Witam
Dziś odebrałem stację GOTEK. Podłączyłem zamiast orginalnej stacji i nic. Wyświetlacz się świeci pendrive wesoło miga diodą i to wszystko. Proszę o jakąś podpowiedź. Może coś
zrobiłem źle ???
Pendriva tzreba sformatować jako FAT32 i wgrać plik SELECTOR. No i oczywiście choć jedną grę w formacie .adf. Upewnić się czy taśma jest dobrze podłączona do płyty i do GOTEKA i czy zworka jest ustawiona jako DF0:.
A nie za wczesna ta teza, że potrzebny jest selector? Nie wiemy czy w goteku jest cortex czy hxc a to jest zasadnicza różnica. Co innego powinno się znaleźć na pendrivie przeznaczonym do goteka z cortexem a co innego z hxc. Selector jest wymagany w goteku z cortexem.
Co do tego co napisał misiek2 to fakt, jeżeli masz HxC to z selectorem Ci nie będzie działało. Co do zworki to jeżeli Gotek jest pierwszą stacją (DF0:) to ustaw ją jako S0.
Gotek jest Hxc . Przed chwilą dostałem na meila oprogramowanie do niego. Jak widać
nieraz Poczta Polska jest szybsza. Wgrałem i coś tam ruszyło. Ale muszę iść do pracy
i testy odkładam na jutro. Ale podejrzewam że jaszcze będę potrzebował pomocy. Tak
że temat pozostawiam otwarty.
Podepnę się pod temat, żeby forum nie zaśmiecać. Wczoraj dotarł do mnie Gotek z Cortexem. W cenie był pen z oprogramowaniem. Po podłączeniu dioda na Goteku świeci na zielono, w penie miga wesoło, a dioda od stacji świeci ciągle. Na wyświetlaczu "---". Próbowałem z innymi penami i albo wyświetla "000" albo "---" i zero reakcji. Na ekranie łapa z dyskietką. Po podłączeniu FDD wszystko wraca do normy. Ktoś coś? Wolałbym sam z tego wybrnąć niż odsyłać sprzęt
Wysłałem od wczoraj 2 maile do sprzedającego, ale zero odzewu. Niby chłop ma 100% pozytywów.
Miałem podobnie, tyle że u mnie winnym był wadliwy pendrive. Po zmianie na inny wszystko śmiga. Tak jak powyżej z wypowiedzi - musisz mieć wgrany na pen selector.adf i jakąś grę. Powinien gotek wystartować bez problemu. Pod żadnym pozorem nie wyciągaj pendrive z goteka podczas pracy - słyszałem gdzieś, że można narobić sobie bigosu. A tak zapytam - może głupio - sprzedawca sprawdza przed wysyłką czy wszytko działa?
Zworkę sprawdzałeś czy masz na S0?
Spróbuj może ściągnąć jeszcze raz selektor.adf. Odpal bez gry i zobacz co się dzieje. Ja co prawda sam wgrywałem Cortex'a, ale jeżeli Ty kupowałeś goteka z oprogramowaniem, to próbuj kontaktować się ze sprzedawcą, bo zapewne każda Twoja ingerencja w soft może skończyć się utratą gwarancji( o ile ją dostałeś).
Jeżeli na goteku jest 000 to raczej pen jest ok. Za pierwszym razem trzeba poczekać na wgranie selectora(czekałeś?) - tam ustawiasz sobie pod dowolną cyfrę gry. Sprawdziłeś taśmę czy czasem odwrotnie nie jest podłączona, lub czy jest dobrze dociśnięta?
Zworka na S0 jest. Taśma OK, dioda na goteku pali się na zielono. Czekałem, ale może nie dostatecznie długo. Sprawdzę dziś jeszcze. Nie mam odzewu od sprzedawcy. Na aukcji opis, że jest 24 miesiące gwarancji. Sprzedawca z Białobrzegów, ktoś go na tym forum już chwalił. Podał tel. spróbuję później przedzwonić do niego, może odbierze.
Odpisałem na maila i prosiłem o to, aby sprawdzić z innym pendrivem. Na 99% będzie to wina pendrive'a. Okazało się, że mam SanDiski w dwóch rewizjach. Jedne działają normalnie tylko na HxC i nie lubią się z Gotekami na Cortexie a drugie działają bezproblemowo i tu i tu. Proszę spróbować z jakimś pendrivem np 2-4 GB. Cortex nie chce łykać niektórych pendrivów >4GB. Zamówię nową partię SanDisków 8 GB z "dobrej" rewizji.
A tak. Mail wystarczył, ale skoro już to tutaj odpiszę.
Dzięki za informacje. Dopiero z roboty wróciłem i zająłem się gotekiem.
Z Pendrivem Goodram 8 GB nie współpracuje, za to z Goodram 4GB gotek odpalił, wyświetla gwiazdki na TV, ale na wyświetlaczu jest napis HxC. Kopiuję teraz pliki jeszcze raz na niego i zobaczymy co się będzie działo.
Ja pena postaram odesłać również w poniedziałek .
Tak ma właśnie być. Teraz przypisujemy ADFy z pendrive'a do slotów od 000 do 999.
Wpierw oczywiście wgrywając ADFy z PC na ten pendrive. Potem na samej gorze mamy opcję Save&Restart (dojeżdżamy tam np. strzałkami) i wciskamy Enter. Amiga zapamięta przypisanie ADFów do slotów, później Gotek ustawi się na pozycję 001 i zacznie wczytywać tego ADFa. Zmian aktywnych slotów dokonujemy przyciskami Goteka - lewo/prawo odpowiada zmianie +1 / -1 slot. Aby ponownie móc przypisywać inne ADFy do slotów ustawiamy Goteka przyciskami na pozycję 000 i restartujemy Amigę. Procedura zatacza koło. Najlepiej zerknąć sobie na YouTube jak to wygląda w praktyce jest masa filmów.
Gotek ruszył. Nie wiem gdzie był problem. Może faktycznie za krótko czekałem, żeby wystartował. Ale wcześniej długo łapa z dyskietką była i zero reakcji, a teraz dosyć szybko wstaje. W każdym razie dziękuję za pomoc i przepraszam za zamieszanie.
Taśma na pewno była dobrze podpięta.
Świetne wieści
Dojdzie właściwy pendrive i będzie już tak jak ma być. Swoją drogą w ogóle to ciekawa sprawa, że dana rewizja pendrive'a przez Cortex nie jest obsługiwana a przez HxC już tak. Widać to nie jest problem sprzętowy.
Również dziękuję.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.