[#1] kickstart vs. dysk i aos 3.0
mam problem choć mój stary nigdy na to nie zwracał uwagi ale ja na to zwracam

moje konfigi:
A1200 c= 040/33 16mb ram,hdd 1.3 gb(kiedy rozkrece to zobacze firme) i dodatki (orginalna obudowa klawa)
2 konfig
A1200 c= 040/33 16mb ram,hdd 200 mb(kiedy rozkrece to zobacze firme) i dodatki (orginalna obudowa klawa)

na 1 Amidze zamiast startować z dysku(os 3.0) pojawia sie rózowa plansza z dyskietką(Kickstart 3.0) i dlaczego tak jest?
dopiero po nacisnięciu A+A+Ctrl (czyli po resecie) uruchamia się os?!

na 2 amidze wszystko jest normalnie !

ps.na 3 amidze tez wystepuje ten problem ale ją mam na koncu ...

Ostatnia modyfikacja: 08.10.06 18:53
[#2] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@pwe, post #1

Kickstart 3.0 (39.106) za krótko czeka na hdd, w 3.1 (40.068 ) jest to naprawione.

Ostatnia modyfikacja: 08.10.06 19:01
[#3] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@Sylwester, post #2

a da się jakoś spowolnić kickstarta?

[#4] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@pwe, post #3

wymienić na 3.1 ;)
można też dysk wymienić na szybciej zgłaszający się (pozostaje metoda doświadczalna)
[#5] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@wali7, post #4

wymiana ks mi nie pasuje
a moze go prądem pomysł

Ostatnia modyfikacja: 08.10.06 19:08
[#6] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@pwe, post #5

Z prądem też powinno działać. Jak się nie mylę, to po podłączeniu zasilacza od PC Amiga powinna startować z dysku bez żadnego problemu, u mnie to zadziałało. :D
[#7] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@witekk, post #6

ok spróbuje OK

[#8] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@pwe, post #3

Nic nie zrobisz. Albo wymiana KS-u na 3.1, albo powtórny reset. Lub zakup szybkiego dysku (u mnie nie było problemu z IBM-Travelstar 2.5" 6,2GB. Rozpędził się, zanim Amiga się "obudziła" ) :)

Ostatnia modyfikacja: 08.10.06 22:03
[#9] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@pwe, post #1

W magazynie Amiga był kiedys schemat który opuźniał start amigi o kilka sekund dzięki temu dysk miał dosyć czasu aby się rozpędzić.

Problem wbrew pozorm można rozwiązać. Ja dodolzylem do amig cd-rw x8 x4 x32 a iamiga zaczela normalnie startopwac bez dodtkowego restartu co ciekawe po zamianie na cd x 52 znowu trzeba bylo restartowac.Nie mniej ja mialem wtedy amige w obudowie Tower) Dolozenie do komputera kontrolera scsi take wydluza start Amig (trwa skanowanie szyny)

Benedykt

[#10] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@pwe, post #1

jest kilk awyjsc z tej sytuacji :) :
- szybciej zgłaszajacy sie dysk
- kik 3.1
- sloty zorro z jakimis kartami ;) dzieki nim amiga dluzej sprawdza urzadzenia na starcie i dysk powinien sie rozkrecic :)
[#11] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@pwe, post #3

Można też podpiąc napęd CD-ROM. W dawnych czasach gdy miałem Caviara 850 MB po podłączeniu CD wyżej opisywany problem zniknął.

[#12] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@Olek, post #11

mam CD mitsumi x6 model zapomniałem...
spróbuje wymienić Rom.....
ale czy mi to os-a nie rozwali?

[#13] Re: kickstart vs. dysk i aos 3.0

@pwe, post #12

OS po wymianie KS będzie działał tak samo. Przynajmniej ja tak miałem. Odmówił mi działania tylko DirectoryOpus4, ale wymieniłem go na nowszy i wszystko poszło.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem