kategoria: Sprzęt
[#1] A600 reanimacja - odchyły
Witam, znowu mam nierozwiązany problem :)
Reanimuję A600 rev. D, podłączony adapter SD w nim karta 4gb z WBClassic x68, Kickstart Cloanto 3.x, adapter jerry+ z myszka usb, zasilacz ATX, 1MB w slocie :)
W tym tygodniu dojadą do kompletu: oryginalny zasilacz, stacja dyskietek, zestaw kondensatorów.

Jest problemy natury sprzętowej, chodzi mi o to czym to ugryźć:
- błędy przy uruchamianiu,
- utrata kontroli nad myszką (kursor tylko podąża w dół ekranu i na boki),
- migająca dioda Caps Lock na różne sposoby - ciężko mi określić jaki sygnał daje bo przy każdym starcie inny,
- klawiaturą - wyłącza się gdy mysz zaczyna świrować.

Memtest sieje błędami (czy to nie adresy FAst sprawdza przypadkiem? link ,checkmem 0 błędów, aiib działa poprawnie, gry z whdload działają poprawnie (te uruchamiane przy 1-2MB Chip). Przenoszenie do Ram dysku plików też nie zwiesza systemu, ale myszka szaleje.

Jakieś pomysły jak się z tym poradzić? Chcę pamięć Fast dokupić ale najpierw sprzęt musi być cacy na chodzie.

Fotki z błędami - sorry za jakość kabel scart dopiero spawam :D
link
8000 0204 T: 100063E0
FF03 0004 T: 0000AF6A
FF03 0003 T: 100063E0
FF03 0004 T: 100063E0
8000 0004 T: 00006320

Pozdrawiam :OK

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2016 11:15:12 przez Sidroff
[#2] Re: A600 reanimacja - odchyły

@Sidroff, post #1

Ja bym zrobił tak:
- przeczyścić styki we wtyczce myszki/w złączu w Amidze,
- przeczyścić myszkę(kulkę, rolki),
- docisnąć mocniej wtyczkę myszki do gniazda,
- podłączyć inną sprawną na 100% myszkę,
- ustawić mniejszy MAX transfer dla karty CF(poszukaj na forum, było wiele razy o tym i podawane były optymalne wartości jakie wpisać),
- jeśli masz dysk IDE to jego bym podłączył i sprawdził czy na nim też się będą dziać cyrki,
- jeśli dalej są problemy to wymienił kick Cloanto na oryginalny(u mnie z kickiem tej firmy na A1200 mam problemy).

Tyle przychodzi mi do głowy na pierwsze próby. Pewno ktoś coś jeszcze dorzuci aby sprawdzić. Powodzenia.
[#3] Re: A600 reanimacja - odchyły

@Tomski, post #2

Wymieniłem wszystkie kondensatory... Jak by mniej błędów przy starcie. Teraz powiedzmy tak raz na 4 uruchomienia pojawia się błąd, a wcześniej sypało się przy co 2 uruchomieniu a czasami w ogóle Amiga nie startowała. Czekam na oryginalny zasilacz jeszcze i na słoneczko do wybielania sprzętu ;).

Co do myszki rzadziej się wiesza po wymianie "kondziorów" - dziś 2x może na 20 uruchomień przy odpiętej klawiaturze z racji na retrobright, testowałem też nową stację dyskietek.

No a skoro mowa o stacji to dziś dojechała fachowo przerobiona stacja dyskietek Mitsumi i nie mam pojęcia dlaczego raz "łapie" po uruchomieniu kompa, a innym razem nie, mam takie uczucie jak by czekała na kliknięcie lewego przycisku myszki czy coś.
Często też nie odczytuje dyskietek mimo, że chwilę wcześniej działała - najczęściej pojawia się DF0:NDOS, a innym razem wyskakują błędy sektorów podczas wgrywania gier ?!?
Zauważyłem też jak by skoki jasności na szarym ekranie na TV gdy stacja próbowała odczytać z błędem.

Muszę jeszcze parę testów zrobić ale jak dojdzie zasilacz bo zaraz wypalę złącze tą dorobioną wtyczką do ATX.

Jeszcze o uruchamianiu... kilkanaście lat temu byłem w posiadaniu A500 i wydawało mi się, że obraz KS pokazywał się 2-3s po włączeniu zasilania. Na A600 mam pewne wątpliwości co do czasu startu.
[#4] Re: A600 reanimacja - odchyły

@Sidroff, post #3

Z dołożoną stacja dyskietek i zasilaczem z A500 skończyły się stare problemy a zaczęły nowe.
Np WBClassic x68 na winuae z 1MB odpala normalnie na A600 sypie 8000 0005 lub czarny ekran.
Z 2MB odpala normalnie ale jak wcześniej coś odpaliłem z WHDL to teraz ciągle shadowmem error. Memtest i Memcheck przechodzą niby widzą 2MB ale mam wrażenie, że coś nie tak, tak jak by "zgubiła się" część wbudowanej pamięci od czasu wymiany kondensatorów.
Dziś sprawdziłem wszystkie połączenia miernikiem i ze schematem naprawy A600 i wszystko wygląda ok. Jest jeszcze sprawa grzania się dużych układów, nie wiem jak bardzo gorące powinny być ale tak z kilka sekund można palec na nich trzymać , mowa o U4 U2 U1 U13. Pamięci i U5 zimne.
Czy Addbuffers 300 pożera pamięć chip i w jakim stopniu ??
[#5] Re: A600 reanimacja - odchyły

@Sidroff, post #4

Dobra już wiem addbuffer ustawiany na 300 :P z 3 partycjami zabierał całe 1MB. Szkoda, że nie można edytować poprzedniego posta :<
Zostaje jeszcze to grzanie układów czy mam się martwić? Obudowa ciepła.
[#6] Re: A600 reanimacja - odchyły

@Sidroff, post #5

Jeden bufor to 512 bajtów, więc 3x300 to ubytek 450kb a nie 1MB pamięci.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem