kategoria: A500
[#1] Amiga500 po ponad 20 latach
Witam,

przepraszam (moderatora) jeśli to nie ten wątek. mam prosbe do osob z okolic Rudy Sląskiej (Kochłowice) w ktorej akutalnie mieszkam.
po ponad 20 latach odzyskalem/odkupilem ten sam egzemplarz Amigi, ktora sprzedalem kiedys (byla caly czas w rodzinie).
niestety zasilacz i dioda power-led nie przezyla, ale podlaczylem ja na zasilaczu od peceta i dziala. bede naprawial zasilacz.
natomiast ja w innej sprawie. bylbym badzo wdzieczny za odegranie jednej dyskietki z jakims demem zebym mogl sprawdzic czy dziala dzwiek i stacja dyskietek czyta - prosbe swoja kieruje do osob z okolic RudyŚląskiej (Kochłowice). podjechal bym na chwilkę i odkupił taką dyskietkę, lub zapłacił za przegranie. jesli sie okaze ze wszystko ok to kupie do Amigi Gotek'a.
z gory dzieki za pomoc wszystkim chetnym.

zalaczam fotki Ami z wczoraj.

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2016 10:44:33 przez piotrtal
[#2] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #1

Zerknij na priv.
[#3] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #1

Nie ma nic piękniejszego niż odgrzebana, własna Pięćstetka szeroki uśmiech
Przyjedź z nią na jakiś zlot to wyjedziesz z dyskietkami i innymi gadgetami :)
imprezy są na kalendarzu

PS. spoko kot ;)

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2016 11:53:57 przez Vato
[#4] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@Vato, post #3

No Paanie.. to ja nie wiedzialem ze takie imprezy jeszcze są. Dzieki za info.
Kiedyś nawet po copy party jeżdziłem, giełdach na grzybowskiej w warszawie i jakieś amigowe dwa Ziny dyskietkowe się popełniło :)

hm.. wlasnie patrze i wiekszość imprez ma miejsce daleko od Katowic. Jest tutaj cos blisko organizowane?
Skoczów - znalazłem (blisko BielskaBiałej)

dzieki!

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2016 12:30:54 przez piotrtal

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2016 12:32:09 przez piotrtal
[#5] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #1

[offtop] fajny kotek siedzi, pije i chrupki Jak na niego wołasz?
[#6] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #4

SACP jest w Siemianowicach Śląskich za kilka tygodni ziom

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2016 12:46:35 przez Vato
[#7] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #4

W maju jest SCAP w Siemianowicach Śl.
[#8] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@snajper, post #5

Dziekuje Wam za odpowiedzi.
Bede mial na uwadze te lokalne impresy.

PS. kot ma na imie Rysiek
[#9] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #1

Jak chce Ci się podjechać na Karmańskie, to mogę Cię teraz poratować tymi trzema dyskami.

Niestety, tylko takie dyskietki mam teraz w domu. One były nagrywane w okolicach 93 roku, więc nie gwarantuję działania ale Technological Death powinno śmigać :)
[#10] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #1

Jak chcesz to przyjedz na Bykowinę - mam kilka nagranych dyskietek dla kogoś kto się po nie nie zgłosił. Mogę też Ci dać stacje pctową i przerobiony kabelek bo Twoja stacja mogła paść
[#11] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@sunater, post #10

dzieki wszystkim za oferty pomocy.
[#12] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #11

Podłączę się pod temat, bo może lokalnie znajdę to czego szukam, a widzę trochę ludzi z miasta i okolic, a i mało kto czyta tzw giełdę(chyba) :).

A więc może ktoś ma tzw złom z Amigi 600? Potrzebuję mocowania stacji dyskietek, śrubki wszystkie i jeszcze interesuje mnie membrana klawiatury. Moją już ciężko uratować mimo prób z wtapianiem druta, klejeniem-lakierowaniem srebrzanką czy foliami aluminiowymi :(

Chciałem sobie ładnie A600 skompletować i jak kupiłem za 230zł to myślałem, że cena ok ale po naprawach i podstawowych dodatkach gdy zobaczyłem podsumowanie paypala to z takiej sumy zrobiło się prawie 600zł, przesyłki dobijają strasznie do ceny dlatego pytam sąsiadów z miasta :/.
A przede mną jeszcze do kupienia fast, karta cf do pcmcia z adapterem i joy ale to jak ogarnę nową robotę :>

Dzięki i wybaczcie za wtopienie requestu ze A600 do tematu A500... ()
[#13] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@Sidroff, post #12

mały update:

od forumowicza Sunater dostalem bezinteresownie dyskietki + joystkick do Amigi. Bardzo Ci dziękuję za pomoc!

chyba jednak stacja jest walnięta - niestety nie czyta dyskietek. kręci przez 3 sekundy i kalibruje głowicę na 6 razy (trzy do przodu trzy do tyłu) - tak jak by dyskietka była czysta i nic sie nie dzieje. Albo jest tak jak mówiłeś Sunater, że jeśli dyskietki były nagrywane na innej stracji (PCtowej albo innej Amigowej) to mogą być problemy z odczytem. mam nadzieję ze to jest problemem. Więc dalej nie wiem czy audio dobre i porty myszy i joysticka.

na jutro jestem umówiony na odbiór Goteka więc jest jeszcze taka ewentualność ze być może będę mógł ją (Amigę) pretestować z forumowicze Bacus10 przed zakupem Goteka.

dzięki wszystkim za pomoc. dam znac co i jak.

aa.. i oryginalny zasilacz naprawiony ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2016 20:08:08 przez piotrtal
[#14] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #13

co do goteka to pendrivy weź - najlepiej kilka XP a mówiłem że dam CI stacje i będziesz miał pewność :P
[#15] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@sunater, post #14

A co. nie wszytkie pendrivey chodza na goteku?
mam zewnetrzny dysk USB 2'5 cala - bedzie chodził?

no moglem wziaść, ale nie chcialem jnadużywać już i tak zbyt dobrego serca ;) wiesz jak jest.

Pozdr.
[#16] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #15

bywa różnie z tymi pendrivami - wiem z doświadczenia. Z dyskami podobnie.... Czasem działają czasem nie
[#17] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@sunater, post #16

Hej wszystkim,

Amiga bangla (kupilem Goteka na scortexie). Niestety wewnetrzna stacja okazała się niesprawna.

Mam pytanie: szukam paczki z demami scenowymi na amigę. Wszystko co zanazłem nadaje sie do pojedyńczego klikania i ściągania - nie mogę nigdzie ściągnać pełnej paczki.

np tutaj:
http://www.google.pl/roms/commodore-amiga-demos-3

chodzi mi o to zeby ściągnąc wszystkie w jednym zipie - czy jest taka możliwość?

dzięki.
[#18] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #4

Skoczów

Gdy będziesz w Skoczowie, to zajedź dalej, do Ustronia. Tam jest Czantoria. Polecam wejść przez Małą Czantorię, na Dużej wejść na wieżę obserwacyjną i zejść szlakiem narciarskim obok kolejki linowej. Koniecznie przez Małą Czantorię, miejscowi, fajni ludzie pokażą jak dojść.
[#19] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@piotrtal, post #17

Kup najnowszy Amigazyn. Do magazynu dołączone jest DVD z całą toną dem.
[#20] Re: Amiga500 po ponad 20 latach

@michalmarek77, post #19

Przyjeżdżaj na zloty to potem masz tak:

PS. Pięćsetka z gotekiem jest fajna na początek, ale jak się wciągniesz to pewnie dokupisz jeszcze inną Amigę z dyskiem twardym i działającą stacją a potem kartę turbo OK

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2016 00:25:09 przez Vato
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem