kategoria: A600
[#1] Naprawa CIA w A600
Witam.

Czy jesteście w stanie polecić kogoś, kto byłby w stanie wymienić kostki CIA w A600 na sprawne?
Jestem prawie pewien, że któraś z nich strzeliła przy montażu SUMa A600: Ami cierpi na losowe resety (lub pętle resetów), często wyświetla jasnoszary ekran, nie zawsze startuje z SD/CF (zatrzymuje się na czarnym ekranie lub logu kicka 3.1). Nie działa też klawiatura (za to...ta z USB działa znakomicie), a program Advanced Amiga Analyzer również sugeruje awarię CIA (komunikat o braku sygnału na portach parallel/serial). Dotychczas wszystko działało klawo.

Kondensatory nowe. Wersja płyty to rev 1.5, a zasilanie idzie z AT firmy Fortron.

Chciałbym to naprawić, lub ew. kupić drugą, sprawną płytę za jakiś dobry piniondz (najlepiej bez kickstartu i modulatora).

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 17:10:59 przez Jedras
[#2] Re: Naprawa CIA w A600

@Jedras, post #1

Do testowania portów tym programem potrzebujesz przystawki inaczej ujrzysz to co ujrzałeś.

Za klawiaturę odpowiada kontroler klawiatury, może to on nie działa i generuje resety. Sum jest tylko podłączony do sygnałów, które idą z kontrolera do CIA.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 17:14:19 przez sanjyuubi
[#3] Re: Naprawa CIA w A600

@sanjyuubi, post #2

Hmmm...

A jest szansa, że ktoś będzie potrafił to poprawnie zdiagnozować i naprawić? Sam niestety nie dysponuję ani odpowiednimi narzędziami, ani umiejętnościami

W chwili obecnej Ami leży w szafie - nawet nie miałem okazji nacieszyć się z Vampire...
[#4] Re: Naprawa CIA w A600

@Jedras, post #3

Cześć. Jeśli nie znajdziesz nikogo w pobliżu to możesz ta płytę wysłać do mnie to bym ja zdiagnozował i ewentualnie naprawił.
[#5] Re: Naprawa CIA w A600

@Marcin74, post #4

Na razie możemy się chyba wstrzymać.

Po wsadzeniu Furii, wszystko działa (nawet klawiatura) jak należy. Vampire dziwnie luźno siedzi - chyba tu tkwi problem.

[dodano później]Karta miała dość mocno pochowane piny w gniazdku. Lekko poodginałem do środka punkową agrafką i na razie Ami działa bez zarzutu :)

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 18:49:58 przez Jedras
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem