kategoria: A600
[#1] Kropki/muszki na ekranie Workbench z RGB na SCART/HDMI
Kupiłem niedawno polecany konwerter SCART na HDMI, żeby podpiąć A600 do monitora bez wejścia SCART/VGA. Po załadowaniu WB na ekranie "latają" ciemniejsze kropki/muszki - widać to wyraźnie w WB na krawędziach okienek. Testowałem dwa różne kable RGB->SCART. Po wpięciu przez composite -> SCART -> HDMI problem nie występuje choć może nie być widoczny ze względu na gorszą jakość.
Po kilku minutach efekt "muszek" znika i dalej jest już wszystko w porządku. Tak jakby sprzęt (Amiga lub konwerter) potrzebowały czasu, na rozgrzanie. Powraca oczywiście po wyłączeniu Amigi.
Czy ktoś się zetknął z podobnym efektem? Podejrzewam oczywiście oryginalne kondensatory choć innych problemów z Amigą nie mam.
[#2] Re: Kropki/muszki na ekranie Workbench z RGB na SCART/HDMI

@jimmy, post #1

Zmień zasilacz od convertera na jakiś normalny i będzie chulać. Też miałem ten problem.
[#3] Re: Kropki/muszki na ekranie Workbench z RGB na SCART/HDMI

@banan666, post #2

Dzięki za info - spróbuję poszukać podobnego. Podepnę jeszcze A1200 pod ten sam konwerter. Jeśli będzie ten sam efekt to przynajmniej odpadną kondzie jako problem.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2016 15:58:46 przez jimmy
[#4] Re: Kropki/muszki na ekranie Workbench z RGB na SCART/HDMI

@jimmy, post #3

Przyczyna leży albo po stronie konwertera albo monitora. Raczej to pierwsze. Podpiąłem pod konwerter inny zasilacz 2,5A 5V (w standardzie jest 1A 5V) - znów muszki. Podpięcie A1200 pod konwerter też daje ten sam efekt.
Najważniejsze, że to nie problem z moimi Amigami. Problem znika po paru minutach - do kolejnego startu "na zimno". Mogę z tym żyćszeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem