[#1] Amiga + CD ROM = RESET
Mam mały kłopot. Otóż zrobiłem sobie kabel zasilający CD ROM z gniazda dodatkowej stacji dysków. Prawidłowo poprowadziłem +5, +12 volt i masę. Na pierwszy rzut oka wszystko powinno być ok i tak przez moment było. Napęd się montuje i wczytuje płyty. Tak było do jakiegoś trzeciego użycia. Teraz jak mi się napęd rozkręca to Amiga mi się resetuje. Dodam że pracuję na zasilaczu PC-towym, więc chyba mocy mam dość. Czy może takie podpięcie zasilania dla CD romu za bardzo obciąża płytę główną, a może kondensatory? Co może być przyczyną?
[#2] Re: Amiga + CD ROM = RESET

@nostrum666, post #1

Zasil sobie napęd CD bezpośrednio z zasilacza i zobacz co się będzie działo.
[#3] Re: Amiga + CD ROM = RESET

@nostrum666, post #1

Przy rozruchu płyty napęd pobiera dużo prądu, a ścieżki zasilające w amidze nie są zbyt grube, więc spada napięcie. Zasilaj wprost z zasilacza, albo podlutuj wtyczkę CD-ROM do gniazda zasilającego.
[#4] Re: Amiga + CD ROM = RESET

@sanjyuubi, post #3

Miałem wcześniej podpięte pod zasilacz i było ok. Czytałem że można też tak zasilać z gniazda stacji dysków, wygląda jednak na to że nie ma sensu męczyć ścieżek i lepiej będzie powrócić do zasilania bezpośredniego. A myślałem że może będzie to wina kondensatorów bo jak wczytywało płytę to pokazywały się poziome paski wzdłuż ekranu.
[#5] Re: Amiga + CD ROM = RESET

@nostrum666, post #4

Można, ale to bardziej wersje SLIM i też nie wiem czy wszystkie.
[#6] Re: Amiga + CD ROM = RESET

@sanjyuubi, post #5

Podłączyłem bezpośrednio pod zasilacz i... znowu reset. Podejrzewam że napęd jest na wykończeniu ale nie mam innego żeby to sprawdzić. Cóż, na razie muszę dać sobie spokój aż znajdę jakiś inny.
[#7] Re: Amiga + CD ROM = RESET

@nostrum666, post #6

Dużo czasu minęło ale rozwiązałem problem. Winny okazał się zasilacz, swoją drogą zasilacz do PC przerobiony do współpracy z AMI. Wygrzebałem gdzieś w szafie inny, stary zasilacz ATX, wymieniłem w nim kondensatory, trochę w nim pogrzebałem, aby go przystosować do przyjaciółki i teraz już AMIGA łyka wszystkie płyty jak pelikan OK

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2017 20:32:48 przez nostrum666
[#8] Re: Amiga + CD ROM = RESET

@nostrum666, post #7

OK
Jak to ogólnie wygląda z kompatybilnością Amig z zasilaczami ATX. Te zasilacze to zasilacze impulsowe, ma to wpływ na użytkowanie?
[#9] Re: Amiga + CD ROM = RESET

@kubaslonka, post #8

Nie zauważyłem żadnej różnicy w użytkowaniu. Zresztą do CD32 też chyba były zasilacze impulsowe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem