kategoria: A500
[#1] Amiga 500 - żółty ekran
Witam. Mam nowy nabytek: Amiga 500, płyta główna rev. 5, Kickstart 1.2

Po uruchomieniu (bez włożonego rozszerzenia pamięci) wyświetla żółty ekran.
Z rozszerzeniem pamięci Amiga działa. Nie zgłasza błędów. Program "Advanced Amiga Analyzer" nie zgłasza problemów z pamięcią. Kondensatory profilaktycznie wymieniłem.
Jedno co jeszcze zauważyłem przełącznik włączający i wyłączający rozszerzenie pamięci nie działa - pamięć jak jest włożona działa zawsze. Po wyciągnięciu rozszerzenia pamięci żółty ekran. Żółty, nie zielony. Wymieniając kondensatory płytę główna obejrzałem nie widać upalonej ścieżki.

Żółty ekran czytam:
YELLOW: If 68000 found an error before the error trapping software (GURU) was running.
Z czego wnioskuje, że to błąd który zgłasza procesor przed uruchomieniem programu diagnostycznego.

Jakieś propozycje?

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2016 13:10:03 przez robertos231
[#2] Re: Amiga 500 - żółty ekran

@robertos231, post #1

[#3] Re: Amiga 500 - żółty ekran

@maliniak, post #2

Problemem okazał się źle działający układ GARY 5719.
Po podmianie go na inny - komputer działa jak powinien.
Żółty ekran juz nie występuje. Przełącznik włączający i wyłączający rozszerzenie pamieci tez zaczął działać. Przełącznik ten juz wyleciał z Amigi - ktos go musiał przełączyć gdy Amiga byla włączona.

Tak wiec jutro skręcam A500 "Red Light Power" z Kick 1.2 i ląduje ona w mojej kolekcji.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2016 00:53:07 przez robertos231
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem