[#1] Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB
Próbuję zainstalować pod WinUAE Workbench 3.1 na karcie SD. Z samą instalacją pewnie problemu nie będzie bo już to robiłem z WB2.1 Natomiast chciałbym skonfigurować partycje od razu jako PFS3 (w wersji all in one). Docelowo karta ma trafić do A600 z KS3.1 i 2MB CHIP (jeszcze bez fastu).
Mam przygotowane:
- PFS3aio
- PFS3 53
- dyskietkę instalacyjną WB3.1 zgraną do ADF
- hdinsttools
- karta SD 8GB w adapterze wyczyszczona diskpartem i zmapowana jako dysk w WinUAE
Uruchamiam WinUAE z dyskietki instalacyjnej i potem hdinsttools.
Problem jest w momencie kiedy próbuję w hdinsttools dodać nowy typ systemu plików - wskazuję PFS3_aio_handler. Widać dobry numer wersji 18.5 DOS\3 ale jako nazwa wyświetla się FFS International.
Ustawiałem pierwszą partycję na 500MB, dwie kolejne na niecałe 4GB. Ustawiłem też MaxTransfer na 0x1FE00 i maskę 0xFFFFFFFC. Przy definiowaniu partycji mogę wybrać tylko FFS, DOS, FFS Intern, DOS Intern, Custom i chyba też FFS DirCache. Nie pojawia się nigdzie PFS/3.
Próbowałem też z plikim PFS3 z pakietu PFS3_53.lha a także HDInstTools z tego pakietu.

Jak ustawię system plików na FFS Intern to partycje są widoczne tylko nie mogę ich sformatować narzędziem pfsformat z pakietu PFS3_53. Pod hdinsttools dają się sformatować ale nie wiem czy w takim razie są w PFS3 czy nie.
Próbowałem też skasować plik L:fastfilesystem z dyskietki instalacyjnej i wgrać tam zamiast niego pfs3.
Ktoś może podpowie jak to należy zrobić? Na youtube jest tutorial ale tam jest hdtools z WB3.9, którego nie mam i nie mam na niego licencji.
[wyróżniony] [#2] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@jimmy, post #1

link

Tu jest dobry tutorial. WB3.1 i PFS3.
[#3] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@adamlnowak, post #2

Dzięki wielkie - szukałem ale dużo wyników na frazę PFS3 jest tylko "częściowo" opisane.
[#4] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@jimmy, post #3

Pamiętaj, Quick Format- Tak, Normal- Nie.
[#5] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@adamlnowak, post #4

Nie wiem czy udało ci się zrobić według poradnika wyżej podanego ale w 3.1 wybierasz w hddtools rodzaj partycji na custom i w identifier wpisujesz numer który podałeś przy dodawaniu pfs3 do hddtoolsa( ten 0x5... czy jakoś taki i enter powinno wejść jako pfs3). Sam kombinowałem kilka godzin dlaczego to nie wchodzi, kartę czyściłem ze 30 razy diskpartem aby wszystko w końcu zagrało jak chciałem z partycjami :) ffs na system i pfs3 na dane na karcie sd sobie ustawiłem... i jak na razie nie ma problemów.
[#6] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@Sidroff, post #5

W tym poradniku edytujesz własnoręcznie dos type podczas jego dodawania. Musi być dobrze.
[#7] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@adamlnowak, post #6

Serdecznie dziękuję za pomoc. Udało się wreszcie - choć nie bez kłopotów. Trzeba jednak skorzystać z hdtoolbox zamiast hdinstools. Lecę z instalką WB3.1
[#8] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@jimmy, post #7

Po kilku bojach udało mi się zainstalować PFS3 za pomocą poradnika Solo761.
Scsi.device użyłem w wersji 44, potem jednak przerzuciłem się na wersje 52 z instalatora os.41, choć chyba, tylko dla testu bo nie odczuwam różnicy. Partycje miałem pozakładane wcześniej przy OS3.9 (teraz 3.1), Ale co innego pokazywał HDToolbox a co innego HDtoolbox format. Postanowiłem, że wyczyszczę dysk i zrobię wszystko od nowa.
I tu zaczęły się schody, dysk 40 gb. Chciałem partycje 4/4/4/28. Wiadomo Toolbox całkowicie źle odczytuje dysk, próbowałem programików do odczytu parametrów dysku, ale jakoś nie udało mi się uzyskać poprawnej wielkości. HDinsttools widzi poprawnie dysk, ale i tak proponował mi partycje 4/4/4/14. chciałbym wszystko zrobić za jego pomocą, ale nie wiem jakie wpisać parametry bo tu są chyba w Ascii, a Toolboxe (i poradniku) w Hex. Na tą chwilę zrobiłem to pod Amigaos41, ale i tak format z os.31 partycje 28gb pokazuje jako 1,4.

Jak to wszystko zrobić poprawnie, jaki największą partycje mogę postawić pod PFS3 ?

Bufory sobie ustawiłem na 60 na partycje, ale docelowo na wielka ma być ukrywana i tylko gdy jest potrzebna bym ją uaktywniał.

Jak to jest z tymi buforami i zjadaniem pamięci, czy jak zamiast 2 partycji po 4 gb buforem 60, zrobię jedną 8 gb z 60 to będzie oszczędniej. (na wydajności mi nie zależy)
Czy zmiana block size z 512 na większy ma jakiś sens przy partycji 28gb (przy PFS3).

PFS3 też użyłem z poradnika Solo bo na aminecie nie udało mi się ustalić który jest najświeższy ;).

Oczywiście pomagałem sobie Winuae, ale mnie to drażni. Przygotowałem sobie dyskietkę boot z nowym SCSI i obsługą PCMCIA na której trzymam wszystkie potrzebne aplikacje. Brakuje mi tylko koncepcji czym ustawiać dysk i zakładać partycje, bez robienia wycieczek do winuae ;). Może ktoś poda parametry jak to zrobić od początku do końca HDInstTools + najlepszy program do formatowania :)?
Czy maska 7ffffffe jest poprawna os4 pokazywał mi fff.. - 7 razy a nie 6.
[#9] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@adamlnowak, post #2

Hej,

Strona nie działa, ma ktoś linka do instrukcji instalacji pfs3 pod WinUae?
Dzięki
[#10] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@sobi1, post #9

[#11] Re: Formatowanie jako PFS3 przy instalacji WB

@sobi1, post #9

Jakiś czas temu nagrałem taki filmik dla użytkownika z forum, może się przyda:
Partycjonowanie dysku (PFS3)

Robione na dysku twardym, ale na karcie SD ta sama procedura. Tu użyłem OS 3.9.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem