kategoria: A600
[#1] Joystick albo pad
Witam. Może ktoś polecić jakiś fajny joystick albo pad do amigi? Mój obecny niby fajny ale nocą trochę hałasuje, chciałbym jakiś bez klikania.
[#2] Re: Joystick albo pad

@rex1985, post #1

no to kazdy pad :) poki co najtansze oryginalne pady to te od sega mega drive :) od groma tego na allegro i ebayu
[#3] Re: Joystick albo pad

@rex1985, post #1

Ja używam wymiennie pada CD32 i Megadrive. Pierwszy jest super, drugi od biedy tez może być.
Jakościowo CD32 pad jest dużo bardziej delikatny i jest dedykowany amidze, wszystkie gry dedykowane temu padowi chodzą super. Pad megadrive wygodny, dużo solidniejszy, mocniejszy, ale to pad dedykowany konsoli segi.
[#4] Re: Joystick albo pad

@Koyot1222, post #3

Pad do amigi CD drogi rozejrze się za tym do segi a jeystiki wszystkie hałasują? Kiedyś do mojego C64 miałem jakiegoś cichego. Grało się po nocach unikając rodziców :p
[#5] Re: Joystick albo pad

@rex1985, post #4

nie wszystkie, niektore sa cichsze na tyle, ze nie przeszkadzaja a niektore to dramat :) sa jeszcze bezstykowe, ktore w ogole nie wydaja dzwiekow ale to zadna frajda
[#6] Re: Joystick albo pad

@rex1985, post #1

Kup przejściówkę na pady USB i po sprawie, nowe pady nie klikają.
[#7] Re: Joystick albo pad

@rex1985, post #1

W grach, w których trzeba skakać wciskajac góra na d-padzie/wychylając joya w góre - lepiej sprawdza się joystick. We wszystkich innych przypadkach - joypad. Ten z MegaDrive jest idealny do Amigi.
[#8] Re: Joystick albo pad

@michalmarek77, post #7

Też używam pada od SEGI i bardzo sobie chwalę. Co do gier w których się skacze wciskając w górę to trudno się do tego przyzwyczaić po przesiadce z konsol
[#9] Re: Joystick albo pad

@philipo, post #8

Dokładnie. Dla mnie dziś największą wadą amigi jest jeden przycisk fire w grach i to nieszczęsne skakanie przez ruch "do góry".
[#10] Re: Joystick albo pad

@michalmarek77, post #9

Rozwiązujesz ten problem dżojstikiem 2 przyciskowym gdzie jeden z przycisków przelutowujesz na tą samą ścieżkę co ruch do góry.
Troszku kolegów już tak gra. OK

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2016 10:51:21 przez Vato
[#11] Re: Joystick albo pad

@Vato, post #10

Jak dla mnie pomysł średni, zwłaszcza jeżeli gra obsługuje 2 przycisk.
[#12] Re: Joystick albo pad

@Solo Kazuki, post #11

Po pierwsze ile masz gier na 2 przyciski na Amidze?
Po drugie czy masz tylko jeden dżojstik w domu ??!!
Po trzecie możesz znaleźć dżojstik z trzema przyciskami i zrobić sobie jumpa na niepotrzebnym przycisku OK

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2016 13:58:21 przez Vato
[#13] Re: Joystick albo pad

@Vato, post #12

Po pierwsze ile masz gier na 2 przyciski na Amidze?

Trochę ich jest i dochodzi coraz więcej nowych (WHDLoad).

Po drugie czy masz tylko jeden dżojstik w domu ??!!

Mam tylko jeden, ale joypad (działa jak ten z CD32). Nie kolekcjonuję joyów, sorry. Mam jeden i mi wystarczy... bez zadnych dziwnych przeróbek.

Po trzecie możesz znaleźć dżojstik z trzema przyciskami i zrobić sobie jumpa na niepotrzebnym przycisku.

Znowu kombinatoryka. Wolę używać funkcji natywnie, ewentualnie CD32load (z funkcją mapowania). Ale z "dwojga złego" wolę wyjście z padem na 3 przyciski... tylko znowu, po co, skoro coraz więcej gier (natywnie czy z WHDLoad) wykorzystuje 2 przycisk do skoku?

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2016 14:33:59 przez Solo Kazuki
[#14] Re: Joystick albo pad

@Solo Kazuki, post #13

Fakt OK trochę ich jest.
Jednak większość z nich nie potrzebuje używać "góry" do skakania prawda?

Nie zmienia to faktu, że będę szukał dżoja z 3 guzikami ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2016 14:31:40 przez Vato
[#15] Re: Joystick albo pad

@rex1985, post #1

Ryś

obsługa myszek USB HID oraz USB-PS/2,
obsługa joystików USB HID,
obsługa padów USB HID,
obsługa klawiatur USB HID oraz USB-PS/2,
współpraca z każdą Amigą (niektóre modele mogą wymagać dodatkowej przejściówki),
współpraca z Commodore 64 (bez obsługi myszki),
współpraca z Atari ST (wymaga dodatkowej przejściówki),
wewnętrzny stos USB,
funkcja "Bootloader" do aktualizacji oprogramowania,
kontrolka "Status" informująca o stanie urządzenia,
pamięć EEPROM do przechowywania ustawień,

16 bitowy mikrokontroler firmy Microchip w technologii nanoWatt,
3 tryby emulacji myszki,
tryb pracy joystick (emulacja pracy oryginalnego joysticka),
tryb pracy pad (emulacja pracy oryginalnego joysticka),
tryb pracy pad CD32 (emulacja pracy oryginalnego pada CD32),
[#16] Re: Joystick albo pad

@Vato, post #14

Jednak większość z nich nie potrzebuje używać "góry" do skakania prawda?

Eee... no taki Banshee czy inna strzelanina zdecydowanie nie. I dochodzimy do sedna, czyli użyteczność tego rozwiązania TYLKO do platformówek.

Nie zmienia to faktu, że będę szukał dżoja z 3 guzikami

Skoro już się upierasz na podpinanie przycisku do kierunku, zdecydowanie to jest lepsze wyjście niż "zużycie" drugiego do tego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem