[#1] DF0:
Na początku sorki, że tak bombarduję te forum swoimi pytaniami, ale cóż życie z amigą nie jest łatwe ( chociaż to najlepsza przyjaciółka:) ) Problem wygląda następująco: Zdobyłem drugą płytę A1200 ( jeden gościu chiał ją po prostu wyrzucić ) Jednakże na płycie nie działa żaden FDD podłączony do płyty, sprawdzałem różne napędy i taśmy, po włożeniu dyskietek zawsze na chilke mignie obraz, skrobnie coś w stacji i znowy witam nas monit KS3.0 i tak w kółko, komputer nie startuje ze DF0. Z tyłu płyty zobaczyłem miedziany drucik przylutowany do dwóch przciwległych pinów (na skrajach). Czyli albo wcześniej była naprawiana, albo patchowana. Nie wiem czy jest szansa żeby zaczęła działać stacja? A jeżeli nie to następuje druga część mojego pytania: podłączyłem do niej zewnętrzną stację DF1 i co mam zrobić, żeby programy (tudzież gry) zaczęły normalnie z niej korzystać (niektóre DOSowe działają) ale większość chce DF0, czy to przy zmianie dyskietki, czy zaraz po rozruchu. Chyba wiecie o co chodzi... Słyszałem kiedyś o jakimś sprzętowym rozwiązaniu, ale nic więcej nie wiem... (kontroler HDD działa - sprawdzałem) Co robić?

[#2] Re: DF0:

@figaro_79, post #1

Czy widac DF0 w earlymenu. (bootmenu)
Prawdopodobnie masz A1200 Escomu.
A probowales odlaczączyc pecetowa stacje HD?
[#3] Re: DF0:

@figaro_79, post #1

Nie napisałeś czy próbowałeś stacje Panasonic - montowane w escomowych Amigach, był to typ bodajże JU-257. Ale jak już ktoś napisał z tym złączem można próbować stacje od PC. ALE niektóre gry niedosowe NIE PÓJDĄ !! (podobnie jak nie działały na tych Amigach z Escomu)

[#4] Re: DF0:

@elt, post #3

aaa.... faktycznie to jest chyba Escomowa 1200-tka, to był zestaw MAGIC, czy jakoś tak (tak mi ten koleś powiedział). Stację niestety miał uszkodzoną i się jej pozbył, sprawdzałem na tej a1200 moje wewnętrzne FDD z mojej a1200 i a600 i nic (objawy opisałem na początku). Rozumiem, że mogę spokojnie podłączyć jakąś z piecowych FDD? tylko czy musi to być DD czy HD też pójdzie? W bootmenu widać FD0:

Ostatnia modyfikacja: 03.10.06 11:30
[#5] Re: DF0:

@figaro_79, post #4

nigdy nie miałem A1200 z Escomu, ale z tego co wiem, to podłączasz zwykłą pecetową HD, Amiga i tak widzi ją jako DD
[#6] Re: DF0:

@figaro_79, post #4

Każda to na pewno nie, kłania się metoda prób i błędów ;) No i zerknij na http://www.freewebs.com/computolio/amiga_floppy_compatibility.html

[#7] Re: DF0:

@elt, post #6

hey dzięki... Dziś sprawdzę, mam 3 flopy z pieca, więc potestuje troche ;)

[#8] Re: DF0:

@figaro_79, post #7

odlutuj ten drucik laczacy piny pod plyta i stacja amigowa powinna dzialac :)

[#9] Re: DF0:

@Krzysztof, post #8

No zaczynam się przejmować, wczoraj podpiołem 3 różne (każdy innej firmy) FDD od pieca i 2 taśmy a tu nic... Żaden nie chciał wczytywać dyskietek. A przy okazji na płycie pisze commodore rev. 2b. Więc mogę wykluczyć że to escom? Więc chyba już po wszystkim i mogę uznać, że kontroler na płycie siadł. A drucik spróbuje odlutować, teraz już mi nie zależy ;) Stacje pecetowe wogóle nie zachowywały się jak te amigowe, z żadnych nic nie ruszało, chociaż amigowe robiły charakterystycznr klik.

[#10] Re: DF0:

@figaro_79, post #9

Jeżeli działa stacja zewnętrzna, to układ obsługujący jest raczej sprawny, bo ta sama Paula obsługuje zewnętrzne i wewnętrzne stacje.
Powodów niedziałania może być kilka:
- stacja wymaga przestawienia z nr. 1 na 0. Nie wiem, czy jest to wymagane w Escomowych Amigach, w oryginalnych zawsze trzeba było przestawić zworkę (nazywała się różnie, czasem 1/0, sd0/sd1, A/B). Część stacji nie ma tej zworki
- ktoś przerobił tę Amigę tak, aby stacja zewnętrzna była widziana jako wewnętrzna, czyli DF0 (choćby po to, żeby wstawić w miejsce wewnętrzej twardy dysk 3.5 cala). Czy po uruchomieniu z zewnętrznej stacji zgłasza się ona jako df0, czy df1? (włącz CLI i wpisz dir df0: i dir df1: ). Powinna jako df1, bo tak jest podpięta Paula.
- jednak jest walnięta Paula, albo ścieżka, czy zimny lut.
[#11] Re: DF0:

@figaro_79, post #9

Jakie stacje widac w bootmenu Amigi???
[#12] Re: DF0:

@Norbert, post #11

w bootmenu widac df0 i df1, z tym ze tylko df1 dziala (mój zewnętrzny flop po starej cdtv) jak ja odłącze to mam tylko nie działające df0. Pecetowe stacje nie maja zworek, sprawdzalem, co do amigowych stacji sa dobrze przelaczone na 0. zaraz mnie cos trafi. wywale ten drucik i zobazce co sie bedzie dzialo, moze to byl jakiś patch coomodorowski, żeby z tamtą orginalną stacją działała amiga. Aha tak jak pisałem wcześniej, to chyba nie jest escomowa płyta. Pisze na niej commodore rev.2b. (ale mogę się mylić) co nie zmienia nadal faktu, że nie chcą z nią działać ani amigowe ani pecetowe stacje...

[#13] Re: DF0:

@figaro_79, post #12

Mozesz zrobic zdjecia tego kabelka i jak podlaczoną masz stacje dysków?
Jak stacje pecetowe nie maja zworek to jakczesciej widziane sa jako DF1.
Odepnij stacje od CDTV i podepnij stacje pecetową do wewnetrznego kontrolera i zobacz co pokazuje bootmenu.
Czy mozesz odpalic Workbencha z zewnetrznej stacji?
[#14] Re: DF0:

@figaro_79, post #12

Skoro widać df0 i df1, to na pewno stacja zewmętrzna nie jest ustawiona jako wewnętrzna.
Zrób zdjęcie okolic złącza stacji, zwłaszcza tam gdzie są przylutowane jakieś kabelki. W najgorszym wypadku możesz podpiąć sygnał SEL0 ze złącza wewn. stacji zamiast SEL1(sam oryginalny Sel1 musisz wtedy odciąć) na złączu stacji zewn. - wtedy stacja zewn. powinna być widziana jako df0.
[#15] Re: DF0:

@Norbert, post #13

z zewnetrznej stacji moge odpalac wiekszosc rzeczy, workbencha tez. Podłączyłem do amigi hdd i postawilem na nim WB3.1, to w workbenchu jak mam podpiete stacje pc lub nic to mam ikone "DF0?? " jak podepne amigową to nic nie pokazuje, a dyskietki z df0 i tak nie chodzą. Bez niej mozna pracowac, bo wiekszosc dosowych rzeczy dziala z df1 lub instalujac je na hdd. Jak chce miec sprawna df0 bo mam kilka gier, ktore z innych flopow niz df0 nie ruszą. Priorytet HDD ustawiłem na mniejszy niż ma df1, bo z niej odpalam programy, te którym obojętne czy są odpalane z df0 czy z innej df... to bedzie moja trzecia amiga wiec chyba ja puszcze na allegro, chyba ze ktoś jest zainteresowany? ;) wsadziłem ja w moja starą towerke infinitiv z hdd podpiętym na (recznie robionej, ale w 100% dzialającej taśmie), zewnetrznym flopie i dorzucam M-tec 68030 42 Mhz z 4Mb. Dzięki za pomoc, coś mi się zdaje, że nici będą z tego df0:...

Pozdrawiam wszystkich!

[#16] Re: DF0:

@figaro_79, post #15

odlutuj ten kabelek - pojawiająca się ikonka dyskietki z podpisem DF0?? może być efektem połączenia sygnału SEL0 z READY (tylko po co ktoś miałby coś takiego robić?)
[#17] Re: DF0:

@wali7, post #16

Jeżeli z tyłu jest przylutowany miedziany drucik to na 1000% jest to płyta główna amigi produkcji escomu, nie jest to dowód na to że ami była naprawiana te amigi miały tak lutowany drucik fabrycznie.Dodatkowo między gniazdo fdd a stację wpięta była pewna przejściówka która umożliwiała działanie stacji pc bez tego stacja pc nie zadziała.Cała sprawa wiąze sić z tym że amiga escom-u nie miała doprowadzonego sygnału ready na 34 pin gniazda fdd, w amiga magazynie był stosowny artykuł ale mimo szczerych chćci nie udało mi sić go odnaleźć.Pamićtam że koniecznie należało odlutować drucik i trochć przerobić taśmć fdd,sprawa była naprawdć prosta ale w żaden sposób nie mogć sobie przypomnieć.Poszukaj w internecie na pewno znajdziesz schemat OK

Ostatnia modyfikacja: 05.10.06 22:53
[#18] Re: DF0:

@figaro_79, post #15

coś mi się zdaje, że nici będą z tego df0:

No ale w sumie po co to komu? Escomowcy od zawsze nie odpalali NODOSow, a zyli i zyja. Stacja dyskow (chocby z DF1:) przyda sie oczywiscie do wymiany danych, natomiast do starych gierek i softu dyskietkowego, i tak sluzy genialny WHDLoad. Nadodatek wszystko dziala z HD. Jezeli WB startuje ci z DF1: (mi tez startuje z zewnetrznej 5,25 w drugiej Ami), to, to wystarczy w sprawach awaryjnych.
[#19] Re: DF0:

@Andrzej Drozd, post #18

Panowie dziękuję... i kłaniam nisko twarz. Problem rozwiązany, stacja działa a rano znów wstało słońce, z tego powodu jestem niezmiernie szczęśliwy i dziękuję wam wszystkim. Winowajcą był oczywiście kabelek, o którym wspominaliście. Możliwe, że jest to escomowa ami, ale żadnej przejściówki nie stwierdziłem. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem