Jeśli chodzi o kartę z 020 to nie wiem, trzeba poszukać na sieci.
Jeśli chodzi o moją kartę z 030, to ma ona zworkę, opisaną po niemiecku w instrukcji "zostawić otwarte, chyba że nasz technik w razie problemów zaleci jej zamknięcie".
Poszperałem i na amiga-news.de w forum (też po niemiecku

) znalazłem dyskusje wyjaśniające, iż zworka ta służy do zmiany adresowania pamięci, w przypadku gdyby był konflikt z innymi urzadzeniami

(pamięć dołączana z boku A500, albo urządzenia wykorzystujące te same obszary do czego innego, chyba A590/A570). Standardowo pamięć jest umieszczona w ramach tego co się mieści w przestrzeni 68K, zezworkowanie przenosi ją w inny obszar, korzystając z tego że pamięć ta jest dostępna i tak tylko z 030.
Ale fakt, jeszcze nie wypróbowałem osobiście tej zworki

, choć tam na forum pokazywali screenshoty potwierdzające zmianę adresowania po zezworkowaniu

.
Mam więc nadzieję, że zadziała... szukam dodatkowo jakiejś pamięci pod procesor, wystarczy mi nawet 4MB. Ta pamięć z karty 030 widoczna jest tylko w trybie 030 - a czasem 030 trzeba wyłączyć przełącznikiem, niektóre gry z nią nie działają, a przydała by się pamięć...
Na razie mam tymczasowo muzealną pamięć 1.5MB wpinaną pod procesor i też działa, tylko że... płytka zajmuje pół obudowy A1000, ma niezliczalną ilość kości pamięci :). Jako że zajmuje pół obudowy, to jest strasznie wysoko podniesiona - bo musi przejść i nad modulatorem AV, i nad złączem zasilania na płycie :). Jest tak wysoko, że ta 030 nawet jakby stacja dysków nie przeszkadzała, to i tak zawadza MC68000 o taką poprzeczną wręgę wzmacniającą góry od obudowy :). Gdyby tej wręgi nie było, to by było na styk :).
Więc szukam czegoś mniejszego niż ta muzealna pamięć... dlatego zastanawiałem się nad twoim riserem na taśmach, ale to nie ma sensu - żeby upchnąć to musiał bym chyba zastosować dwa - jeden do pamięci, a potem z pamięci do 030 :). Po drodze pewnie by się okazało że nic nie działa bo timingi się nie zgadzają bo za długie kable :).