kategoria: A500
[#1] Pamięci Amiga 500 Problem
Witam mam takie pamięci oryginalne w amidze 4256-10R ktoś dolutował 4256-80 płyta widzi 1mb chip. Mam taki problem że amiga się wiesza podczas wczytywania gier z goteka stacji i wywala czerwony napis . Rewizja płyty to 6a . Obawiam się że ktoś źle dobrał pamięci. W czym może być problem ?
[#2] Re: Pamięci Amiga 500 Problem

@komarek360, post #1

Spróbuj bez 512kb odpalić Goteka.
[#3] Re: Pamięci Amiga 500 Problem

@komarek360, post #1

Pamięci powinny działać chyba, że któraś z kostek jest uwalona. Odpal program do testowania pamięci. Ja mam wlutowane takie same i działają bez problemu. I jeszcze jedno - czy ten ktoś dolutował też kondensatory filtrujące do tych nowych kości pamięci?
[#4] Re: Pamięci Amiga 500 Problem

@komarek360, post #1

Jakie firmware ma gotek?
Program do przypisywania slotów działa?
Czy tak samo dzieje się jak grę odpalasz ze stacji dysków?
Czy gry przypadkiem nie wymagają pamięci fast ? Slow fast?
[#5] Re: Pamięci Amiga 500 Problem

@Norbert, post #4

Witam gier tytułów próbowałem z 10 nie wiem co wymagają ale było to samo, Gry co wymagają 512 kb to działają, bo wyłączeniu dodatkowych pamięci było ok.Tych kondensatorów niema od filtrowania . Na goteku czy na stacji dyskietek jest to samo.
[#6] Re: Pamięci Amiga 500 Problem

@komarek360, post #5

To wlutuj te kondensatory na początek. Bez nich pamięci pracują niestabilnie.
[#7] Re: Pamięci Amiga 500 Problem

@Marcin74, post #6

te kondensatory muszą być identyczne czy mogą mieć podobne parametry?
[#8] Re: Pamięci Amiga 500 Problem

@komarek360, post #7

Powinny być 330 nF ceramiczne. Ale jeśli masz takie pomiędzy 100 nF a 470 nF to też będa dobre. Praktycznie w każdym sklepie elektronicznym kupisz. Tylko nie sugeruj się wyglądem bo na pewno te co kupisz będą inaczej wyglądać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem