[#1] Wyświetlanie adresu IP po podłączeniu do sieci w MiamiDX
Mój konfig to Amiga 1200, KS/WB 3.1, najnowszy ClassicWB, bez wodotrysków, 060-tka z 64MB RAM, kartami sieciowymi PCMCIA 3Com Etherlink albo Netgear MA401/Orinoko Gold pracujące na driverach Prism2.

Na Amidze jest skonfigurowane MiamiDX oraz Samba do współpracy z dyskiem NAS (btw chodzi to wręczy wybornieOK). Miami łączy się z siecią "w tle" tj. po odpaleniu stosu z ikonki od razu się minimalizuje do ikonki na desktopie po czym po kilku sekundach następuje połączenie.

Chodzi mi o to, żeby w jakiś sensowny sposób komputer pokazał mi, że się połączył (lub nie) i to zminimalizował. Ideałem byłoby pokazanie po połączeniu adresu IP na górnej belce WB ale zadowolę się czymkolwiek estetycznym, np. wyskakującym okienkiem (typu output) z Miami pokazującym log/status, że się połączył (albo nie) i zamykającym/minimalizującym do ikonki, próbowałem coś tam ustawiać ale się zakopałem rzeźbiąc i dałem spokój. Czy ktoś mógłby cokolwiek w tej kwestii poradzić?
[wyróżniony] [#2] Re: Wyświetlanie adresu IP po podłączeniu do sieci w MiamiDX

@mccnex, post #1

Jest cos takiego.
Jesli chcesz to miami nie bedzie sie minimalizowac po polaczeniu. Wystarczy zmienic jedna opcje.

Miami udostepnia zewnetrzne sterowanie i kontrole.
Szukaj na aminecie i google "panel miami"

Wszystko jest na ppa :)

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2016 19:39:56 przez Norbert
[#3] Re: Wyświetlanie adresu IP po podłączeniu do sieci w MiamiDX

@Norbert, post #2

Dzięki Norbert, jak zwykle :)

Minimalizację Miami akurat ustawiłem sam, ma się łączyć "na kliknięcie".

Jutro przetestuję Twoje rozwiązania i się pochwalę (mam nadzieję) co mi wyszło.
[wyróżniony] [#4] Re: Wyświetlanie adresu IP po podłączeniu do sieci w MiamiDX

@mccnex, post #1

Jako że w moim Apollo bateria od zegara jest padnięta - mam do Miami podpięty skrypt typu "netclock" - uruchamiam Miami, jak się połączy to wyrzuca okno synchronizacji czasu, które znika po paru sekundach, tak że wiem że się połączyło :)
[#5] Re: Wyświetlanie adresu IP po podłączeniu do sieci w MiamiDX

@madman15, post #4

Elegancko, a ten skrypt to skąd?
[#6] Re: Wyświetlanie adresu IP po podłączeniu do sieci w MiamiDX

@mccnex, post #5

Ja używam sntp. Jedyne co wcześniej trzeba zrobić to "setenv TZONE=UTC-2" (piszę z pamięci, ale chyba tak to właśnie było). Wszystko mam złożone w skrypt i ten skrypt wykonuję po uzyskaniu połączenia. Działa jak natura chciała . Słowo wyjaśnienia: sposób synchronizacji czasu który jest wbudowany w miami, jest dość archaiczny i nie udało mi się z niego skorzystać w mojej sieci. NTP to aktualny standard synchronizacji czasu, łączysz się np. z pl.pool.ntp.org i całość trwa ułamki sekundy, a wbudowana w miami synchronizacja trwa i trwa, aż do timeoutu.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2016 22:18:28 przez baderman
[wyróżniony] [#7] Re: Wyświetlanie adresu IP po podłączeniu do sieci w MiamiDX

@mccnex, post #5

To jest chyba to, ale musiałbym w domu potwierdzić.
Jak nie zapomnę i znajdę trochę czasu, to nagram jak to działa - u mnie minimalizuje się Miami, za kilka sekund wyskakuje okienko netclocka (albo Miami że nie może się połączyć - mam nadłamany kabelek od karty sieciowej).

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2016 06:29:57 przez madman15
[#8] Re: Wyświetlanie adresu IP po podłączeniu do sieci w MiamiDX

@madman15, post #7

Dzięki panowie, ogarnąłem sobie Control Panel w wersji MUI, pokazuje to co chciałem. Kwestię aktualizacji czasu z Internetu też sobie opracuję w wolnej chwili.

OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem