[#8]
Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB
@jimmy,
post #7
Po kilku bojach udało mi się zainstalować PFS3 za pomocą poradnika Solo761.
Scsi.device użyłem w wersji 44, potem jednak przerzuciłem się na wersje 52 z instalatora os.41, choć chyba, tylko dla testu bo nie odczuwam różnicy. Partycje miałem pozakładane wcześniej przy OS3.9 (teraz 3.1), Ale co innego pokazywał HDToolbox a co innego HDtoolbox format. Postanowiłem, że wyczyszczę dysk i zrobię wszystko od nowa.
I tu zaczęły się schody, dysk 40 gb. Chciałem partycje 4/4/4/28. Wiadomo Toolbox całkowicie źle odczytuje dysk, próbowałem programików do odczytu parametrów dysku, ale jakoś nie udało mi się uzyskać poprawnej wielkości. HDinsttools widzi poprawnie dysk, ale i tak proponował mi partycje 4/4/4/14. chciałbym wszystko zrobić za jego pomocą, ale nie wiem jakie wpisać parametry bo tu są chyba w Ascii, a Toolboxe (i poradniku) w Hex. Na tą chwilę zrobiłem to pod Amigaos41, ale i tak format z os.31 partycje 28gb pokazuje jako 1,4.
Jak to wszystko zrobić poprawnie, jaki największą partycje mogę postawić pod PFS3 ?
Bufory sobie ustawiłem na 60 na partycje, ale docelowo na wielka ma być ukrywana i tylko gdy jest potrzebna bym ją uaktywniał.
Jak to jest z tymi buforami i zjadaniem pamięci, czy jak zamiast 2 partycji po 4 gb buforem 60, zrobię jedną 8 gb z 60 to będzie oszczędniej. (na wydajności mi nie zależy)
Czy zmiana block size z 512 na większy ma jakiś sens przy partycji 28gb (przy PFS3).
PFS3 też użyłem z poradnika Solo bo na aminecie nie udało mi się ustalić który jest najświeższy ;).
Oczywiście pomagałem sobie Winuae, ale mnie to drażni. Przygotowałem sobie dyskietkę boot z nowym SCSI i obsługą PCMCIA na której trzymam wszystkie potrzebne aplikacje. Brakuje mi tylko koncepcji czym ustawiać dysk i zakładać partycje, bez robienia wycieczek do winuae ;). Może ktoś poda parametry jak to zrobić od początku do końca HDInstTools + najlepszy program do formatowania :)?
Czy maska 7ffffffe jest poprawna os4 pokazywał mi fff.. - 7 razy a nie 6.