[#1] Pytanie o Grex
Zastanawiam się nad kupnem slotów PCI do amigi 1200 . Wybór padł na Grex. Dalczego?? aono dlatego ,ze tylko one działają z Morph OS. Slyszalem jednak ,ze sa to strasznie niestabilne sloty ktore lato wieszaja amige. Poza tym podobno maja Busmastering tylko na jednym slocie co owocuje tym ,ze mimo iz tych slotow jest 5 to dziala tylko jeden.... no i chcialem skonsultowac to na forum jak faktycznie wyglada uzytkowanie tych slotow. A poz tym co to wlasciwie jest ten Busmastering??

Benedykt

[#2] Re: Pytanie o Grex

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Sporo informacji o G-Rex masz na stronie:
http://grex.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=
jest tam też forum, więc można tam zapytać jak się sprawuje, bo w Polsce niewiele osób ma ten mostek (ja cały czas chcę kupić G-Rexa do A4000T ale niestety jak do tej pory nigdzie takiego nie spotkałem)

O tym DMA na wspomnianej stronie jest info
http://grex.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=32

Ostatnia modyfikacja: 04.10.06 20:06
[#3] Re: Pytanie o Grex

@amigafan, post #2

nie znam angielskiego wiec niewiele zrozumialem z tcyh linkow.... a wsciwie nic........

sloty grex do a 4k masz tutaj

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=23&sid=e45fc47931cbd28c00ae2cd75544d1d2

Benedykt

[#4] Re: Pytanie o Grex

@Benedykt Dziubałtowski, post #3

Szukam do A4000TOWER a one są zupełnie inne niż te do A4000desktop (Podobno tych do A4000Tower było wyprodukowanych dosłownie tylko kilka sztuk).

W skrócie ze strony można się ogólnie dowiedzieć o G-Rex, ściągnąć sterowniki, sprawdzić jaki sprzęt obsługuje i przeczytać, że DMA działa z pierwszym, a w nowszej wersji z pierwszymi dwoma slotami. (strona jest też w języku niemieckim - może ten będzie Ci łatwiej zrozumieć).

Nie tak dawno (w maju tego roku) Fazior wypowiadał się na PPA, że kupił w efunzine G-Rexa do A1200. Proponuję się z nim skontaktować, bo powinien mieć największe doświadczenie w tym temacie.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.06 23:00
[#5] Re: Pytanie o Grex

Czesc:). Mam Grexa. Kupilem bo A) sa ponoc fastest i B) ponoc chodzi MOS. Po podpieciu wielkiej przewagi w speedzie nad medkiem nie zauwazylem. MOS nie chodzi nie wiem o co kaman, bawilem sie nim troszke ale nawet raz nie wstal. Aktualnie moja Ami wklada sie do szykownej desktopowej obudowy po piecu i jest nieczynna. Aha apropos niestabilnosci to ja jej nie zauwazylem. Z Busmasteringiem w wersji Grex a1200 jest tak ze tylko pierwszy slot go ma, w wersji przerabianej (ma podolutowywane kable) maja go dwa pierwsze sloty. Co to daje hmmm zastrzel mnie nie wiem:D ale zaraz poczytam;). U mnie byly wsadzone i chodzily :dzwiekowka, voodoo3 3000, sieciowka i tuner tv.

[#6] Re: Pytanie o Grex

@Fazior, post #5

A nie taniej i bardziej bezproblemowo było kupić Pegasosa1 G3? Cena żadna, a bezproblemowość w porównaniu z Amigą Classic nieporównywalna. No i MOS na pewno chodzi. :) Pegasosy1 pewnie za grosze chodzą teraz, bo każdy się tego pozbywa. Sam raczej polecałbym dwójkę, bo jedynka to taka... No ale w porównaniu z poklejoną Amigą Classic to jest sprzęt idealny.

[#7] Re: Pytanie o Grex

@MDW, post #6

Ale tu chodzi o klasicznosc konstrukcji .

[#8] Re: Pytanie o Grex

@MDW, post #6

Używaną jedynkę mają w eFunzine za 1249 zł (i nowe dwójki za tysiąc zł więcej). Co prawda ta cena jest wyższa od tej jaką jedynka z aprilem osiągnęła ostatnio na Allegro (jakieś 800 zł), ale i tak jest nienajgorsza.
[#9] Re: Pytanie o Grex

@MDW, post #6

być może taniej i lepiej nie mniej ja bym chciał pozostać przy clasicku. Wiez ,ze Peg szybszy lepszy . Byc moze kupie sobie kiedys pegazoska nie mnie teraz chcilabym miec fajnego clasika.

Benedykt

[#10] Re: Pytanie o Grex

Bus mastering to bardziej zaawansowana forma DMA, w której transfer danych między urządzeniem a pamięcią bez użycia procesora. Wtedy teoretycznie można wykorzystać maksymalną przepustowość szyny.
[#11] Re: Pytanie o Grex

@cholok, post #10

Główna różnica tkwi nie w przepustowości, a w możliwości przejęcia kontroli nad magistralą przez jedno z podpiętych do niej urządzeń. Można wtedy zainicjować transfer danych bezpośrednio między urządzeniami bez udziału kontrolera PCI (identycznie bus mastering wygląda w SCSI). W przypadku Amigi mamy do czynienia z różnicą prędkościową, ale tylko dlatego, że kontroler PCI podpięty jest do komputera przez bardzo wolne złącze - w Mediatorze bus mastering wykorzystywany jest przez kartę muzyczną, wtedy pamięć karty graf. używana jest do przechowywania danych dla SB128 - zyskujemy tu przepustowość 132 MB/s do pamięci graficznej zamiast kilkunastu MB/s do FastRAM.
[#12] Re: Pytanie o Grex

@wali7, post #11

czy to oznacza ze taka voodo 3 bedzie dzialac na grexie duzo wolniej niz na medku???

Benedykt

[#13] Re: Pytanie o Grex

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Nie dziala wolniej trust me:D. Wszystko dziala dobrze tulko trza sie bardziej przylozyc do kupowania kart bo sterow do grexa a 1200 jest mniej niz do medka np jestes skazany na jedna karte dzwiekowa. Polecam zerkanac na strone ktora Ci amigafan podal tam masz wszystkie dostepne pod grexa a1200 stery i po nich dobierzesz sobie karty.

Ostatnia modyfikacja: 05.10.06 12:37
[#14] Re: Pytanie o Grex

@Fazior, post #7

Ale tu chodzi o klasicznosc konstrukcji

Aaaa chyba, że tak. W takim razie nie odzywam się więcej. :) Argument bardzo sensowny (serio). Doskonale jestem w stanie zrozumieć to, że ktoś po prostu chce się pobawić w Atari czy Amigę Classic.

Różne rzeczy różnych ludzi interesują. Mi bardziej zależy na systemie operacyjnym, sofcie niż sprzęcie. Ja po prostu przestałem zwracać uwagę na sprzęt. W dzisiejszych czasach na wszystkich platformach sprzęt spadł na plan dalszy. Ludziom nie sprawia już problemu skonstruowanie i produkcja dowolnego sprzętu. Powstają takie cuda, że autorzy oprogramowania nie nadążają z programowaniem tego. Dzisiaj problemem jest soft, systemy operacyjne. Na sprzęt przestało się zwracać uwagę. Ma po prostu działać sprawnie i zapewniać wystarczającą wydajność. Czy dzisiaj kogokolwiek zachwyca karta graficzna za 2500 zł, XBox360 czy PS3? Eeeee... i tak za rok to będzie nic. :) No a grafiką, programem, muzyką się zachwycamy. Dzisiaj sztuką jest zrobić grę, a nie zrobić konsolę potrzebną do odpalenia tej gry. :)

[#15] Re: Pytanie o Grex

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Nie powinno być żadnej różnicy... brak bus masteringu to problem dla piszących sterowniki pod to, bo muszą dusić się w niskiej przepustowości slotu rozszerzeń i nie mogą wykorzystać Video Ram do celów innych niż wymyslone przez producenta karty graf. Różnica jest tylko wtedy, gdy wykorzystujesz transfery pomiędzy urządzeniami PCI, a w przypadku karty graf. i tak dane muszą zostać obrobione przez CPU.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem