.5 cala (USB) ktore potrzebuja zasilacza bo komp nie jest w stanie ich pociagnac. Wniosek z tego taki ze sa one wrazliwe na napiecie zasilajace. Spadek napiecia i nie startuja.

Ostatnia modyfikacja: 03.10.06 21:46
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem