[#1] Ext2FS?
Poczytalem na wiki i bardzo ciekawy jest ten filesystem :) Jaka jest wydajnosc szybkosci EXT2 vs SFS/2 Jak sprawa ma sie z plikami powyzej 4GB na AmigaOS 3.x tzn. czy da sie ruszyc taki plik jak na SFS2 Czy sprawdzal juz ktos EXT2 na plikach powyzej 4GB z programem FryingPan Czy EXT2 mozna uzywac juz normalnie jak kazdego innego filesystemu pod AmigaOS, czy ma jeszcze jakies ograniczenia

[#2] Re: Ext2FS?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Ciekawy to on nie jest. Jest prosty jak konstrukcja cepa radzieckiego i tylko przez to jest w miarę niezawodny.

Jeżeli chodzi o moją implementację to w testach wydajnościowych obecniej jest szybszy od FFSa, ale wolniejszy od SFSa. Chciałbym tu podkreślić, że nie był on pisany z myślą o szybkości pracy, a raczej niezawodności.

Obsługi plików>2GB jak na razie nie ma i nieprędko będzie (konstrukcja dos.library tego nie umożliwia). Pliki >2GB są w mojej wersji odczytywane jako pliki ucięte do 2GB. Zablokowana jest możliwość modyfikacji takich plików.

Ext2FSa można używać już normalnie jak każdy inny amigowy system plików, jednak należy pamiętać, że nie wszystko jest obsługiwane. Z istotniejszych rzeczy brakuje tzw. notyfikacji, ale nie przeszkadza to bardzo w pracy.

Kolejną rzeczą o której należy pamiętać jest to, że obecnie mój sterownik działa w trybie Ext2, a nie Ext3 - czyli nie posiada obsługi tzw. kroniki (journal), więc awaria w czasie zapisu pozostawia system plików w stanie "uszkodzonym" i wymagana jest interwencja programu do sprawdzenia poprawności struktury dysku - fsck (chwilowo dostępny tylko dla Linuksa/Uniksów).

[#3] Re: Ext2FS?

@Marek Szyprowski, post #2

jak testowales predkosc? jaki blocksize dla ext2, ffs i sfs?
[#4] Re: Ext2FS?

@Valwit, post #3

Z tego co pamiętam to standardowe ustawienia - FFS - 512, Ext2 - 1024 (mniej nie może być), SFS - 512. Testy wykonałem głównie z ciekawości, więc nie przywiązuję do nich zbyt dużej wagi. Testowałem na Pegazie, a różnice były w sumie nie za duże. Jak masz czas to możesz się pobawić i zrobić jakieś testy z prawdziwego zdarzenia. Generalnie przez swoją budowę EXT2 nie może być zbyt szybki.

[#5] Re: Ext2FS?

@Marek Szyprowski, post #4

ustaw wszystkie 3 na 4096 :)
[#6] Re: Ext2FS?

@Valwit, post #5

SFS działa wolniej przy rozmiarze bloku innym niż 512 bajtów.

[#7] Re: Ext2FS?

@szuler, post #6

do tego dąze. ffs jak i fat przy wiekszych przyspieszaja. a blok 512 i tak jest bey sesnu
[#8] Re: Ext2FS?

@Valwit, post #7

Mógłbyś rozwinąć bezsensowność bloku 512?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem