kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500
Cześć

Mam na imię Arek. Jestem 40 letnim :P fanem Amigi 500. Jako dorosły już facet kolekcjonuję i upiększam swoje zdobycze. Znalazłem firmę w Polsce, która jest gotowa wykonać nową blachę do A500, tę pomiędzy górną obudową a płytą główną. W moich egzemplarzach te blachy są w opłakanym stanie. Warunek to niestety minimum 100 sztuk. szukam 95 lub więcej (4 blachy biorę ja) chętnych do tego zakupu. Od razu uprzedzę pytanie - nie. Nie zarabiam na tym. Poniżej kalkulacja. Chodzi mi o blachę a nie o kasę :)

Koszty 1 blachy kształtuje się między 80-90 zł.

Fragment korespondencji z firmą GlobMetal:

Jeśli są zainteresowani zróbmy listę, potem zrzutkę i możemy próbować powalczyć :)

Wszystkiego dobrego
Arek
[#2] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@yugorin, post #1

A masz może rysunek tej blachy w jakimś formacie elektronicznym (DWG czy coś)? Z ciekawości bym spytał ile takie coś u mnie w firmie by kosztowało. Zakładam że to jest wypalane na laserze.
[#3] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@madman15, post #2

Nie. Całość wymiarowania spadła na tę firmę. Ja dostałem tylko kalkulację.
[#4] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@yugorin, post #3

Ta "blacha" to tzw ekran.

Jak będzie dobrze zrobione i spasowane itd pisz mnie na 5 sztuk.

Warto zagadać z twórcami Vampire 500 oraz Savy68k. Niech blachy będą "kompatybilne" z tymi 2 kartami turbo.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2016 10:49:33 przez pong777
[#5] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@pong777, post #4

Wolałem napisać "blacha" bo ekran.. wiesz, żeby nie padło pytanie "Robisz monitor z blachy?"

OK. Czekam na cenę prototypu i termin realizacji. Wersję pod te karty turbo możemy wykonać osobno, gdy będą wszystkie wymiary. Firma otwarta. Technolog który to wszystko wyceniał sam miał kiedyś A500.

pozdrawiam
[#6] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@yugorin, post #1

Mam już cenę prototypu. 167,28 zł. Wyprodukują po 25 kwietnia tego roku :). Zamówione, zapłacone. Dostępne są trzy różne materiały.

DC01 – gatunek stali czarnej, zimno walcowanej
DX51D – gatunek stali czarnej z powłoką cynkowaną
304 – gatunek stali nierdzewnej

Zamówiłem ten najtańszy. Zobaczymy co to wyjdzie i jak się wpasuje do A500.

Dam znaki.

pozdrawiam
Arek
[#7] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@yugorin, post #6

Jak ze stali czarnej to będzie rdzewieć.
Nierdzewka to przerost formy nad treścią. Jest ze 4x-5x razy droższa od blachy czarnej i ocynkowanej.

Cena 90zł za sztukę wydaje się mi duża. Nie dałbym takiej ceny za taką blaszkę.
Poszukaj innego wykonawcy i w innej technologii. Może na prasy będzie taniej.
[#8] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@Tomski, post #7

Czy ja wiem. Za tę blachę z nierdzewnego materiału chcą 94 zł. Za czarną 86.. różnica żadna. Najpierw zobaczę prototyp z tej czarnej. Jak będzie ok a nikogo nie znajdę, to po prostu kupię 4 prototypy nierdzewne i już :D
[#9] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@Tomski, post #7

Nierdzewka jest 4x droższa, fakt. Niemniej tutaj większość kosztów to będzie koszt obróbki, samego materiału pewnie będzie mniej niż kilogram - zatem mamy tu 2 vs 10 zł przy materiale.
Jeśli by doszło do zamówienia, na pewno nie warto rozważać niczego innego niż 304...
[#10] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@madman15, post #9

W sumie racja. Hehehe a wszystko przez to że operuję tonami a nie gramami:).
[#11] Re: Szukam chętnych do wspólnego zakupu blachy A500

@Tomski, post #10

To wiele wyjaśnia. Skala mikro ma swoje zalety.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem