kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Kabelek do SCSI Kit IV
Chciałbym samodzielnie wykonać taki kabelek mam wszystko,co potrzebne. Chodzi o to,żebym nie musiał stosować przejściówek i zamiast DB 25 mieć od razu 50 pin. Znalazłem taki schemat gniazda w sieci link,czy jest prawidłowy? Z tego,co widzę wszystkie nieparzyste piny,to masa,jeśli dobrze patrzę. Ktoś może już "bawił" się w takie coś?
[#2] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Grisza, post #1

Jeśli chodzi Ci o przejściówkę z DB25 na taśmę SCSI 50 to takową zrobiłem. Nie pamiętam teraz schematu ale tak to mogło wyglądać. Moje dzieło jest niezbyt estetyczne, bo połowa taśmy wisi luzem zaślepiona termokurczami ale działa. Przydaje się kiedy chcę podłączyć jakiś dysk SCSI - podłączam go tą ,przejściówką' do zewnętrznego portu i nie muszę otwierać A3000 i zmieniać taśmy na więcej urządzeń.
[#3] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Rafał A-3000, post #2

Mam ekranowaną taśmę 26 żył,więc chyba nie będzie problemu,jeśli u Ciebie reszta "wisi"i wszystko działa.OK
[#4] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Grisza, post #3

Widać masz lepsze końcówki. Ja miałem tylko złącze DB25 i taśmy SCSI stąd taka forma przejściówki. Gdybym miał samo złącze żeńskie SCSI 50, to by pewnie dużo lepiej wyglądało. Gdzie dostałeś taką końcówkę i za ile?
[#5] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Rafał A-3000, post #4

Akurat mam do nich dostęp. Tutaj masz jedno z wielu. link
[#6] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Grisza, post #5

Tylko że to jest na taśmę 50 żył. No, chyba, że masz mniejszy, zgrabny kabelek lub węższą taśmę. Zaciskasz wtedy tylko te potrzebne...
[#7] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Rafał A-3000, post #6

Tu masz do kompletu link a takie taśmy 26 żył też są Chodzi mi o podłączenie do SCSI Kit Blizzarda.

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2016 22:15:02 przez Grisza
[#8] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Grisza, post #7

Ja łączyłem z kontrolerem A3000D ale jak widać jest to do zrobienia. Powodzenia. Ja pomyślę nad ładniejszą wersją swojej przejściówki...
[#9] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Grisza, post #7

Najlepiej by było zrobić kabelek na taśmie 25-pinowej. Czyli z jednej strony jest wtyczka właśnie 26 pin wchodząca do kontrolera a z drugiej strony gniazdo takie jak do drukarki 25 pin LPT.

Następnie do tego jest potrzebny adapter z 25 pin do 50:

link

lub zrobić sobie samemu:

[#10] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@gilban, post #9

Chodzi właśnie o to,żeby nie było tego stada wtyczek,tylko dwa IDC 26 i 50 pin i to wszystko.
[#11] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Grisza, post #10

Czyli robisz 26 żyłowy kabelek z IDC26 do IDC 50, a resztę pinów w IDC 50 zostawiasz wolne albo w złączu ID50 łączysz z masą. U mnie są luzem i działa.
[#12] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Rafał A-3000, post #11

Dokładnie tak mam nadzieję,że jakoś,to ogarne i nie pójdzie dym..
[#13] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Grisza, post #1

od 1 pln jest zestaw kabli SCSI może coś z tego Ci się przyda.
http://allegro.pl/osprzet-kabel-rgb-amiga-scsi-gotek-bcm-i6155381850.html
[#14] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@retronav, post #13

Wykonałem taki kabelek link,według tego schematu złącza 50 Pin link,czy on jest prawidłowy?.
[#15] Re: Kabelek do SCSI Kit IV

@Grisza, post #14

Znalazłem instrukcję do konwertera SCSI na IDE link i tam rozkład pinów jest taki sam,więc nie powinno być problemów..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem