kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Problem z emulatorem floppy na HXC
Problem:
- Po wybraniu obrazu dyskietki nie pojawia się nic pod workbenchem. Po resecie amiga nie bootuje się z wybranej dyskietki.

Co się "stao":
Ostatnio grzebałem w "szafce" z 1200tką. Wszystko działało, aż rozłożyłem sprzęt, poddałem wymianie kondensatory na płycie, przeczyściłem i poskładałem sprzęt do kupy.
W "boot options" po podłączeniu emulatora dyskietek pojawiają się 4 stacje (nie wiem czy to poprawne) DF0,DF1,DF2,DF3. Na liście nie ma problemów, ale nie pamiętam czy wcześniej były widoczne aż 4sz napędów.

Co zrobiłem bardzo źle:
Wcześniej wszystko działało, przy podłączaniu przesunęła mi się taśma i włączyłem amigę. Na pulpicie pokazała się ikona dysku z etykietą "BAD". Wyłączyłem komputer, podłączyłem poprawnie, ale od tej pory komputer nie czyta ani nie bootuje się z dyskietki.

Czy zepsułem urządzenie? Coś mogło się spalić? A może po prostu jak podłączałem mogła się jakaś zworka poluzować?
Zielony jestem w temacie. Wcześniej przekonwertowane obrazy dyskietek od razu działały

Wersja urządzenia jak w opisie na PPA

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
[#2] Re: Problem z emulatorem floppy na HXC

@Koyot1222, post #1

Jesli bez podlaczonego hxc w bootmenu widac tylko df0, to uwaliles emulator.
Jesli nie , to plyte amigi.

Sprobuj uzyc innej tasmy fdd
[#3] Re: Problem z emulatorem floppy na HXC

@Norbert, post #2

Jeśli odłączę emulator to w boot menu nie widać "df0".
Po podłączeniu emulatora w boot menu pojawia się "df0", "df1","df2" i "df3".
Nie wpadłem na to żeby starą stację podłączyć i zobaczyć
[#4] Re: Problem z emulatorem floppy na HXC

@Norbert, post #2

Problem rozwiązany! OK

Wina:
Odwrotnie włożona/podłączona wtyczka taśmy do płyty!

Całe szczęście nic się nie stało, nic się nie spaliło, urządzenie pracuje normalnie.
W "boot menu" jest już tylko jedno "DF0".
Obrazy dyskietek są widoczne pod workbenchem. Bootowalne obrazy, startują od razu po wybraniu z menu urządzenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem