kategoria: A500
[#1] Przełącznik manualny joy/mysz
Wszędzie gadają o automatycznych, ja pamiętam, że miałem kiedyś manualny przełącznik mysz/joy.
Pytanie, czy do manualnego przełączania wystarczy jednemu odciąć masę? (Nie pamiętam, który to pin)
+5V i tak by szło bezpośrednio do myszy, nie zależy mi na autofire. Działało by to?

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2016 10:09:21 przez vejin
[#2] Re: Przełącznik manualny joy/mysz

@vejin, post #1

Zrobiłem to bez konsultacji przez wzgląd na niecierpliwość.

Wystarczy przełączanie masą, +5 nigdzie nie ucieka, działa nawet z adapterem tym takim niby na usb ale z protokołem ps/2, mysz (optyczna) gaśnie, jak odetnę jej masę, niestety nie mam zamiaru sprawdzać, co się stanie jak wcisnę przyciski na jednym i na drugim, ale fire działa też, jak lmb.
[#3] Re: Przełącznik manualny joy/mysz

@vejin, post #2

Nic się nie stanie... Mysz gaśnie bo do zasilania potrzebny jest też minus oprócz plusa czyli właśnie ta masa, działanie portów amigi jest bardzo proste każdy pin pełni swoją określoną funkcje po zawarciu do masy, jeśli podłączysz dwa urządzenia analogowe do tych pinów jednocześnie, i będziesz je przelaczal przy pomocy masy to absolutnie nic się nie stanie i możesz sobie wciskać wszystko na raz. Jedynie z tym +5 v bym uważał i dla bezpieczeństwa raczej bym go nie używał, oprócz tego nic nie ma prawa się stać

PS. Jak już "odkryłes" że lmb to fire i na odwrót to pobaw się i możesz sobie dołożyć drugi fire do pada/joya, działa on tak jak rmb i działa w niektórych grach. Polecam zrobić sobie pada ja mam od pegazusa przerobionego do amigi i za nic nie wrocilbym do joya :)

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2016 04:02:07 przez kataklysm
[#4] Re: Przełącznik manualny joy/mysz

@kataklysm, post #3

Nie mam więcej włączników, teraz używam tego specyfiku, jako joya zamiennego z myszką z przełącznikiem, gdyby okazało się, że jakaś gra wymaga tam joya. Teraz zbieram puszki, żeby kupić małe przyciski, żeby wsadzić je w obudowę od pada, tam wcisnę wtedy lmb i rmb. Nie umiem lutować, jest to dla mnie sporą przeszkodą, dlatego płytkę od pada wywalę :<
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem