[#1] Gvp Impact A500 HD8+ Series II
Witam,

Mam problem z takim kontrolerem jak poniżej :
http://amiga.resource.cx/exp/impact500mk2
Rewizja 6 PCB. Nie mogę zabootowac z niego systemu (WB2,1). Komputer to A500 i KS 3.1, w BOOT MENU nie widac dysku/partycji , ale w BOARD DIAGNOSTIC urządzenie zgłasza się i ma status WORKING.
Wgrałem ROM w wersji 4.15 , taki jak jest dostepny na stornie.
Za pomoca dołączonej dyskietki mogę przygotować HDD i założyć partycje.
Pod WB 2,1 widac normalnie dysk i partycje, więc sformatowalem HDD i skopiowałem na niego system. Komputer nie uruchamia się z HDD tylko przechodzi do menu z dyskietką.
Dodam, że przełącznik na obudowie jest w pozycji AUTOBOOT, ale nie przynosi to żadnego rezultatu.
Może ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryźć ?
[#2] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@rs2008, post #1

Witam,
A ustawiłeś partycję botowalną tą na którą wgrałeś workbencha?

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2016 00:36:27 przez Amigo-A1200-040
[#3] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@rs2008, post #1

Czy ustawiłeś aby partycja systemowa była bootowalna? Jaki użyłeś system plików?
Mogę się mylić, ale czy pod Early Startup Menu (czy jak ono się nazywa) widać partycje obsługiwane przez inny sterownik niż scsi.device? Bo mam wątpliwości.
[#4] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@wali7, post #3

System plików to FFS, partycje ustawiałem botowalna programem ExpertPrep. Pod WB standardowy HDToolBox nie widzi dysku.
Ale w przypadku standardowego HDD, nawet jak partycja nie jest BOOT to jest widziana w BOOTMENU Amigi. O co kaman ?
[#5] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@rs2008, post #4

Udalo sie podzielic dysk HDtoolBOX'em i ustawic partycje jako bootowalna. Ale niestety nadal nie moge zabotowac A500 z tego dysku pod GVP. Czy problemem moze byc np. dodatkowa pamiec w A500 ( mam wlutowane dodatkowe 512kb na płytę) ?
[#6] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@rs2008, post #5

Pamięć na płycie nie powinna przeszkadzać, bo to jest chip ram, a na rozszerzeniu masz prawdziwy fast ram. A jaki masz priorytet bootowania dh0? Powinno być -10.
Zasadniczo nie powinieneś widzieć animacji dyskietki, bo powinieneś ( w przypadku pustej partycji systemowej) wylądować w oknie CLI.
[#7] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@wali7, post #6

Priorytet początkowo był -10 , zmieniłem teraz na 0, ale nie przyniosło to żadnych rezultatów.
Podstawowe pytanie, czy powinienem widzieć partycje z GVP w BOOT MENU. Z dodatkowego kontrolera IDE, wpietego na procesor takie partycje sa widoczne.
[#8] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@rs2008, post #7

Kontroler wpięty na procesor jest obsługiwany przez wbudowany w kickstart sterownik scsi.device. Twój kontroler jest obsługiwany przez inny sterownik, więc raczej nie powinien być widoczny.
[#9] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@rs2008, post #7

U mnie wszystkie partycje w BOOTMENU są widoczne, nawet te z zewnętrznego dysku podpiętego pod centronics, boot mogę puścić z każdej partycji.. tyle że mam Gvp podpiętego po A500+, a jaka jest różnica to wiesz.
[#10] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@rs2008, post #1

Witam.
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale ja po prostu w dyskietce INSTALL (OS3.1, ale pewnie dla OS2.1 to, to samo) w Tooltypach zmieniłem nazwę scsi.device na gvpscsi.device i normalnie zainstalowałem SYSTEM (Boot Priority 0, Autoboot kontrolera włączone).
Z komentarzy nie jestem pewien, czy tak próbowałeś.
Powodzenia w każdym razie.

P.S.
W BOOTMENU widzę partycje twardziela jako gvpcsi.0.
[#11] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@Kitech, post #10

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Tak jak pisałem wczesniej, pod KS 3.1 partycje z dysku podpietego pod GVP nie sa wogole widoczne.
Dysk podzielilem za pomocą HDtoolbox'a a nastepnie skopiowalem gotowca systemu z innego HDD.
Jesli mozecie (AdamZeku , Kitech) zgrac oryginalny ROM z waszych kontrolerow i podeslac to bardzo bym wdzieczny, moze w nim tkwi problem.
Podepne jeszcze calosc pod gola A500 i wtedy zobacze czy to cos zmieni.
[#12] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@AdamZeku, post #9

Centronisc ? Czy na pewno ?
[#13] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@Norbert, post #12

[#14] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@AdamZeku, post #13

A jaki to Centronisc? Przeciez to SCSI
[#15] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@Norbert, post #14

eeee tak.
[#16] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@Norbert, post #14

Na zdjeciu akurat jest kabel LPT do drukarki (36 zlacz na wtyczce centronics).
SCSI jest podobny tylko szerszy (50 zlacz).
[#17] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@lekarz_med, post #16

fakt.. nie policzyłem pinów na fotce:)

miło być to oczywiście
[#18] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@rs2008, post #11

Chętnie. Ale jakim oprogramowaniem to można zrobić?
[#19] Re: Gvp Impact A500 HD8+ Series II

@Kitech, post #18

No właśnie nie wiem, może ktoś ma jakiś pomysł? Ja mam programator i po prostu wkładam kość i odczytuje /programuje zawartość.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem