[#1] not a dos disk
Witam, oglądałem wczoraj spokojnie demka na mojej AMI, aż tu nagle po skończeniu kolejnego zamiast wrócić spokojnie do pulpitu mojego workbencha wyskakuje system req "not a dos disk" (czy jakoś tak), mówie spoko, restart, ale tu to samo! 4,3 Gb dysk samsunga nagle oziębł w kontaktach z moim kompem... nic nie szło zrobić, nie było żadnej z 4 partycji a komp przy próbie odpalenia z hdd cały czas pisał o nodos... Wrzuciłem fdd "install3.1" i okazało się, że nie widzi hdd w ustawienia hddtoolbox, z ktorego kiedys go stawialem. Postanowiłem postawić go od nowa, ustwiłem tylko urządzenie i nic nie ruszałem z partycjami, zaskoczył ale nie widzi partycji, ani danych!. I tu zaczyna się moja najważniejsza prośba! Dysk po czymś takim pewno się już nie nadaje do używania, wiec mam już nowy 8,5Gb segate. Ale proszę, musze odzyskać z tamtego dane! Zbierałem je latami... Dajcie znać jaki soft mi w tym pomoże i gdzie mogę go dorwać? Chciałbym zrzucić te dane na nowy dysk, mam tylko DiskSalva2, widzi te plika na dysku, ale nie potrafi ich odzyskać... z moim nowym dyskiem 8,5Gb jest wszystko ok, dopóki nie zainstalowałem sterów dedykowanych pod 4xEIDE, może kontroler ten nie obsługuje dysków większych? Z innymi nie było problemu... Heh... Cóż mogę jeszcze napisać... Pomożecie? :(

[#2] Re: not a dos disk

@figaro_79, post #1

Prawdopodobnie skasowal sie RDB (ale dlaczego, moze demko bylo wirusem :) )
Wystarczylo ustawic HDtoolbox partycje o takiej samej wielkości (chyba zapisales sobie parametry? ) i dyski powinny byc "widziane".
Jesli i to by nie pomoglo to wystarczylo zrobic "Szybki Format" a np. DiskSalvem odzyskac pliki na inny dysk.
[#3] Re: not a dos disk

@Norbert, post #2

Parametrów nie zapisałem :( po ustwieniu dysku mam ustwic partycje? czy sformatowac jako jedna 4,3 Gb? i wtedy użyć disksalva?...

[#4] Re: not a dos disk

@figaro_79, post #3

Ustaw partycje, pierwsza jest systemowa i komputer powinien wystartować.
Później HDToolBoxem ustaw z pamięci resztę partycji doświadczalnie.
Koniec jednej partycji jest początkiem następnej.
Trochę to będzie trwało. Na koniec zapisz na kartce ustawienia.

[#5] Re: not a dos disk

@figaro_79, post #1

Może to wina taśmy ide. Gdy miałem trochę pokiereszowaną taśmę (z 5 żył zastąpionych zwykłym, izolowanym przewodem :) ), to pod koniec jej funkcjonowania, za każdym restartem systemu miałem że DH0 is not a dos device ;).

[#6] Re: not a dos disk

@figaro_79, post #1

Poszukaj na aminecie programy do odzyskiwania RDB.
Recznie mozesz to zrobic za pomoca DiskMonTools'a.
Nim likniesz na zapisz zastanow sie kilka razy - bo mozesz starcic wszyatkie dane.
powodzenia

[#7] Re: not a dos disk

@figaro_79, post #1

Zakładałeś partycje HDToolBoxem?

[#8] Re: not a dos disk

@APC74, post #7

Ok, na razie dziala, czyli tasme wykluczam, probowalem uzyc programu RecoverRDB, ale naprawde chociaz probowalem wielu skladni argumentow, to za nic nie potrafilem zmusic programow do dzialania. Teraz juz po wszystkim, sformatowalem ponownie 4,3Gb. Jeszcze wczesniej probowalem z pamieci odtworzyc wielkosci partycji w HDToolBox, udalo mi sie to z systemowa. Dziwne jest to, ze po jakims czasie pracy na dysku po ktoryms restarcie znowu byl (not a dos disk) :o gdy bawilem sie z kolei 8Gb HDD historia sie powtozyla tak jak w przypadku 4,3Gb. Nagle mnie olsnilo, przeciez w obydwu HDD uzywalem odbezpieczonej dyskietki install3.1 Czyzby wirus? Sam juz nie wiem.

[#9] Re: not a dos disk

@figaro_79, post #8

a sprawdzałeś programem VirusZ?
[#10] Re: not a dos disk

@figaro_79, post #8

Przynajmniej odzyskales system - to juz duzy sukces ja po padzie (ostatecznym) hd stracilem 15GB z 20GB dysku wszystkie logi, programy, itp... echhhh ciezkie jest zycie.
1 - Sprawdz dokladnie polaczenia napedow.
2 - Postaw system na wiekszym hd, potem podpnij mniejszego i zajmis sie odzyskiwaniem danych - latwiej pojdzie. Nie spisuj go od razu na straty.

[#11] Re: not a dos disk

@11MASTEr, post #10

uff juz się nie bawie... znalazłem starszy hdd 1 Gb, gdzie miałem wszystko przed migracją na 4,3Gb. Większość rzeczy tam została więc i tak jestem zadowolony. Dzięki za porady!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem