kategorie: A500, A600, Sprzęt
[#31] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@Norbert, post #30

Ale to chyba dla A500 z kick 1.3 nie dziala? Gdy odpalam A 600 kick 3.1 w bootmenu jest pozycja df0 i cc0

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 13:37:26 przez tommysi
[#32] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #31

Nie działa, ale przecież masz kick 2.0 i 3.0
[#33] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@Norbert, post #32

Tak, w A600, juz ja podpiolem-patrz wyzej
[#34] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #24

jeżeli nie możesz zrobić w diskpart to możesz wyczyścić pena za pomocą CCleanera, w zakładce narzędzia wybierz wymazywanie dysku i cała przestrzeń na 1 przebieg
[#35] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@nostrum666, post #34

Wyczyściłem w diskpart tyle, że nadal nie działa.
[#36] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #35

Najlepiej sprawdzić z innym egzemplarzem goteka żeby mieć pewność, że to w nim tkwi problem. Może ktoś ma w Twoich okolicach?
[#37] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@misiek2, post #36

Obawiam się, że nikogo takiego w mojej okolicy nie znajde, istanieje inny sposób na przetestowanie goteka?
[#38] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #37

Ja niestety nie znam. Jedyne moje kłopoty z gotekiem dotychczas to zniknięcie partycji i brak chęci współpracy z niektórymi penami. Inni użytkownicy czasem pisali o innych problemach. Czasem wina leżała np. w taśmie.
[#39] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@misiek2, post #38

Ehh, no wiem, przeczytalem cale forum odnosnie goteka, jestem w kropce.
[#40] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #39

Mógłbyś przeprogramować gotka, ale przypuszczalnie nie masz programatora.

Spróbuj użyć karty SD w czytniku USB.
[#41] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@Norbert, post #40

Czy to mozliwe, że z jakiegoś powodu należałoby przeflaszowac goteka jeszcze raz? czy możliwe, że zrobilem jakieś zwarcie? a moze ja spalilem goteka w jakiś sposób. No jasne, ze nie mam programatora :) i co wiecej nie mam adaptera usb>>sd :]
[#42] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #41

Próbuj pod Kickstartem 2.05 uruchomić Goteka - nowy pendrive i plik selector.adf.
Pod Kick 1.3 zblokowany Gotek nie bedzie chcial sie odblokować. Próbuj pod 2.05, a
jak sie juz odblokuje to pod 1.3 tez bedzie dzialal.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 18:37:48 przez robertos231
[#43] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@robertos231, post #42

Nadal nic, czy to możliwe, ze pendrive sprzedawany w zestawie z gotekiem i opisany jako w pelni kompatybilny nagle przestanie dzialac i bedzie potrzebny inny?
[#44] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #43

Powiem Ci tak. Mialem raz Goteka ktory od poczatku nie dzialal z Pendrivem, z ktorym działały inne Goteki. Wiec jest to możliwe. Jakość wykonania tez jest różna, ostatnio spadla.
Zdarza sie kapniętą cyna na plycie. Raz mialem nawet przy złączu zasilania tak kapniętą cyne, ze połączone bylo +5V z masa.
[#45] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@robertos231, post #44

Najlepsze jest to, ze zarowno gotek jak i ten pen drive dzialalt bez zarzutu, problem zaczal sie po podlaczeniu do A600 z kickiem 3.1 gdzie dziala"dziwnie", a nastepnie przestal w ogole dzialac i nie dziala juz na niczym, probowalem na a 500 z 1.3 i a 600 z 2.05 i 3.1. Gotek z penem w srodku wyswietla 000 ale nie bootuje selectora, bez pena wyswietla trzy kreski, czyli chyba jako tako pena widzi.
[#46] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@tommysi, post #45

Z błędów z jakimi się spotkałem. Sprawdź sobie po kolei.
1. Odwrotnie podpięta taśma.
Sprawdź czy taśma na płycie podpięta prawidłowo. Możliwe że w A500 miałeś podpiętą taśmę odwrotnie na płycie A500 i do Goteka podpiąłeś też odwrotnie - i tak oczywiście działało.
W A1200 miałeś taśmę podpiętą dobrze i jak podpiąłeś tak samo taśmę w Goteku jak w A500 - to nie zadziałało. Teraz po konsultacjach możliwe że podpinasz taśmę w Goteku już dobrze - ale na płycie głównej A500 masz odwrotnie.
2. Uszkodzona taśma sygnałowa - mogła się uszkodzić w czasie wyciągania i wkładania.
3. Pendrajw sformatowany ma być na FAT32 (nie na NTFS). Pendjawa formatujemy całego, a nie przez szybkie formatowanie.
4. Uszkodzony plik selector.adf - pliku tego uzywanego już na jednym pendrive nie możemy skopiować na inny bo nie zadziała. Trzeba wrzucić za każdym razem na Pendriva świeży plik.
5. Spróbuj inny Pendrive.
6. Raz zablokował mi się Gotek, za nic nie chciał się wgrać się selector.adf pod Kickstartem 1.3, pod 2.05 poszedł od razu. Wiec próbuj pod Kick 2.05. Jak mi się wtedy zablokował to wgrywałem firmware w Goteka raz jeszcze i nic to nie dało. Włączenie go pod 2.05 pomogło.
[#47] Re: Problem z GOTEKIEM - przestał działać

@robertos231, post #46

1. Taśma podpięta prawidłowo.
2. Tasma nie jest uszkodozna bo testowałem ze zwykłą stacją dysków.
3. Pendrive sformatowany prawidłowo formatowanie flugie, system plikow fat 32, robilem to w wierszu polecen cmd diskpart.
4. Sciagalem nowego selectora z tego oficjalnego zrodla: https://cortexamigafloppydrive.wordpress.com/ jesli znasz jakies inne to podaj.
5. Mam tylko dwa pendrivy, z którymi moge testowac, w tym jeden sandiska, ktory dziala wczesnie !
6. Wlasnie testuje na A600 z kick 2.05 i nadal to samo :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem