[#1] GOTEK z Cortexem - dość dziwna usterka
Cześć!

Początkowo chciałem podpiąć się pod temat "Problem z GOTEKIEM", ale problem tutaj dotyczy zupełnie czegoś innego.
Pojawił się u mnie spory problem. Przez ok. 3 miesiące GOTEK działał ok, ale od wczoraj zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Urządzenie uruchomi się poprawnie gdzieś 1/10 razy po podaniu zasilania. Większość czasu widnieją tylko znaki "-.-.-" tak jakby w ogóle nie była taśma podłączona do płyty. Kiedy już uda się uruchomić i pokaże się "000" nie idzie nawet wybrać innego disk image - przyciski jakby nie działały. A i selector przypisany do "000" nie bootuje - amiga szarpie jakby dostała dysk NDOS po czym pojawia się z powrotem łapka. Jeśli już jakimś cudem uda się, że GOTEK odpowiada na przyciski i można wybrać image (1/100 razy) przez jakiś czas wszystko śmiga po czym zawsze w końcu wyskoczy jakiś błąd przy odczycie, programy i gry się wieszają. Sprawdzane z kilkoma pendrive'ami i dwiema Amigami. Ktoś miał może podobny problem? Widziałem, że ludzie dosyć kiepsko recenzują GOTEK-i z Cortexem, czy to może być wina softu?
[#2] Re: GOTEK z Cortexem - dość dziwna usterka

@shirozuki, post #1

Widzę że sporo osób ma problem typu "gotek działał i przestał działać ale 1 na 100 zadziała".
Mi się wydaje że to słaba jakość lutów np. na mikrokontrolerze. Chińczyk nie postarał się.
Wyjąć płyte z obudowy, pozabezpieczać elementy plastikowe i do piekarnika.

Edit. Lub jak potrafisz przelutować hotem wszystko z dodatkiem cyny i topnika.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2016 14:50:41 przez maliniak
[#3] Re: GOTEK z Cortexem - dość dziwna usterka

@maliniak, post #2

W pierwszej chwili pomyslalem, ze to zart z tym piekarnikiem, a chwile pozniej zaczalem sie zastanawiac jak zabezpieczyc plastiki :)
[#4] Re: GOTEK z Cortexem - dość dziwna usterka

@tommysi, post #3

Spróbować nie zaszkodzi ;)
Ale nie rób sobie dużych nadziei jeśli GOTEK wywija Ci jakieś numery. Gdy pojawiły się pierwsze problemy puściłem swojego przez piecyk REFLOW, luty są idealne i nic...
Dlatego się tak zastanawiam czy to nie bardziej problem natury softu.
[#5] Re: GOTEK z Cortexem - dość dziwna usterka

@shirozuki, post #1

Jeśli jest na gwarancji reklamuj u sprzedającego.

Na kilkaset sprzedanych Goteków od nowości nie działały mi 4 a 1 wrócił na reklamację - pomogło przeflashowanie i zmiena pendriva. 1 miał uszkodzony wyświetlacz - coś nie łączyło ale on się uszkodził w transporcie.

Często przy Cortexie pada struktura na pendrive. Pomaga wtedy diskpart i clean oraz ponowne wgranie zawartości. Dzieje się to czasami po zawieszeniu Goteka w trakcie zapisu albo wyciągnięciu pendrive'a podczas pracy Goteka.

Co do wyższości HxC nad Cortexem - to prawda. Działa to stabilniej i przede wszystkim cały czas wychodzą poprawki do HxC. Cortex jest martwy.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2016 21:14:19 przez pong777
[#6] Re: GOTEK z Cortexem - dość dziwna usterka

@pong777, post #5

pong777, właśnie zauważyłem, że dziwne rzeczy dzieją się z pendrive'ami. Sporadycznie zdarzało mi się, że posypał się do tego stopnia, że nawet po podaniu go gparted ten nie potrafił stwierdzić jaki ma filesystem, to dopiero dobre :)
Gwarancja nie wchodzi w grę, bo podziubałem sprzęt dolutowując przyciski wyprowadzone na zewnątrz i powierciłem obudowę. Nie spodziewałem się po prostu, że mogą być takie numery.
Tego GOTEK-a mam ze zbiorowej akcji zorganizowanej przez Ciebie i tak się zastanawiam czy masz może jakieś dojście do GOTEK-ów na HxC? Bo chętnie bym takiego zakupił :->
[#7] Re: GOTEK z Cortexem - dość dziwna usterka

@tommysi, post #3

Plastik zabezpieczasz folią aluminiową taką spożywczą , stroną błyszczącą do zewnątrz (czyli po stronie plastiku ma być folia matowa)
Ja robię tak zawsze i zero problemów, tylko piekarnik stosowałem jak nie miałem hota, a folia aluminiową dalej stosuje nawet przy hocie.
[#8] Re: GOTEK z Cortexem - dość dziwna usterka

@maliniak, post #2

Razem z gotekiem dostałem instrukcje jak naprawić błąd gdyby emulator nie wykrywal "dyskietek"
Moze to jest lekarstwo na bolączki gotka?
[#9] Re: GOTEK z Cortexem - dość dziwna usterka

@maliniak, post #7

Ja na mikropęknięcia kulek GeForce 8600M w Acerku stosowałem... Profesjonalną suszarkę do włosów firmy Remington, duża temp, mały cug powietrza i jazda... i tak co 2-3 miechy :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem