kategoria: A1200
[#1] A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja
Witam . wczoraj w mojej amidze 1200 pojawił się dosyć nietypowy problem. Odpaliłem amigę, załądował się system i podczas podpinania myszki komputer się zawiesił . z myszką w porcie amiga przestała się uruchamiac. Czarny ekran , dioda power i nic. Więcej rozebrałem amigę, przeczysciłem wtyki od gniazda myszki i amiga odpaliła. Pograłem trochę w goblins i nic się złego nie działo. Problem się pojawił dopiero po podpięciu dzoja. Amiga znów przestała odpalać, czarny ekran i dioda power. Odpięcie dzoja i myszki nie pomagało. Amiga całkiem przstała startować. Pracuje z lekkim zasilaczem od a 500, ale sprawdzałem też na innych i dalej to samo. Rozebrałem amigę, jeszcze raz przeczysciłem porty, i dalej to samo. Rozebrałęm jeszcze raz , gdzies tam podociskałem , poczysciłęm , poruszałem i odpaliła. Od wczoraj wszystko działa jak powinno , zarówno myszka jak i dzoj, system odpala bez problemów za każdym razem . Dodam ze w amidze siedzi karta cf z zainstalowanym systemem i ACA1221. Martwi mnie to , ze nie znalazłem ewidentnej przyczyny . Płyta głowna wygląda perfekcyjnie . Może ktoś przerabiał coś podobnego ?
[#2] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #1

Porty Amigi to nie USB - dobra praktyka zakazuje podłączania czegokolwiek w Ami podczas pracy komputera czy to myszy/joya czy VGA/RGB albo zewnętrznej stacji dysków. Może zdarzyć się przepięcie i problem gotowy. Fakt, że da się to zrobić (samemu mi się czasem zdarzało) ale bezpieczniej wyłączyć Ami przed operacją. Problemu nie ma przy korzystaniu z przejściówek typu TOM czy Ryś - te wpinamy przed włączeniem Ami ale urządzenia pod USB można wpinać/wyciągać już przy włączonym komputerze.
[#3] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@jimmy, post #2

Racja , tylko komputer pozniej nie startował także z podłączonymi juz myszką i joystkickiem . dziwna sprawa. Mam nadzieje , ze problem się już więcej nie będzie pojawiał
[#4] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #1

Nie wolno niczego podłączać do Amigi gdy jest załączona. Jeżeli w tym momencie doszło do wyładowania ładunku elektrostatycznego, to pupa zbita...
[#5] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Andrzej Drozd, post #4

A jak wyglada w koncu sprawa z padami z segi master system/ Megadrive? Opinie są bardzo różne , podobno potrzebna jest przejscióka która zamienia pin 5 z 7 ?
[#6] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #5

Zawsze możesz sobie sam przerobić ja np przerobiłem pada od pegazusa pod ami i chodzi perfekcyjnie :)
[#7] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #5

Używam pada od Segi Mega Drive od kilku lat i nic się nigdy nie zdarzyło. Wszyscy moi znajomi którzy używają SMD do Amigi też nigdy nie mieli z tym problemu.

Z tego co wiem problemem jest C64 - tam podłączenie pada od SMD może narobić szkody.
Jedyne bezpieczne rozwiązanie to od master system lub dedykowany boomerang.
[#8] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Cadderlik, post #7

Jak podłączyłem pada od segi mega drive do c64 to przestała działać połowa klawiatury, po odłączeniu wszystko wróciło do normy , więc jednak cos z tym padem jest. Teraz po moich przygodach z portami mam jakieś lęki do podpinania innych padów
[#9] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #8

Pad megadrive z Amigą działa świetnie, z C64 nie współpracuje.
[#10] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@twardy, post #9

ale myśląc logicznie , skoro pad z segi MD działa zarówno z C64 i z Amigą , a Megadrive juz tylko z amigą to cos jednak je rózni. A moze to wina kondensatorów ? którys nie trzyma pojemnosci i dał takie efekty ? w sumie wszystkie wygladaja idealnie, jest sens je wymieniać ? Telefonicznie jeden fachowiec mi powiedział , ze kondensatory w a 1200 wysychają więc zalanie płyty głównej nie wchodzi w gre . Jak uważacie ?
[#11] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@twardy, post #9

Co znaczy nie współpracuje? Post wyżej napisano, że nie działa część klawiatury. To dotyczy portu 2. W porcie 1 działa bez anomalii. Nawet w porcie 2, gdy nie działa część klawiszy, to padem można sterować. Trudno określić długotrwały wpływ pada na tą maszynę. Z pewnością lepiej zrobić adapter albo zrobić przeróbkę wewnątrz pada. To chodzi tylko o 1 pin - zamiana 5 z 7.
[#12] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@misiek2, post #11

Dla własnego spokoju zrobię przejsciówkę . Tylko jeszcze jedno male pytanie. Czy uzywane są wszystkie 9 pinów ?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2016 13:02:29 przez Pitero
[#13] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #12

Przykładowa pinologia do Sega Megadrive link Nie wszystkie piny są wykorzystane.
[#14] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@misiek2, post #13

z tego schematu mozna wywnioskowac, ze pin 5 i 7 nie są amidze potrzebne do szczęscia
[#15] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #14

To jest schemat pada do megadrive. W ami na pinie 7 masz +5v
[#16] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #14

Amiga moze wykorzystac wszystkie piny.
[#17] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Andrzej Drozd, post #4

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Skoro nie powinno się podpinac niczego do amigi jak jest włączona to co zrobic w wypadku gdy potrzebuję odlapic z dysku grę, a następnie przełączyc mysz na dżoja gdyż gra wymaga dwóch ?
[#18] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #17

Chyba myszy i dżoje można przełączać... wszyscy tak robią i nic się nie dzieje.
Jak się boisz to po prostu włącz Amigę z 2 dżojami i klawiszami skrótu emuluj mysz żeby grę włączyć.
[#19] Re: A1200 Nie wystartowała po podłączeniu myszki i dzoja

@Pitero, post #17

Są rozdzielacze co można wpiąć jednocześnie do portu - mysz i joystick. Rozdzielacz aktywuje albo joystick albo mysz w zależności od tego co używasz w danej chwili.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem