kategoria: Sprzęt
[#1] Podłączenie wewnętrznego FDD jako zewnętrzny.
Na wstępie chciałem się przywitać - to mój pierwszy post na forum. I od razu proszę o wyrozumiałość. Posiadaczem komputera Amiga jestem w zasadzie od niedawna, jeszcze mało co tutaj ogarniam, ale chciałbym się douczyć

Kilka lat temu dostałem od kolegi Amigę 500. Z braku czasu, przeleżała w piwnicy kilka lat. Niedawno ją odkurzyłem, dokupiłem do niej stację Gotek (w wersji z softem HxC), zamontowałem i zacząłem odrobinkę pogrywać. Ale niewiele - nadal z braku czasu. Ostatnio wiedziony impulsem i perspektywą dalszego rozwoju, zakupiłem Amigę 600. Przełożyłem do niej Goteka z A500 i teraz sytuacja wygląda tak, że mam dwie Amigi, ale przy braku sensownego sposobu przenoszenia obrazów dyskietek na nośnik, jedna jest bezczynna (A500). A chciałbym ją sobie do pracy zabrać, coby zadać szyku () i pograć w coś w wolnych chwilach.

Pomyślałem, że najlepiej by było, gdybym mógł podłączyć oryginalną stację z A600 (działająca) jako zewnętrzną. Wtedy mógłbym bez większych problemów przegrywać obrazy z Goteka na dyskietki. Ale nie mam pojęcia, jak to osiągnąć. Znalazłem co prawda na Amigastore.eu adapter, który to umożliwia, ale ma on jedną wadę - cenę. Na chwilę obecną wychodzi z przesyłką około 140PLN. I tak się zastanawiam, czy może u nas w Polsce ktoś czegoś podobnego nie robi? Wydać więcej niż mniej zawsze zdążę, a wolałbym jednak trochę mniej.
[#2] Re: Podłączenie wewnętrznego FDD jako zewnętrzny.

@perinoid, post #1

Nie potrzebujesz goteka, żeby przegrywać obrazy dyskietek. Jak masz A600 to podłącz do niej po IDE (gniazdo na płycie) jakiś stary dysk 2,5cala (tańsza opcja) lub przejściówkę SD2IDE ew. CF2IDE. Na PCcie pod WinUAE zainstaluj z ADFów Workbencha na tym dysku/karcie SD/CF i wgraj na nie programik ts gui (lub podobny) oraz bibliotekę obrazów ADF. Potem przełóż tak przygotowany dysk do Amigi i odpal. Pod workbench uruchamiasz ts gui i tam przegrywasz obraz ADF na dyskietkę. Musisz mieć Kickstart w wersji 2.05 lub wyższej bo tylko na takim da się uruchamiać Amigę bezpośrednio z dysku.

Druga opcja (z gotekiem) to zakup zewnętrznej stacji dysków - koszt około 100PLN + przesyłka.

Tylko zainstaluj WB w wersji 2.1 bo WB3.1 wymaga kickstartu w wersji 3.0/3.1 a i zużywa więcej RAM co przy gołej A600 ma znaczenie (zabraknie pamięci do uruchomienia TS GUI).

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 07:41:51 przez jimmy
[#3] Re: Podłączenie wewnętrznego FDD jako zewnętrzny.

@jimmy, post #2

Opcja 3.

uruchamiasz workbench z dyskietki i musisz zaimpletować sterowniki CF pcmcia i program ts gui.

Wsadzasz kartę cf z adapterem pcmcia do PC lub jak nie masz w PC pcmcia to są czytniki usb na sd/cf/itd.... nagrywasz adfki na cfke i wsadzasz cfke z adapterem do portu pcmcia w amidze 600 i nagrywasz na dyskietki.
[#4] Re: Podłączenie wewnętrznego FDD jako zewnętrzny.

@maliniak, post #3

OK. To już wiem, jak sobie poradzić BEZ Goteka. Taśmę już mam, dysk 2.5 cala jakiś leży w szufladzie, ale wymyśliłem, że ponieważ mam przejściówkę ATA-44 <-> mSATA, to takiego właśnie rozwiązania spróbuję. Tylko czekam na dostawę samego dysku SSD (24GB powinny do wszystkiego wystarczyć, o ile ruszy). No i dodatkowe rozszerzenie 1MB RAM też do mnie jedzie. Więc generalnie mógłbym bez Goteka sobiei poradzić. Ale, jakby nie patrzył, nie o to mi chodzi. Goteka chcę zostawić bo jest poręczny do ładowania gier (głównie o to mi chodzi, Amigi do pracy używać nie zamierzam). Więc wracam do pierwotnego pytania - czy jest (w Polsce) dostępne jakieś tańsze rozwiązanie na podłączenie wewnętrznej stacji jako zewnętrznej? Celowo pytam o gotowe, bo jeśli chodzi o elektronikę, to lepiej mi do ręki lutownicy nie dawać W grę wchodzi jeszcze zakup po prostu zewnętrznej, ale nie widzę takowych na Allegro.
[#5] Re: Podłączenie wewnętrznego FDD jako zewnętrzny.

@perinoid, post #4

Witam kolegę z sekretnej, facebookowej, grupy Pixel'a.
Zewnętrzne stacje robi(ła) Sakura. Looknij www.retroami.pl i tam zasiegnij rady. Tanie te stacje nie są no ale takie juz dziś mamy realia amigowania.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 10:31:14 przez michalmarek77
[#6] Re: Podłączenie wewnętrznego FDD jako zewnętrzny.

@michalmarek77, post #5

Ano. Od "Pixeła"

Stacje Sakury widziałem. Niestety, ostatnia cena w sklepie to było 259zł. Do tego niedostępna. To już prędzej skończy się na tej przejściówce z pierwszego mojego posta za ~140zł.
[#7] Re: Podłączenie wewnętrznego FDD jako zewnętrzny.

@perinoid, post #6

Niedawno widziałem na olx ktoś sprzedawał taką elektronikę do stacji zewnętrznej za 40 PLN. Chyba została ostatnia sztuka. Druga opcja to polutować samemu - są schematy do tego na forum. Ja nie potrafię więc kupiłem starą stację zewnętrzną.
EDIT tu jest Stan nieznany

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 10:59:53 przez jimmy
[#8] Re: Podłączenie wewnętrznego FDD jako zewnętrzny.

@jimmy, post #7

Dzięki na namiar. Jakoś nie budzi zaufania, zwłaszcza opis, chociaż cena sensowna. Ja właśnie za lutowanie nie chcę się zabierać bo na pewno coś skaszanię - mam do tego talent
[#9] Re: Podłączenie wewnętrznego FDD jako zewnętrzny.

@perinoid, post #8

To pozostaje polować bo lokalnych giełdach. Na alle ceny stacji zewnętrznych (kompletnych z obudową i stacją dyskietek) są rzędu 100 PLN + KW (licytacyjne i kup teraz). Swoją upolowałem może z 10 PLN taniej.
Tańsze będzie tylko rozwiązanie z dyskiem. Najpierw podpiąć normalną FDD - ponagrywać na dyskietki z plików ADF. Potem FDD zastąpić gotekiem a dyskietki użyć w A500.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem