[#1] Song Player vs PPC
Czy Song Player potrafi skorzystac z mpega.library podczas odtwarzania MP3?

Niestety programu tego uzywam czesto, a do mp3 w ogole.
Po odpaleniu mp3, muza strasznie rwie, a wlasciwie "rechocze". Pomaga przestawienie jakosci na "niska" i 22050 Hz. Tryby AHI w zasadzie nie maja wplywu na plynosc.

SnoopDos nie wskazuje ze SP korzysta z mpega.library, a w katalogu glownym nie znalazlem zadnych pluginow, wiec domyslalm sie ze sa "wbudowane" w plik .exe

Tak wiec albo dziala on tylko na 68k (i trzeba mu przyznac ze jest dosc szybki w stereo, a jakosc "niska" brzmi lepiej niz w innych playerach), albo tak "dziadosko" korzysta jednak z mpega.library (WOS) ;)
[#2] Re: Song Player vs PPC

@Andrzej Drozd, post #1

o ile pamietam to dziala z mpega.library, no ale pewny nie jestem bo go nie uzywam. mam nadzieje ze ktos jeszcze sie wypowie na temat jego dzialania. na 68k (+ppc) uzywalem aminetradio

[#3] Re: Song Player vs PPC

@Andrzej Drozd, post #1

SongPlayer 1.53 korzysta z mpega.library, zmień nazwę tej biblioteki i będziesz wiedział czy używa czy nie. Jak grasz przez Paule to pobaw się zmienną AHIPaulaBufferLength w ENVARC:, a jak używasz Executive to masz źle ustawiony priorytet dla tasku SongPlayer_Audio.
[#4] Re: Song Player vs PPC

@Andrzej Drozd, post #1

Tak, korzysta z tej biblioteki. Mam ustawienia na 48kHz, najwyższa jakość, basy, soprany :) Jakość dźwięku najlepsza ze wszystkich playerów (moim zdaniem) ale pod warunkiem, że nie używam AHI.
Wersja 1.53 "wydajniejsza" od wersji 1.63.

[#5] Re: Song Player vs PPC

@Andrzej Drozd, post #1

Moim zdaniem najlepszy i najwydajniejszy jest Prayer2, korzysta z mpeg.library, ma skiny i jest niewiarygodnie szybki. Mam 040 40Mhz i mapuje rom, w czasie odsłuchu mp3 z 22050 z jakością high mogę jeszcze pracować w workbenchu, a okienka szybko się odświerzają (bez mapromu troche wolniej) ale i tak moim zdaniem jest to najwydajnieszy player.

[#6] Re: Song Player vs PPC

@Sylwester, post #3

SongPlayer 1.53

Ja mam wersje 1.62

zmień nazwę tej biblioteki

Proste jest najtrudniejsze...:)
Bez mpega.library pliki mp3 nie sa widoczne, czyli uzywa.

ak grasz przez Paule to pobaw się zmienną AHIPaulaBufferLength w ENVARC:

Nie mam takiego pliku ani w ENVARC:, ani w ENV:

tasku SongPlayer_Audio.

Executiva nie uzywam, a priorytet ma 0.
Podwyzszenie do 1 lub 2 nic nie daje.

Zauwazylem ze podczas odtwarzania, 040/40 ma okolo 95-100% zajetosci i byc moze wtedy "rechocze" samo AHI. Ale cos jednak zabiera cala moc procka. Sprawdze jeszcze mpega.library, czy czasami cos mi nie podmienilo jej na 68k.
[#7] Re: Song Player vs PPC

@Andrzej Drozd, post #6

Ja z powodzeniem używałem SongPlayera. Zresztą robię to do dziś, tyle, że aktualnie na Pegasosie.

Z tego co pamiętam dość istotne było odpowiednie ustawienie "Miksowania" w zakładce "Audio". I przede wszystkim na klasyku nie można było korzystać z AHI - było zbyt wolne. Chyba że AHI PPC pod Morphosem - tu już jest OK.
[#8] Re: Song Player vs PPC

@Andrzej Drozd, post #6

To jeszcze sprawdź jaki task tak obciąża proca bo na 040/25 ten cpu level meter z songplayera pokazuje 25-40%, ustawienia wszystko na full ale nie przez ahi. Mam PPC160 i mpega.library pod nią.
[#9] Re: Song Player vs PPC

@Kamul, post #7

Ja używam SP w wersji 1.45 na klasyku i bez żadnych problemów korzystam z AHI (SB128:HiFi 16 bit stereo++).

[#10] Re: Song Player vs PPC

@Olek, post #9

Racja, zapomniałem dodać, że dźwięk odgrywałem przez Paulę - nie miałem wtedy dodatkowej karty dźwiękowej.
[#11] Re: Song Player vs PPC - rozwiazanie

@Sylwester, post #8

Doszedlem do tego, co jest powodem zacinania sie mpega.library w wersji WOS. Posrednio to na pewno brak optymalizacji i "kontekstsłicze", poniewaz wbudowane pluginy AmigaAMPa, Amplifiera lub Prayera odtwarzaja bez zaciec, natomiast AmigaAMP w trybie mpega.library czy wlasnie Song Player, przerywaja.
Ale to wszystko spowodowane jest jedna systuacja.
Dzieje sie to wtedy gdy mam odpalonego AmiGG.

PS.Co do samego Song Playera, to zauwazylem ze nie zwalnia on kanalow audio po wylaczeniu. Mam wersje 1.62.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem