kategoria: A1200
[#1] ClassicWB OS3.9 - boot
Witajcie
Przyniosłem z pracy kolejny dysk 2,5 40GB i postanowiłem, że na nim postawię Classic WB 3.9 i wg instrukcji na WinUAE udało się. Wszystko przygotowywałem na Kick 3.1 Commodore bo taki mam w amidze.

Potem podłączyłem dysk hdd i pod systemem ClassicWB HDtoolboxem założyłem partycje FDH0: jako system (na wszelki wypadek poniżej 4GB) potem drugą partycję też poniżej 4GB i trzecią jako reszta 27GB. Pierwszą zrobiłem jako boot. Wszystkie jako FFS. Potem format wszystkich partycji.

Następnie Opusem skopiowałem wszystkie pliki z partycji system.hdf na FDH0:

I teraz wystartowałem UAE tylko z dyskiem twardym - system się załadował.
Po włożeniu do Amigi system nie startuje tylko zgłasza się dyskietka. Po wejściu do Boot menu - widzę FDH0: jako bootable oraz pozostałe partycje.
Nawet jak wybiorę FDH0: i wybiorę ją to amiga nie startuje z tego dysku.

Co trzeba zaznaczyć jeszcze w hdtoolboxie? albo jak rozwiązać problem?

Pozdrawiam
Łukasz
[#2] Re: ClassicWB OS3.9 - boot

@Lukasz1977, post #1

W hdtoolbox więcej nic.
Na normalnej amidze sprawdź czy pliki które przegrałeś na pewno są w porządku.
Sprawdź pliki od sekwencji startowej.
[#3] Re: ClassicWB OS3.9 - boot

@mwb113, post #2

To i tak powinien pokazac sie AmigaDos przy braku s-s czy plików
[#4] Re: ClassicWB OS3.9 - boot

@Norbert, post #3

wsłuchaj się w pracę dysku. Może mu prądu brakuje? Wówczas głowica cykałaby, tak regularnie.
[#5] Re: ClassicWB OS3.9 - boot

@infboras, post #4

Wydaje mi się, że dysk pracuje normalnie. Poza tym w boot menu widać partycje które musiały zostać odczytane chyba z talerzy?

No nie wiem - nie mam pomysłu ale na dysku drugim hdd 3,2 GB tak samo instalowałem ClassicWB FULL oparty o system 3.1 i także za pomocą WinUAE. Ten system działał mi od początku. Teraz ponieważ uzbroiłem się w Apollo 1230/40/32Mb postanowiłem potestować 3.9 i nie chce się bootować.... oczywiście dysk z ClassicWB FULL i kartą turbo startuje i działa normalnie

Po robocie zrobię zdjęcia i wrzucę wtedy zobaczymy co dalej... pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2016 11:09:44 przez Lukasz1977
[#6] Re: ClassicWB OS3.9 - boot

@Lukasz1977, post #5

A jaką masz dużą partycję dla Workbencha i czy ustawiłeś pierwszą partycję botowalną.
[#7] Re: ClassicWB OS3.9 - boot

@Lukasz1977, post #1

Wystartuj system z dyskietki Workbench czy Install i sprawdź wielkości partycji, uruchom HDToolboxa i zobacz czy jest zaznaczona opcja bootable. Spróbuj wystartować z innej partycji ustawionej jako bootable (kopiując dla testu całą dyskietkę Workbench czy Install). Daj zrzut ekranu HDToolboxa z ustawieniami dla 1 partycji to będzie więcej wiadomo.
[#8] Re: ClassicWB OS3.9 - boot

@Leon, post #7

Witam
Nie miałem czasu wcześniej ruszyć tematu.
Sugestia dotycząca mocy okazała się trafna.

Dysk pierwszy ma 5V 0,5A i startuje normalnie.
Drugi dysk ma 5V 0,55A niewiele więcej ale widocznie potrzebował więcej energii na starcie.

Po włączeniu amigi zasilaczem i wejściu do boot menu partycji tam nie było. Po resecie z klawiatury - pojawiały się już partycje.
Wyjąłem kartę PCMCIA i odłączyłem Goteka - system ClassicWB 3.9 z dysku drugiego wystartował normalnie choć ładuje się dużo dłużej od ClassicWB 3.1 czyli scalosa.

Zauważyłem jeszcze, że chyba podmienia ROM bo w info o systemie pokazuje kickstart ver.45 a na płycie jest ver.40 czy tak jest? i dlatego system widzi np. duże partycje?
Pewnie to wydłuża czas ładowania.
Czy ktoś może mi napisać, który program lub mechanizm za to odpowiada?

Jeżeli chodzi o szybkość to raczej działa tak samo szybko wizualnie jak Scalos.
Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem