[#1] Bledy sumy kontrolnej na SFSie...
Witam. Niedawno dysk zaczol wywalac mi checksum error na mojej 50gb partycji sformatowanej pod SFSem. Czy da rade cos z tym zrobic? Czy sistnieja jakies narzedzia do "poprawienia" sumy kontrolnej? Dzialam na OS3.9 i dysk ten jest podlaczony podkontroler FastATA.

Dziejuje z gory i pozdrawiam.

[#2] Re: Bledy sumy kontrolnej na SFSie...

@Lokaty, post #1

A zawieszał Ci się komputer podczas zapisu na tej partycji? Bo u mnie (na mosie, ale pod SFS) po paru zwisach IBrowse (miał cache na tej partycji) zaczynały się pojawiać błędy. Pomogło przeformatowanie partycji i założenie cache IBrowse na osobnej, małej partycji w FFS.
Do naprawy SFS jest SFSDoctor, ale tylko dla MOSa (nie wiem też, czy nie ma jakichś problemów z obsługą SFS dla 68k). Jeśli masz dostęp do MOSa, możesz wypróbować ten program.
[#3] Re: Bledy sumy kontrolnej na SFSie...

@wali7, post #2

Dostep do MOSa mam, ale nie lubi mojej BPPC i BV wiec nie bardzo uda mi sie to sprawdzic. Co do zwiechow to problemu takiego nie ma, gdyz objawia sie to podczas odczytu dwoch katalogow z wb (z poziomu dopusa tylko z jednego) tylko requesterem powiadamiajacym mnie o "...checksum error..." :D. Tak wyglada cala historia. Moze jeszcze komus uda sie cos wymyslic? Jak na razie zajmne sie kopiowaniem danych (ok. 30gb - sic!)...

[#4] Re: Bledy sumy kontrolnej na SFSie...

@Lokaty, post #1

Jesli nic nie ma (prg do naprawy), to przekopiuj to co sie da na inny dysk/partycje i zrob format tej z checksumem. Wiem, ze to ostatecznosc, ale przynajmniej problem sie rozwiazuje. :)

[#5] Re: Bledy sumy kontrolnej na SFSie...

@El Amigos, post #4

Tez tak zrobie, ale moze uda mi sie cos wykombinowac - pozyjemy, zobaczymy... .
Pozdrawiam i thx!

[#6] Re: Bledy sumy kontrolnej na SFSie...

@Lokaty, post #3

Po co całe 30GB?! Wystarczy tylko ta partycja która się sypie, potem format i copy nazad.
Tez tak mialem raz czy dwa lecz nigdy nie czekałem co jeszcze moze dziac sie wiecej - kopiowanie i format naprawiało problem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem