kategoria: A1200
[#1] aca1221, startup sequence i czarny ekran
Witam,

Otóż zamontowałem sobie ACA1221 i działa ok, wykrywa 1mb, bo kickstart3.0.

Ściągnąłem acatune (wersja v191) z http://wiki.icomp.de, wpisuje "acatune -status", wszystko ładnie, wykryło 9mb.

Teraz zabieram się do dodawania do startup sequence, wszystko jak w instrukcji, skopiuj do C:, i daj jako 1sza linijka "C:acatune >NIL:"

Robie soft reset i wszystko ładnie wykryło.

Problem zaczyna się gdy wyłączam amige kompletnie zasilaczem i odpalam ponownie. Coś tam hdd światełko mieli, ale nic się nie pokazuje - tylko czarny ekran i nic nie da się zrobić (pomaga tylko uruchomienie bez startup-sequence i wyrzucenie acatune z configu).

Próbowałem też użyć starsze acatune (17), ale nie jest supportowane przez moją kartę.

Czy ktoś ma jakieś pomysły co może być nie tak (szukałem, ale nie mogłem znaleźć nikogo z podobnym problemem)?

Tutaj mój zesta amigowy: a1200, kick3.0, cf hdd z whload, indivision scandoubler i aca1221

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2016 13:59:25 przez rizn
[#2] Re: aca1221, startup sequence i czarny ekran

@rizn, post #1

Mam takisam config kompa co ty. Plyta 2b mam hdd
C:acatune -fastmem on >nil:
Wszystko dziala ok
Acha jesze zrobilem timingfix, lecz bez timingfix tez sie normalnie odpalala amiga.
[#3] Re: aca1221, startup sequence i czarny ekran

@rizn, post #1

A jak dlugo czekasz - u mnie od zawsze komp nic nie robi przez naście sekund a potem sobie startuje z karty sd jak nalezy
[#4] Re: aca1221, startup sequence i czarny ekran

@rizn, post #1

Witam

Mam bardzo podobny zestaw tez sie meczylem z tym kilka dni ale udalo sie.
Uzywam classicwb full. Dodaj nie w pierwszej linijce ale dokladnie w czwartej po zaladowaniu scsi.device.

If exists devs:scsi.device
C:loadmodule Devs:scsi.device
Endif

C:acatune >NIL:
[#5] Re: aca1221, startup sequence i czarny ekran

@amigo79, post #4

Ja mam inny kłopot z aca1221 full kod ..puki proc jest ustawiony na predkosc zwyklej 020 tj.14,9 wsio ok ale ale jak ustawimy na 20 zaczyna się kłopot z resetem który się zaczyna ale nie kończy tj.reset konczy wszystkie programy :) ale nie ma "siły powstać" :(. na ustawieniach 20 taki reset trafia się jeszcze czasem ale na ustawieniach max tj 28 co 2-3 reset nie ma siły wstać wysłałem kartę do retroami na gwarancję i oni potwierdzili moje spostrzeżenia wymienili kartę i dalej tak samo ...na co jens czy jak mu tam tj. chyba producent napisał mi ze mam złe zasilanie albo kondensatory do wymiany zasilanie odpada bo mam ok zasilacz z pc zrobiony super pomierzony alternatywnie sprawdzane na czarnym oryginalnym kondensatory nowe mam ale faktycznie jeszcze w szafie na zapas nie wymieniałem bo wyglądają mi na ok ,ktoś ma podobnie, napiszcie zanim się za kondensatory wezmę co wiem ze nie zaszkodzi ale....
[#6] Re: aca1221, startup sequence i czarny ekran

@amigo79, post #4

Dzieki Amigo79! Dziala!

Z drugiej strony bardzo dziwne, ze producent tak sie upieral ze musi byc w 1szej linijce
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem