[#1] Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie
Hej, ostatnio zdobyłem komputer Philips VG8235, maszynę standardu MSX2. Komp ma wbudowaną jednostronną stację 3,5", formatującą dyskietki w formacie ms-dos 360kb.
Dyskietka taka po sformatowaniu na MSX-ie jest poprawnie odczytywana przez Amigę, łącznie z plikami. Problem powstaje, kiedy coś na tą dyskietkę próbuję nagrać na Amidze. Pliki zdają się nagrywać poprawnie, jednak po nagraniu dyskietka przestaje być odczytywana zarówno przez Amigę, jak i MSX-a. Czy jest jakiś sposób, żeby tą dyskietkę poprawnie nagrać na Amidze ?
[#2] Re: Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie

@twardy, post #1

A zmiana w mountliście SURFACES=1 nic by nie zmieniła???
[#3] Re: Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie

@*y, post #2

Sprawdzę na razie jadę na emulatorze AmiMSX i jednoczesnie uczę się komend dyskowych MSX-Basic
[#4] Re: Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie

@*y, post #2

Po zmianie surfaces=1 zupełnie nie czyta dyskietki. Może jeszcze inne parametry trzeba zmienić ?
[#5] Re: Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie

@twardy, post #1

Może stacje mają rozkalibrowane głowice między sobą?

Ale, ale...co to znaczy jednostronna stacja? Przecież amigowe stacje nagrywają po obu stronach płyty magnetycznej umieszczonej w dyskietce.
[#6] Re: Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie

@Andrzej Drozd, post #5

Ale, ale...co to znaczy jednostronna stacja?
To znaczy, że nie przeczytałeś pierwszego posta
[#7] Re: Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie

@twardy, post #1

Szkoda ze ja nie mam takich wyzwań .

Ale do rzeczy.
Z informacji znalezionych w sieci wynika ze dyskietki 360 i 720kb w tym samym miejsciu zapisuja zawartosc dyskietki.
Dlatego tez bez problemu je odczytales.
Zapis juz odbywa sie na obu stronach i dlatego są problemu.

Pod msdos istnieje program do obslugi jednostronnej stacji .
Jesli nie uda ci sie stworzyc odpowiedniej mountlisty to pozostanie tylko odpalenie emulatora pc i zastosowanie programu ss2ds.com

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2016 17:59:18 przez Norbert
[#8] Re: Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie

@Norbert, post #7

Rozwiązałem problem nieco na okrętkę, mianowicie w emulatorze AmiMSX tworzę pusty obraz dyskietki 360 kb, potem w emulatorze fMSX przegrywam na niego pliki z obrazu dyskietki 720 kb (w AmiMSX można zamontować tylko jeden obraz), wracam do AmiMSX i nagrywam wbudowaną funkcją emulatora plik obrazu dyskietki 360 kb ma flopa.
[#9] Re: Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie

@Krashan, post #6

A właśnie ze przeczytałem.OK
[#10] Re: Nagranie dyskietki 3,5" sformatowanej jednostronnie

@twardy, post #8

Podmontuj RAM: w AmiMSX
Wtedy wystarczy tylko jeden emulator.

Sprobuj pakietu xfs z aminetu i moutlisty FILE0
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem